Paddle jóga:
Posilování a relax na vodní hladině

Jak již název napovídá, paddle jóga je spojení paddleboardingu (také známého pod zkratkou SUP –⁠ stand up paddle) a jógy. Jedná se o sport, který může dělat každý, od začátečníka až po zkušeného experta, na téměř jakékoliv vodní ploše. Je to ideální sport pro zpestření a doplnění klasické jógy nebo jízdy na paddleboardu. Užijete si nejen protažení a posílení celého těla, ale především příjemně strávený čas v přírodě. Na následujících řádcích vám přiblížím, jak s paddle jógou začít a jaké vybavení si pořídit. Podělím se s vámi také o výhody, které vám tento jedinečný sport nabízí.

Paddle jóga v bazénu

KDE SE VZALA PADDLE JÓGA?

Paddleboarding je poměrně mladý sport, který vznikl okolo roku 1960 na Hawaii. Svoji popularitu si však získal až v posledních letech.  Lidé se jej snaží různými způsoby rozvinout a ozvláštnit, například jógou, která má mnohem delší tradici (nejstarší zmínky o původu jógy pochází z roku 900 před naším letopočtem).

V čem tedy spočívá paddle jóga? Asi to není těžké uhodnout. Místo provozování jógy klasicky na jógamatce na zemi doma, ve studiu nebo na trávě v přírodě, se přesunete na vodní hladinu, kde jógové pozice provádíte na prkně podobném surfu. Samozřejmě je zapotřebí mít dobrý balanc, ale k němu se postupně dopracujete. V rovnováze spočívá hlavní rozdíl mezi klasickou jógou a paddle jógou, protože při paddle józe musíte zároveň balancovat na vodní hladině. Při jednotlivých pozicích protahujete a posilujete i hluboké vnitřní svaly, které mohou být u klasického posilování často opomenuty.  To vám pomůže nejen k lepšímu držení těla, uleví od bolestí zad ale i k celkovému zpevnění a tvarování těla. Klasické pozice, které děláte na souši pro vás na vodě dostanou úplně novou úroveň obtížnosti.

JAK ZAČÍT A KAM SE VYDAT?

Pokud vás tento sport zaujal a chtěli byste si ho vyzkoušet, je potřeba si položit otázku, zda už jste na paddleboardu jezdili, zda jste cvičili jógu a něco už znáte, nebo jestli začínáte úplně od nuly. Určitě je dobré si nejprve vyzkoušet základní jógové pozice na souši, stejně tak je dobré osahat si paddleboard. Na čem hodně záleží je velikost prkna. Spíše nás zajímá šířka než délka. Čím je totiž prkno širší, tím je stabilnější a nepotřebujete tolik balancovat. Naopak u úzkého prkna potřebujete daleko lepší rovnováhu už jen při samotném stání. Zvyknout si můžete bez problémů na oboje, chce to jen cvik.

Nejideálnější na tento typ sportu je klidná vodní hladina, menší jezero, rybník či přehrada, kterých je v Čechách požehnaně. Větší jezera a přehrady po většinu času klidnou hladinu nemají, což je opět náročnější na rovnováhu. Pokud však nejste začátečník, s menšími vlnkami a větrem si poradíte. Dalším místem může být i řeka, zde je ale potřeba si prohlédnout okolí, zjistit sílu proudu a hloubku řeky, abyste se během cvičení najednou neocitli v peřejích nebo hodně daleko od místa, kde jste začali. Pokud jste si vybrali neznámou vodní plochu, nezapomeňte si zjistit, zda je tam povolen vstup a není to soukromý pozemek, případně podmínky vstupu na vodu. Paddle jógu si můžete vyzkoušet u jakéhokoli jezera, kde půjčují paddleboardy, nebo si můžete pořídit svůj vlastní. U některých jezer mají i hromadné kurzy, případně lektora, který vás tímto sportem provede. Lekce se už rozšířily i do některých bazénů, kde si paddle jógu můžete užít v kolektivu na speciálním hranatém prkně připevněném k okraju bazénu. Nejste tak závislí na počasí.

