Jak se obléct na běh

Správně zvolené oblečení na váš běžecký trénink je naprosto zásadní. Pokud se oblečete špatně, čeká vás v lepším případě nepříjemný pocit z tréninku, v horším případě zdravotní komplikace. Dnes vám předám své zkušenosti ohledně toho, jak vybrat správné oblečení na vaše výběhy. Zaměříme se na různé počasí a podmínky, takže budete vždy vědět, po jakém kousku z vašeho běžeckého šatníku sáhnout. 

PRAVIDLO TŘÍ VRSTEV

Když vybíráme oblečení, je pro většinu z nás důležitý vzhled a design. Máte to tak také? Je to stejné jako s výběrem auta. Chceme, aby se nám i okolí líbilo. Je však také potřeba popřemýšlet nad vlastnostmi a funkcí jednotlivých kusů oblečení. Nejčastější chybou především začínajících běžců je, že jsou oblečeni moc a nebo naopak málo. Dalším problémem může také být špatně zvolený materiál vašeho outfitu. Vzhledem k tomu, že nejvíce chyb v oblékání na běh děláme v zimě, zaměříme se na toto období přednostně. Doporučil bych vám držet se takzvaného ,,pravidla tří vrstev”.  Pokud se naučíte jeho zásady, budete se schopni za každého počasí správně obléci.

První vrstva – má jedinou, ale důležitou funkci, a tou je odvod potu od těla do dalších vrstev. Doporučil bych tedy funkční běžecké tričko nebo tílko, které bych volil spíše uplejší. K tomu, aby mohl materiál dobře odvádět pot, je potřeba, aby byl v kontaktu s tělem. Trika nebo tílka na běhání bývají velice jemná a lehká. Díky těmto vlastnostem je během tréninku prakticky necítíte. Díky pružnému materiálu vás také nebudou omezovat v pohybu.

Druhá vrstva – tento kus oblečení má dva významy. Prvním z nich je odvod potu od první vrstvy dále ke třetí a pryč. Druhým je teplo. Doporučuji tedy zvolit běžeckou mikinu. Ty jsou většinou pružné, hřejivé, lehké a skladné. Dražší modely často mívají hybridní koncepci. To znamená, že různé části mikin jsou vyrobené z jiných materiálů, čímž dochází k tomu, že docílíte odlišného efektu na různých částech těla. Krásným příkladem je třeba méně hřejivý, ale velice prodyšný materiál v podpaží nebo na zádech, kde hřejivost není tolik potřebná. Zde je pro nás daleko důležitější intenzivní odvod potu. Oproti tomu trup je výrazně zateplený a vám tak nehrozí prochladnutí.

Třetí vrstva – funkce třetí vrstvy je závěrečný odvod potu a ochrana před větrem a deštěm. Ideální jsou běžecké bundy či vesty, které jsou velice skladné, abyste je v případě potřeby mohli sundat, složit do kapsy či do dlaně. Dále jsou samozřejmě velice lehké a měly by obsahovat reflexní prvky, takže během zimních výběhů po rušných komunikacích budete krásně vidět z dálky. Je na vás, jestli zvolíte větruodolnou nebo nepromokavou úpravu.

Alt text

Může se stát, že se vám budou zdát běžecké produkty moc tenké, a to i v těch nejhřejivějších úpravách. Nenechte se však zmást. Funkční materiály, ze kterých jsou produkty na běh vyrobené, jsou velice technické a dokáží dobře izolovat teplo. Dalším důležitým aspektem je také fakt, že vaše tělo při tréninku vyprodukuje opravdu hodně tepla, takže žádný strach. Pokud správně zvolíte tyto tři vrstvy, zima vám určitě nebude. A možná ještě budete po dvou kilometrech jednu vrstvu svlékat. Pokud zvolíte oblečení ze špatného materiálu nebo s přílišnou hřejivostí, při první zastávce, když jste zpocení a opře se do vás vítr, prochladnete a je po běhání minimálně na týden. 

Můj tip: když vyjdete ven, měli byste pociťovat lehkou zimu. Pamatujte, že jdete běhat a ne na pohodovou procházku. Mírný chlad je ideální stav. Tento pocit chladu odezní po pár set metrech a vy se pak nebudete péct během zbytku tréninku.

