Bezpečnost na horách: Buďte vybaveni a připraveni

Výlety do hor, túry, nádherné výhledy, příroda, klid, někdy velmi málo civilizace kolem vás. To je to, co spousta lidí do hor chodí vyhledávat. Avšak i tato idylická představa má své stinné stránky, a to v těch případech, kdy se na hory vydá nezkušený a nepřipravený turista. Nevhodné oblečení, nepřilnavá obuv, málo tekutin a v neposlední řadě žádný plán a vybavení na případ nouze. Jak se správně sbalit a jak se správně chovat na horách, abyste předešli nepříjemným situacím? Podíváme se na to!

Filip Vavro
20/01/2023
Rada

PŘED CESTOU: CO SI SBALIT

Nejdůležitější částí celé výpravy do hor je ta část, kdy ještě na horách ani nejste. Základem je totiž správná výbava, díky které spoustě nechtěných situací můžete předejít, případně se z nich díky ní můžete snadněji dostat. Velkou roli hraje také informovanost, a to nejen o počasí, ale také o tom, jak se chovat v případě krizových situací, například při výskytu laviny, náhlé změně počasí či zranění

Z hlediska výbavy je nejdůležitější správné, dostatečně teplé turistické oblečení. Ideální je oblečení vrstvit, tedy mít první prodyšnou vrstvu, poté druhou hřejivou vrstvu a naposled třetí svrchní vrstvu, chránící před deštěm, sněhem, větrem apod. Důležité jsou také doplňky jako čepice, nákrčník, rukavice či brýle, které zakryjí zbylé části vašeho těla a ochrání je tak před mrazem a větrem.

Druhou částí dobré výbavy jsou boty. Ty musí být pevné, s dostatečně hlubokým vzorkem, který zajistí přilnavost, a tím pádem i vaší větší stabilitu na mokrém nebo zmrzlém povrchu. Nezapomeňte také na vysoké a dostatečně prodyšné, ale teplé ponožky. 

Nyní se dostáváme k samotnému vybavení. Nejdůležitějšími pomůckami jsou bezpochyby světlo či čelovka, nesmeky, mapa a jiné vybavení na orientaci, dostatečně nabitý mobilní telefon, ideálně s nainstalovanou aplikací Záchranka, a lékárnička, nebo alespoň její část. Čelovka je důležitá pro pohyb v šeru či tmě, předejdete tak zranění při neopatrnosti ve členitém terénu, zároveň vám může pomoci v krizové situaci, kdy ji můžete použít jako signalizaci pro pomoc. Velmi praktickou vychytávkou, která vám může usnadnit pohyb v horském terénu, jsou nesmeky. Malý, lehký a praktický gumový návlek, který si nasadíte na boty a na sněhu či ledu budete mnohem stabilnější. Předejdete tak pádům a možným úrazům či zlomeninám. 

Ačkoliv téměř každý má dnes chytrý telefon s mapou a GPS, může se stát, že nechytnete signál nebo se vám mobil vybije. Hodí se tedy mít při ruce i klasickou mapu, která vás nezradí ani v případě nedostupnosti technologií. Mobilní telefon je ale i tak základem výbavy a to nejen z důvodu přítomnosti svítilny či map, ale také jako pomocník v krizi, kdy je potřeba zavolat si pomoc. Poslední věc, která by ve vašem batohu neměla chybět, je lékárnička nebo alespoň její hlavní představitelé: léky, obinadlo, obvaz, dezinfekce, nůžky/pinzeta, náplasti a termofólie. Tyto pomůcky vám usnadní reakci v krizových situacích, ať už se jedná o zranění, nebo ztracení se v neznámém terénu a nutnost přečkat do příjezdu přivolané pomoci. Samostatnou kapitolou je pak vybavení do náročnějšího terénu s přítomností lavinového nebezpečí. Tam byste se neměli vydávat bez lavinové sondy, lavinového vyhledávače a lavinové lopaty

Poslední kategorií výbavy je pak dostatek jídla a hlavně pití. Ačkoliv v zimě nemáme tak často pocit žízně, při větší fyzické zátěži, při které se navíc v několika vrstvách oblečení více potíte, vám vyprahne velmi rychle. Je tedy důležité mít s sebou dostatek tekutin, případně vědět, kde si vodu během cesty můžete doplnit. A stejně jako u jiné fyzické aktivity je důležitý i energetický příjem. Volte tedy potraviny bohaté na sacharidy a rychlé cukry, které vám doplní energii na cestu. 

PŘED CESTOU: CO SI ZJISTIT

K těmto praktickým věcem patří také vybavenost informační. Důležité je předem znát cestu, tedy kam se vydáváte, terén, převýšení, abyste dokázali odhadnout a naplánovat nejen délku a náročnost trasy, ale také potenciální nebezpečí. Kromě charakteru cesty je nutné sledovat také předpověď počasí, buďte však připraveni na vše, na horách se počasí může měnit velmi rychle. Dobré také je si předem zjistit případné bivaky a možnosti přenocování v terénu, penziony či hotely poblíž, abyste měli přehled o tom, kam se v krizové situaci můžete obrátit. Vhodnou informací jsou také kontakty na záchrannou službu, jak na tu běžnou, tak tu horskou a pokud vyrážíte sami, nic nezkazíte tím, že někoho informujete o místě své cesty a případném času návratu, aby v případě nouze někdo věděl kdy a kam má pomoc volat. 

BĚHEM CESTY: NA CO BÝT PŘIPRAVEN

Během cesty je důležité správně odhadovat terén a počasí. Dávejte pozor na cestu, věnujte pozornost nejen členitému terénu, ale i značkám a ukazatelům, mějte stále povědomí o tom, kde jste a kam míříte. Svou cestu přizpůsobujte počasí a světelným podmínkám. Pokud vidíte, že cíl vaší cesty je směrem, kde je velmi špatné počasí a již se stmívá, zvažte, zda je nutné pokračovat a není lepší přenocovat v blízkém penzionu či nouzově tzv. pod širákem v případě, že na to máte vybavení. Věnujte zkrátka pozornost svému okolí. 

NOUZOVÉ SITUACE

I v případě sebelepší připravenosti se můžete dostat do krizové situace. Ačkoliv to zní jako fráze, důležité je zachovat chladnou hlavu. Pokud nejste zraněni, pokuste se za pomoci mobilního telefonu či mapy dostat do nejbližší civilizace. V případě zranění volejte záchrannou službu. Zde vám velkým pomocníkem bude právě zmíněná lékarnička, z níž můžete využít například termofólii, která vás v chladném a vlhkém prostředí udrží alespoň na nějakou dobu v teple. Právě z důvodu krizové situace je nutné si během cesty všímat, kde vlastně jste, abyste záchranné službě mohli předat co nejpřesnější informace a pomoc tak mohla dorazit co nejdříve. V případě snížených světelných podmínek pak můžete využít čelovku či svítilnu v mobilním telefonu jako světelnou signalizaci.

Túry na horách jsou skvělou a nezapomenutelnou zkušeností, není však radno si se silou přírody zahrávat. Proto vyrazte připraveni, informováni a pokud jste v této oblasti úplný začátečník, klidně si do začátku přizvěte zkušenějšího kamaráda či kolegu, který vám bude dělat společnost. Koneckonců, sdílet výlet s někým dalším je nejen bezpečnější, ale i zábavnější!