Relaxace a uvolněnéí během paddle jógy

VYBAVENÍ NA PADDLE JÓGU

Na paddle jógu toho vlastně nepotřebujete mnoho. Kromě prkna a pádla vám stačí už jen plavky nebo lehké oblečení, u kterého nebude vadit, když se namočí.

Paddleboard a pádlo – Na tento sport můžete využít jak pevný paddlebord tak nafukovací paddeboard. Při paddle józe však příliš nepocítíte rozdíl, záleží spíše na tom, kolik máte doma místa a zda k vodě chodíte pěšky, jezdíte hromadnou dopravou nebo autem. Troufám si říct, že populárnější je nafukovací paddleboard, protože je velmi skladný a po nafouknutí a nahuštění dostává vlastnosti pevného. Taky ho můžete snadno přenést na zádech v batohu, který má okolo 10 kg. Pokud tedy k jezeru chodíte pěšky a/nebo nemáte dostatečný prostor doma ani v autě, je nafukovací paddleboard dobrou volbou. Je však třeba počítat s časem, který strávíte rozložením a nafouknutím paddleboardu a pak samozřejmě i jeho vyfouknutím a složením, což vám při vaší cestě na vodu může zabrat až půl hodiny. K tomu je potřeba speciální  pumpa na paddleboard, protože ne všichni výrobci ji prodávají spolu s paddleboardem. Na druhou stranu pumpováním aspoň posílíte ruce. Pokud se ale nechcete zdržovat rozkládáním a skládáním pokaždé, když si chcete užít paddle jógu, a prostor pro vás není problém, doporučuji pořídit pevný paddleboard. 

V případě, že si budete pořizovat paddleboard, zamyslete se nad jeho velikostí a zda na něm budete primárně cvičit paddle jógu nebo i jezdit. S výběrem vám poradí můj kolega Adam ve článku Jak vybrat paddleboard. Existují různé velikosti a tvary. Univerzální paddleboardy jsou oválné a dají se použít na klasickou jízdu i na paddle jógu.  Touring nebo race paddleboardy mají špičatý tvar a jsou o hodně užší pro lepší a rychlejší pohyb po hladině. Na paddle jógu nejsou úplně ideální. Cvičit na nich sice můžete, ale bude to obtížnější. Budete potřebovat samozřejmě také pádlo na paddleboard, abyste se po vodní hladině dostali z bodu A do bodu B, nebo se v průběhu cvičení mohli posunout, kdyby vás náhodou voda odnesla někam, kam nechcete. Pokud máte na paddleboardu držák na nepromokavý vak nebo pádlo, je dobré si zde pádlo během cvičení zajistit, aby vám neuplavalo. 

Každou polohu je nutné nacvičit na souši

Oblečení a UV ochrana závisí na vás a samozřejmě i na počasí, jak se chcete obléknout, aby vám bylo co nejpříjemněji. Jelikož je paddleboard spíše letní sport, většina lidí volí plavky nebo lehké prodyšné tílko a kraťasy, u kterých vám nebude vadit když se namočí. Určitě nezapomeňte na UV ochranu, ať už v podobě opalovacího krému nebo speciálního trička s UV ochranou, protože na vodě je sluníčko silnější než na souši díky odrazu od vodní plochy. Lidé mají tendenci na vodě ochranu proti slunci podceňovat, protože se domnívají, že se ochladí vodou, tak tomu však není, protože sluneční paprsky pronikají i skrz vodu. Pokud si tedy nechcete tento pohodový sport pokazit spálenými zády, doporučuji opravdu nepodcenit ochranu.