To bychom měli základní oblečení. A co běžecké doplňky? Pokud jsou teploty pod nulou, doporučuji určitě běžeckou běžeckou čepici a rukavice. Pokud máte bundu bez vysokého límce, určitě bych volil běžecký nákrčník, který vám ochrání krk, ale také si ho můžete v případě potřeby přetáhnout přes ústa. Studený vzduch při běhu není zrovna nejlepším spojencem. V nabídce běžeckých obchodů naleznete také hřejivé běžecké ponožky, které vám navíc chrání achilovky

Co se týče materiálů, zde bych chtěl varovat před oblečením z bavlny nebo softshellu. Bavlna je sice velice pohodlná, přírodní a relativně levná, ale její vlastnosti nejsou vhodné pro sport. Jakmile se zpotíte, bavlněné tričko nebo mikina nasaje pot a už ho nepustí. Vy jste tak celou dobu v mokrém oblečení, což způsobuje nepříjemné opruzeniny a podráždění pokožky, nehledě na možnost prochladnutí. U pánů se pak často objevují rozedřené prsní bradavky, což je skutečné peklo. Softshell vás perfektně ochrání před větrem a lehkým deštěm. Ovšem je poměrně těžký, ale především opravdu hodně hřejivý. Takovou hřejivost při běhu nepotřebujeme. Navíc i jeho schopnost odvodu potu je omezená. Ideálními materiály pro oblečení na běh je polyester a polyamid. Ty jsou pro tyto účely dostatečně prodyšné, strečové a odolné. Ale pozor! Kvalita se může model od modelu nebo výrobce od výrobce lišit.

Alt text

A nakonec ještě pár slov o oblečení do teplého počasí. Zde už pravidla nejsou tak přísná. Je na vás, jestli zvolíte běžecké legíny nebo kraťasy, trička nebo tílka. Jen nezapomeňte běžeckou kšiltovku a sluneční brýle kvůli sluníčku. Pokud běžíte déle než hodinu ve velkém teplu, nepodceňte hydrataci. V tomto případě bych doporučil bud běžecký hydratační batoh a nebo hydratační pás. V případě, že budete během vašeho tréninku zastavovat, přibalte si s sebou i kompaktní běžeckou ultralehkou bundu. I v teplých měsících vás může překvapit větřík a vy pak můžete nachladnout. 

To by bylo asi tak vše. Pokud máte nějaké vaše tipy a trikiy ohledně oblékání, neváhejte nám je přidat do diskuze pod článkem. A pokud si nevíte rady s výběrem běžecké obuvi, podívejte se na můj článek Jak vybrat běžecké boty.

Přeji vám spoustu radostných běžeckých tréninků, nové a nové osobní rekordy v závodech a hlavně žádná zranění.

Filip Cenefels
V Decathlonu jsem od roku 2016 a jsem velice rád, že jsem se sem dostal, i když trošku spletitým způsobem. Ještě při studiu jsem hledal, co dělat za práci a i když jsem měl nějaké možnosti, co bych mohl dělat, až v Decathlonu jsem se opravdu našel. Hlavně asi z toho důvodu, že jsem mohl spojit svoji vášeň, kterou je běhání, se zaměstnáním. Před čtyřmi lety jsem si nedovedl představit reálně uběhnout maratón, ač jsem vždy běhal rád. Také díky Decathlonu jsem začal objevovat krásy běhu i mimo ovál, jak v městských ulicích, tak i po horských hřebenech. Miluji ty chvíle v uličce, kdy si můžu povídat s ostatními běžci o zážitcích a zkušenostech. Doufám, že se s vámi potkám, ať už na prodejně v Liberci nebo na nějakých závodech.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.8 / 5. Počet hodnocení: 146

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

dětské boty na tělocvik
Jak vybrat boty na tělocvik

Jak vybrat boty na tělocvik

Jak vybrat boty na tělocvikNejen v období začátku školního roku se spoustu rodičů chystá vybavit své ratolesti na různé sportovní kroužky, tréninky či obyčejný tělocvik. Co se týče samotného oblečení, tam si většinou rady vědí: funkční oblečení – tričko, kraťasy,...

Vyberte si ten správný běžecký pás
Jak vybrat běžecký pás

Jak vybrat běžecký pás

Jak vybrat běžecký pásBěžecké pásy jsou v této době stále oblíbenější pomocníci pro udržení fyzické kondice, spalování tuků a využití volného času z pohodlí domova. Nabízí nezpočet zajímavých programů, která vás dovedou k vytouženému cíli a vy můžete zároveň...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!