Jak správně sbalit a
nastavit batoh

v minulém článku jsem vám předala své doporučení Jak vybrat batoh a krosnu. Nyní bych vám ráda poradila, jak seskládat věci do batohu tak, abyste ušetřili co nejvíce místa, měli vše potřebné po ruce a batoh či krosna vám příjemně seděly na zádech. Dalším, neméně důležitým faktorem, který má vliv na vaše pohodlí, je i správné nasazení a utažení batohu. Díky tomu nebudete zbytečně přetěžovat ramena, správně využijete bederní pás a další vybavení batohu.

SPRÁVNÝ VÝBĚR JE ZÁKLAD

Už se vám to stalo? Po celodenní túře sundáte batoh z ramen, který s těžkým žuchnutím dopadne na zem. Vy máte v tu chvíli pocit obrovské úlevy, protože posledních pár hodin celodenního výletu bylo opravdu bolestivých. Vaše ramena jsou unavená a namožená z té celodenní zátěže. Při pomyšlení, že byste si měli krosnu druhý den opět nasadit, máte chuť celý váš výlet ,,zabalit”. Mohu vás uklidnit. Za prvé, nejste jediní, komu se to děje. A za druhé, mám zde pro vás řešení. Pokud se budete držet těchto zásad, vaše výšlapy s těžkou krosnou nebo batohem budou daleko příjemnější.

Zaměříme se zvlášť na batohy na jednodenní výlet a na krosny na několikadenní trek. Základem pro to, aby byl váš batoh dobrým společníkem na  cestách, je už jeho výběr.

Pokud vybíráte batoh nebo krosnu v kamenné prodejně, vždy, když si nové zavazadlo zkoušíte, je potřeba, aby bylo zatížené. Ve většině případů by měla mít prodejna k dispozici speciální zátěžové pytle o různých hmotnostech. Ty se ovšem dají nahradit. Do batohu můžete přímo v prodejně umístit zboží, které simuluje reálnou zátěž. Nebojte se, nikdo vás nebude nahánět, že si plníte batoh za účelem krádeže. Batoh si správně nasaďte a utáhněte. S tím by vám měl, v případě potřeby, být schopen pomoci proškolený a zkušený personál prodejny. Pokud nikde nic nedře a netahá, a to i po krátké procházce po prodejně se zatíženým batohem na zádech, zdá se, že máte vítěze. 

A nyní už k samotnému balení. Platí zde tři zásady, které je dobré dodržovat:

Nejtěžší věci jsou umístěné co nejblíže k zádům.

Máte vše důležité po ruce a přesně víte, v jaké kapse to najdete.

Bezpečnostní vybavení (mobilní telefon, lékárnička, voda) jste schopni vyndat během pár vteřin.

Alt text

SBALENÍ BATOHU NA JEDEN DEN

V případě jednodenních výletů, kdy vybavení není tak těžké, je důležité sbalit batoh tak, abyste měli vše potřebné po ruce. Nejčastěji budete potřebovat náhradní vrstvu oblečení, jídlo a hydrataci, sluneční brýle nebo kšiltovku a mobilní telefon. Je tedy nutné, abyste vaši mikinu, bundu nebo pláštěnku vytáhli z batohu jednoduše a nemuseli kvůli tomu přeskládávat celý ruksak. Doporučuji je tedy umístit hned nahoru. Tekutiny doporučuji vyřešit pomocí hydrovaku, takže máte hadičku k dispozici kdykoliv, případně turistickou lahví v postranní kapse batohu. Do menších kapsiček ukládám zdroje rychlých cukrů, tedy různé tyčinky a sportovní gely. Hlavní svačina může být uložena hlouběji v batohu, protože ji nevyndávám tak často. Sluneční brýle, mobilní telefon a doklady ukládám do postranních kapes tak, abych je měla vždy na dosah. Zvláštní položkou je pak turistická lékárnička, kterou byste měli mít opět po ruce. Ta se dá jednoduše připnout k batohu na přezku. Opět si ale pohlídejte její snadnou dostupnost.