Já si ráda paddleboard užiju za jakéhokoliv počasí, nevadí mi chlad ani déšť. Pokud víte, že nezahučíte vody, postačí vám kalhoty podobného materiálu jako jsou ty na surf a nepromokavá bunda, v případě že teplota vzduchu nepůjde pod 13 °C. Kdybyste si ale paddleboard sezónu chtěli o pár měsíců prodloužit (místo klasického období červen-srpen na květen-říjen) doporučuji pořídit pružný neopren, buď v celku nebo zvlášť jako neoprenové kalhoty a bundu. Tento typ neoprenu neomezuje v pohybu a zároveň neprofouknete a nepromoknete. Většinou se prodává o sílě 1 mm jako neopren na surf, ale lze ho pořídit i silnější. Záleží jen a pouze na vás, jakou teplotu snesete. Nemůžeme samozřejmě opomenout ani končetiny, na nohy dobře poslouží neoprenové boty, které jsou ve verzi kotníkových nebo vyšších bot, a pokud by vám byla zima na ruce, můžete dokoupit také neoprenové rukavice.

PROČ ZAČÍT S PADDLE JÓGOU?

Za mě je největší výhodou jednoznačně všestrannost tohoto sportu, tedy spojení protažení a posílení celého těla, dokonce se dá zapojit i cardio. Díky balancování posílíte také hluboké vnitřní svaly, o kterých často ani nevíte, že je máte! Paddle jóga je navíc pro každého. Pokud začínáte, není třeba se ničeho bát. I když se vám ze začátku třeba nebude dařit, spadnete maximálně do měkké vody a ne na zem. Skvělé také je, že můžete oba sporty, ze kterých se paddle jóga skládá, libovolně kombinovat. Nesmím opomenout ani pobyt na čerstvém vzduchu. Kromě cvičení je pro mě paddle jóga i příjemným relaxem. Vybavení si navíc nemusíte hned nutně kupovat. Protože je paddleboarding nyní velmi oblíbený, stačí se poohlédnout po nejbližší půjčovně.  

Tak a teď už je to jen na vás! Chopte se pádla a opřete se do toho. Nebojte se vyzkoušet něco nového, co se možná zdá na první pohled jako složité, ale opak je pravdou. Vždycky k sobě můžete přibrat i parťáka, přece jen ve dvou se to lépe táhne a může to být větší zábava. Přeji hodně trpělivosti s prvními cviky, ale hlavně pohodu.

Zajímají vás jednotlivé úrovně pokročilosti a základní i pokročilejší jógové pozice, které se hodí na paddleboard? Podívejte se na můj další článek Paddle jóga: úrovně a pozice.

Paddle jóga je zajímavou alternativou ke klasické józe
Denisa Lásková
V Decathlonu pracuji již několik let. Začínala jsem jako sportovní poradce v Liberci v oddělení vodních a zimních sportů, poté jsem se přesunula na pozici grafického designéra a nyní dělám grafiku pro celou ČR. Díky této práci mohu dělat to, co mě opravdu baví, což je mimo mé klasické pracovní náplně právě i sport. Mezi mé nejoblíbenější sporty patří plavání, jóga, snowboard, longboard a paddleboard, kterému jsem absolutně propadla. Na paddleboardu se nezaleknu ani chladu nebo deště. Čím větší je vodní plocha, tím jsem šťastnější, jelikož mojí výzvou je ujet co nejvíce km. Dokonce jsem svůj paddleboard trochu poupravila, přidala mu další ploutve a nový design. Po čase jsem svoji rutinu oživila jógou, která mi na vodě přináší úplně jinou úroveň než na souši.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 3.7 / 5. Počet hodnocení: 3

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

plavec v bazénu
Pomůcky na plavecký trénink

Pomůcky na plavecký trénink

Pomůcky na plavecký tréninkPlavání je komplexní sport, při kterém dochází ke zpevnění celého těla, včetně jeho středu, kterému mnoho lidí nevěnuje takovou pozornost. Pravidelné plavání zvyšuje kapacitu plic, díky odporu vody, do které vydechujeme, redukuje...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!