Aquafitness: Efektivní cvičení ve vodě

Aquafitness je zábavný a velmi efektivní způsob, jak zůstat v kondici. Díky přítomnosti vody je cvičení efektivnější a náročnější, současně však šetrnější k vašemu tělu. V tomto článku vám tento sport představím podrobněji a ukážu vám veškeré jeho benefity i pomůcky, které byste při něm mohli využít. Tak pojďme na to!

aquafitness v bazénu

Přínosy aquafitness

Aquafitness je velice zábavný a efektivní sport: jde v podstatě o různé pohybové aktivity, které ale provádíte ve vodě. Díky svým benefitům je toto cvičení vhodné pro všechny vodní nadšence, všechny věkové kategorie, různé úrovně kondice i pro zdravotně postižené či osoby s nadváhou. 

A proč patří aquafitness mezi oblíbené způsoby cvičení? Protože skvěle formuje postavu a díky tomu, že voda tělo nadnáší, je mnohem šetrnější ke kloubům a šlachám než cvičení na souši. Naopak efekt každého provedeného pohybu a cviku ve vodě je několikanásobně vyšší než na souši, protože neustále musíte překonávat odpor vody – ten navíc působí povzbudivě na krevní oběh a má tak příznivý účinek na krevní tlak a celkově na činnost srdce. Další výhodou je nepřetržitá masáž svalů po celou dobu cvičení, která napomáhá k formování problémových partií a také v boji s celulitidou

Máte nějaké zdravotní problémy nebo máte strach z možného zranění, které může přijít při klasickém cvičení ve fitness centru? U aqua fitness se bát nemusíte. Ve vodě spalujete přebytečné kalorie a budujete a formujete svaly, aniž byste tělo nějak výrazně nezdravě zatěžovali. Cvičení ve vodě zkrátka šetří pohybový aparát a má více výhod než nevýhod.

Typy aquafitness

Aquafitness je souhrnný název pro všechny fitness aktivity, které se dají provádět ve vodě. Mimo klasického aqua aerobiku existují například: aquacycling, aquawalking, aquajumping, aquastepping, aquapole, aquagym, aquapower, aquaworkout nebo třeba aquajóga. Dá se říct, že ve vodě se dá provozovat téměř jakýkoliv sport, který vás napadne. 

Pomůcky na aquafitness: Nadnášecí

Na aktivity prováděné ve vodě se využívá široká škála pomůcek, můžete použít prakticky cokoliv, co plave na hladině. První skupinou jsou pomůcky nadnášecí. Nepoužívají se ani tak ke zvýšení zátěže, ale spíše jako opora těla při provádění různých cviků. Tyto pomůcky můžeme rozdělit do tří hlavních kategorií:

Aqua pásy – tyto pomůcky jsou vyrobeny z ohebného materiálu, který nenasákne vodou. Materiál je pružný a lehce se přizpůsobí tělu. Pásy se upínají v úrovni pasu a dají se nastavit na potřebnou velikost. Tato pomůcka je určena především na cvičení v hluboké vodě. Slouží k nadlehčování, pomáhá držet stabilitu a celkovou rovnováhu těla. Mimo jiné se dají pásy použít i k posilování končetin a břišních svalů. 

aquapásy na cvičení v bazénu
nudle na aquafitness

Aqua nudle – tyto pomůcky z pěnového materiálu jsou většinou o délce 100–160 cm s průměrem cca 7 cm. Díky ohebnosti materiálu se dá nudle tvarově přizpůsobit dle prováděného cviku. Stejně jako pásy se i nudle využívají jako nadlehčovací pomůcka na udržení rovnováhy i na posilování různých svalových partií. Je to velice efektivní nástroj ke zpevnění a zároveň protažení těla. A další výhoda? I děti si s těmito nudlemi užijí spousty legrace!

Plavecké desky – deska je skvělým pomocníkem pro začínající plavce. Nejtypičtější je držení desky horními končetinami. O desku plavec opírá celé své předloktí. Díky desce se může plavec soustředit na správné pohyby končetin při různých plaveckých stylech nebo se více zaměřit na správné dýchání. Cvičení s deskou byste ideálně měli střídat s cvičením horní poloviny těla, protože při častém používání může dojít k vysokému zatížení ramen. 

Pomůcky na aquafitness: Unášecí

Unášecí pomůcky jsou takové, které zvyšují povrchovou plochu těla pohybujícího se ve vodě. Tyto pomůcky se mohou používat ve všech směrech a ne jen svisle, jako je to u pomůcek nadnášejících. Pomůcky jsou účinné pouze tehdy, když se část těla, na které je pomůcka připevněna, pohybuje volně vodou. Mezi výhody unášejících pomůcek patří zajištění rovnováhy svalů a také to, že procvičují obě strany svalů stejně. Při používání těchto pomůcek je důležité myslet hlavně na to, aby všechny klouby, zejména pak lokty a kolena, nebyly úplně propnuté nebo úplně pokrčené, tzn. že by vždy měly být mírně pokrčeny. S unášející vodou by totiž měly pracovat zejména svaly a ne klouby. Mezi dvě základní pomůcky patří:

Aqua rukavice – tato pomůcka je většinou z neoprenového materiálu. Ten je nepropustný a drží tvar. Rukavice najdete v univerzálních velikostech, většinou pro mužskou a ženskou dlaň. Při cvičení s rukavicemi se zvyšuje odpor vody hlavně díky rozsahu, rychlosti pohybu a poloze paží. Důležitou roli zde hraje i propustnost materiálu. Čím míň je materiál propustný, tím vyšší je odpor vody a cvičení je pak o to náročnější. 

rukavice na aquafitness
posilování v bazénu

Aqua činky – činky jsou vyrobené ze speciálního nenasákavého materiálu s pevným držadlem v různých rozměrech. Jsou určeny zejména na posilování horní poloviny těla a dají se s nimi provádět prakticky stejně cviky jako s činkami na souši, jen je cvičení zintenzivněno odporem vody.

Na trhu určitě najdete mnoho dalších pomůcek, toto byl jen výčet těch nejznámějších a pravděpodobně i nejpoužívanějších. V mnoha plaveckých bazénech probíhají lekce tohoto cvičení pod dozorem kvalifikovaných lektorů. Pokud znáte cviky z posilovny a chcete vyzkoušet něco nového, určitě můžete cvičení v bazénu vyzkoušet i sami. Stačí vzít plavky a šup do vody! 

Kristýna Fišarová
V roce 2018 jsem se podílela na otevření opavské prodejny a tím začala moje cesta v Decathlonu. Jelikož mám ráda zimu a všechny sporty, které k ní patří, začala jsem v týmu Wedze a vodních sportů v kombinaci se zákaznickým servisem. V létě nadcházejícího roku jsem dostala na starost tým a celé oddělení vody. K vodním sportům jsem měla vždycky blízko a díky Decathlonu jsem si zamilovala i ty sporty, které jsem do té doby neměla možnost vyzkoušet. Mezi ně patří hlavně paddleboarding. Mimo jiné hraju závodně lední hokej, aktivně se věnuji crossfitu a moji dlouholetou vášní je běžecké lyžování, které mám v Opavě také na starost.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 5 / 5. Počet hodnocení: 1

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Vyberte si plavky na pláž
Jak vybrat dámské plavky

Jak vybrat dámské plavky

Jak vybrat dámské plavkyLéto je tu a s ním výlety k vodě. Každá žena jistě dobře zná ten pocit, který před dovolenou nastane: „loňské plavky jsou vybledlé, nelíbí se mi a já nemám co na sebe“. Najít ty správné plavky může být dlouhý proces. Na trhu je totiž...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!