SBALENÍ KROSNY NA VÍCE DNÍ

Zde už začíná být balení trochu věda. Platí stejné zásady jako u menších batohů. K zádům tedy skládáme turistický stan, spacák a karimatku, dále vybavení na vaření a jídlo, které máte v plánu vařit. Dále od zad může být nejrůznější oblečení, případně doplňky a hygienické potřeby. Opět bych na vršek krosny umístila nepromokavou bundu a turistickou mikinu kvůli rychlým změnám počasí. Turistické krosny většinou disponují velkým množstvím nejrůznějších kapes, které jsou ideální na uložení svačiny, opalovacího krému, turistického nože nebo slunečních brýlí. Balení velkých batohů se dá usnadnit pomocí obalů na oblečení. To se hodí v případě, že potřebujete rychle vyndat a zandat věci z a do batohu. Nevyndáváte tak oblečení po jednom, ale rovnou celý pytel. Oblečení je také chráněno před vlhkostí, případně nečistotami. Většina krosen také obsahuje kapsu na dně batohu, ve které je uložena pláštěnka na batoh. Doporučuji si její nasazování vyzkoušet v teple a v suchu, než potom v lese provádět nějaké pokusy. Pokud používáte turistické hole, lze je připnout přímo k batohu a není potřeba je rvát dovnitř. Podobně můžete také vyřešit problém s uložením karimatky.

JAK SPRÁVNĚ NASTAVIT BATOH

Jak už jsem zmínila v úvodu, správné nasazení batohu má zásadní vliv na pohodlí, a tím i radost z výletu. 

Před nandáním batohu povolte všechny popruhy, poté si nasaďte batoh na záda tak, aby byl bederní pás na bocích. 

Zapněte bederní popruh a utáhněte jej. Měli byste cítit mírný tlak kolem boků

Utáhněte hlavní ramenní popruhy batohu do pohodlné polohy. 

Dotáhněte přitahovací popruhy nad rameny tak, aby batoh přilnul k zádům. 

Sepněte prsní popruh. 

Pokud vše uděláte správně, hmotnost batohu se rozloží mezi bedra a ramena tak, že na bedrech spočinou cca dvě třetiny hmotnosti batohu. Ramena tak nesou jen přibližně 30 % zátěže. Batoh by se také neměl v průběhu túry příliš hýbat. V opačném případě dotáhněte tak, aby pěkně seděl. 

Většina prodejců dnes nabízí zvlášť pánské a dámské krosny. Ty se liší především ve tvaru bederního popruhu (ženy mají jinak tvarovanou pánev než muži) a v délce popruhů. Rozdíl je také v šířce a délce jednotlivých zádových dílů. 

Pokud si batoh správně nastavíte a naplníte, s nepříjemnými pocity, bolestí a modřinami se můžete rozloučit. Uvidíte, jak to váš pocit z nádherné krajiny a čisté přírody umocní. Přeji vám spoustu radostných kilometrů v nohách se správně sbaleným batohem na zádech.

Andrea Houzarová
Pracuji v Decathlonu od roku 2016, a to v prodejně v Českých Budějovicích, kde vedu tým oddělení turistiky. Jsem nadšená cestovatelka a turistka, takže se snažím být co nejčastěji v přírodě a objevovat krásy světa. Během těchto výletů mám možnost v reálných podmínkách otestovat vybavení od značek Quechua a Forclaz, které pak na základě vlastních zkušeností doporučuji našim zákazníkům. Jsem také produktovou školitelkou pro Českou republiku pro tyto značky, takže se společně s kolegy z týmu staráme o to, abyste dostali od našich spoluhráčů v prodejně vždy ty nejlepší informace a rady, které vybavení či oblečení je právě pro vás to pravé.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.7 / 5. Počet hodnocení: 51

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Jak vybrat stan
Jak vybrat stan

Jak vybrat stan

Jak vybrat stanStanování je u nás velice oblíbeným prostředkem, jak si užít letní dovolenou. Pro mnoho lidí je to úžasný způsob, jak opustit svou komfortní zónu a na pár dní přežívat jen s kusem látky nad hlavou. V tomto článku se podíváme na to, jak si vybrat...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!