7 tipů jak zůstat motivovaný během Nordic walkingu

Asi pro vás není žádným tajemstvím, že klíčem k dosažení vašich sportovních cílů je zůstat motivovaný. A u nordic walkingu tomu není jinak. Pokud jste s tímto sportem začali, možná si při oblékání vašich nordic walkingových bot občas připadáte jako v poutech, a to především kvůli nedostatku času či nadšení. Rozhodla jsem se předat vám několik tipů, které vám s motivací, především během chladných dní, pomohou, abyste zůstali namotivovaní a nesešli z této krásné cesty.

Petra Píšová
17/08/2020
Tip

V minulém článku Nordic Walking: komplexní sport pro každého jsem vám popsala, proč je tato aktivita přínosná nejen pro vaše tělo, ale i hlavu. Pokud jste už s nordic walkingem začali, blahopřeji vám. Je to určitě správné rozhodnutí. Počáteční nadšení však mohou relativně rychle vystřídat již méně příjemné pocity, jako je ztráta motivace, nechuť a absence smyslu vašeho snažení. Podívejme se tedy na pár rad, jak se jim vyvarovat.

1.  Zamyslete se nad všemi výhodami nordic walkingu – Je to přece váš primární zdroj motivace, že? Rozhodli jste se pro nordic walking, abyste si udrželi kondici, na obličeji si udržovali úsměv a starali se o své zdraví. Vzpomeňte si na potěšení, které jste po dobrém tréninku cítili. Chcete-li se vyhnout klesání vaší motivace, je důležité si pamatovat všechny výhody nordic walkingu a aktivní chůze, takže si je zopakujeme: posílení celého těla, posílení kardiovaskulárního systému, zvětšení kapacity plic, redukce tuku, redukce stresu, zdroj dobré nálady, pobyt na čerstvém vzduchu, dále prevence proti nemocem (diabetes typu II, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, astma, prevence osteoporózy a další).

2. Nastavte si vlastní cíl – Dokud je váš cíl vhodný a přístupný, bude působit jako hnací síla. Ať už zhubnout, překonat stres, získat novou perspektivu nebo překonat svou osobní výzvu, ať už vzdálenost nebo rychlost: není nic takového jako špatný důvod pro začátek s tímto sportem. Jen si dejte pozor, ať si nezvolíte hned ze začátku příliš ambiciózní cíl. Pokud se rozhodnete, že vaší první metou je ujít 50 km, bude vám trvat dlouho, než toho dosáhnete. V tomto mezidobí je riziko ztráty motivace veliké. Zkuste si dát za cíl například 2x týdně 6 km. Pokud se vám to povede měsíc v kuse, máte vyhráno. Co takhle 3x týdně 8 km? Menší a dílčí cíle vás k vašemu velkému cíli dovedou rychleji a vy si budete pěkně odškrtávat, jak vám to jde. Nezapomeňte se odměnit po každém dokončeném dílčím cíli. Co třeba zaslouženou masáží nebo novým tričkem na nordic walking?

3. Sledujte své pokroky – Neexistuje nic lepšího pro udržení vašeho nadšení. Sledováním pokroků si rychle uvědomíte vše, čeho jste již dosáhli. Jednoduchým tipem je si vše zaznamenávat do tréninkového deníku. Vaším nejlepším přítelem se může stát obyčejný poznámkový blok nebo některá aplikace v telefonu. Pokud budete trénovat pravidelně, vaše výkonnost půjde zákonitě nahoru a to se odrazí i ve vašich výsledcích. Najednou dojdete dál, rychleji, častěji. To vás nakopne k dalšímu snažení.

4. Představte si každý trénink jako procházku – Dobře, rozhodli jste se obléknout do sportovního, obout si tréninkové boty, chytit své hole na nordic walking a jít dělat svůj oblíbený sport, ale nezapomínejte, že je to také šance udělat si čas na sebe. Pokud cítíte potřebu, zpomalte a vychutnejte si výhled. Není třeba se kritizovat nebo se cítit provinile, pokud se vám líbí na chvíli zpomalit! Pusťte si oblíbenou hudbu, ale také jí občas vyplněte a vnímejte jen přírodu kolem vás. 

5. Rozbijte monotónnost vašich tréninků – Fitness chůze a nordic walking lze praktikovat všude, takže využijte šanci a objevujte nová místa a krajinu. Když začnete vaši trasu postupem času modifikovat, uvidíte, že vám to trénink ozvláštní. Po několika týdnech si uvědomíte, že už vlastně chodíte  po úplně jiné trase než dříve.

6. V partě je více zábavy – Tento bod je velice individuální, ovšem statisticky je sport ve skupině či v páru příjemnější. Má to hned několik benefitů. Prvním z nich je, že díky nordic walkingu můžete trávit čas s někým, koho máte rádi a ještě do toho hubnout a posilovat. Dokonalý multitasking. Další velkou výhodou je závazek. Když se budete cítit, že se vám do tréninku moc nechce, musíte vzít telefon a zavolat vašemu sparing partnerovi, že dnes trénink vynecháte. A to není zrovna příjemné, zvlášt když na vaší účasti záleží i jeho/její trénink. Ne! Prostě se hecnete, obujete boty a vyrazíte. Další možností je přidat se do některé z mnoha nordic walkingových skupin. Zde se můžete seznámit s lidmi, kteří jsou podobně nastavení jako vy, mají stejné nebo podobné cíle a můžete si vyměnit zkušenosti a tipy.

7. Vyberte si správné vybavení – Už žádná výmluva na počasí. Říká se, že neexistuje špatné počasí, pouze špatně oblečený běžec. Pokud je příliš horko, používejte prodyšné boty na nordic walking, které mají svršek vyrobený převážně ze síťoviny. Můžete také počkat, až teplota venku mírně poklesne a vyrazit ve večerních hodinách. Nezapomeňte se chránit před sluncem. Noste pokrývku hlavy a používejte opalovací krém. Důležité je dodržovat pravidelný pitný režim, abyste se vyhnuli dehydrataci. Pokud prší nebo je příliš chladno, řešení je také jednoduché. Na trhu dnes naleznete speciální oblečení na nordic walking, které vás ochrání před chladem, ale zároveň umožňuje odvod potu. Nezapomínejte na doplňky, které mohou velice omezit únik tepla. Mám na mysli nordic walkingové čepice nebo rukavice.

To by byly mé tipy, které i mně pomáhají zachovat motivaci když přijde krize. A jaké jsou vaše tipy? Máte nějaké speciální nakopávače, které vám pomáhají překonat složité období? Podělte se s námi o ně v komentářích pod článkem. Přeji vám hodně splněných cílů a co nejméně krizových momentů během vaší nordic walkingové sezóny.