Bushcraft: přežití v přírodě

Zajímá vás umění přežití v přírodě neboli bushcraft? Rádi byste se vydali na své první dobrodružství, ale nevíte, jak na to? V tomto článku si vysvětlíme úplné základy, které se vám budou pro začátky s bushcraftem hodit. Pokud už teď jste milovníky přírody, možná to vaši vášeň ještě prohloubí a dostanete chuť si své zážitky v přírodě ještě více okořenit. Tak pojďme na to!

Kateřina Garetová
26/05/2021
Představení sportu

BUSHCRAFT VS. TURISTIKA A TÁBOŘENÍ

V první řadě je dobré si vysvětlit jak se bushcraft liší od turistiky nebo táboření. Bushcraft, jak sám název napovídá, je činnost, která je spojená i s výrobou různých předmětů jako třeba nožů, seker, pilek nebo vařeček apod. a také stavbou obydlí pro přežití v přírodě. Všechny tyto činnosti mají ulehčit a zpříjemnit pobyt v přírodě, ideálně na více dní či delší časové rozmezí.

JAK ZAČÍT

První zkušenost, kterou je dobré v začátcích absolvovat, už má většina z vás možná za sebou a ani o tom neví. Jde o prostý pobyt v přírodě – strávit v ní 1 až 2 hodiny a na chvíli se úplně odpojit od jakéhokoliv spojení se světem, být v klidu a jen relaxovat. Pro každého znamená relaxace něco jiného. Můžete si třeba zavěsit hamaku a zdřímnout si, číst si nebo jen tak v klidu ležet a poslouchat zvuky okolní přírody. 

POTĚŠENÍ Z RELAXACE A PŘÍRODY

Pokud se vám první zážitek v přírodě líbil a chcete udělat další krok, připravte si venku na ohni jídlo. V první řadě si ověřte, že na místě, kde se chystáte rozdělat oheň, je to povolené a neporušujete tím žádná pravidla. Přesvědčte se, že máte dostatečné vybavení na bezpečné založení ohně. Vyčistěte půdu a okolí, udělejte do země malou díru a obložte ji kameny – nepoužívejte však kameny z potoka! Nikdy nedělejte velký oheň a pro jistotu si připravte i vodu na zalití ohně. 

PŘÍPRAVA JÍDLA

Jak vypadá vaření ve stylu bushcraft? Na ohni můžete opékat, vařit i dusit, takže si můžete připravit maso, zeleninu, a třeba i pečivo. Nevyužijete při tom teflonovou pánev a hrnec, ale kotlík nebo ešus. Jediným limitem je vaše představivost a nádoby na vaření, které budete mít k dispozici. 

Jednou z klasik připravovaných na ohni při bushcraftu jsou chlebové placky Naan, které se pečou na rozpáleném kameni. Těsto připravíte z mouky s trochou vody, soli a olivového oleje, hotové placky můžete dochutit česnekem nebo čímkoli jiným, co budete mít po ruce.

Pokud zvládnete i tento druhý krok a budete mít chuť svůj zážitek ještě povýšit, je to dobré znamení, že jste připraveni na poslední fázi zkušenosti přežití v přírodě.

KOMPLEXNÍ ZKUŠENOST

Třetí stupeň pobytu v přírodě, tedy spaní v lese, je jen pro ty nejodvážnější. Můžete si pověsit hamaku, kterou v případě očekávání deště doplníte o plachtu. Tak si užijete usínání při zvucích lesa a pod hvězdnou oblohou. Měnící se nebeská scéna je v tomto případě zaručena. 

Existuje mnoho různých způsobů, jak si bushcraft oťukat a pouštět se do divočiny krok za krokem. Respektujte své limity a pokaždé se přírodě přibližte o kousek blíž, abyste si výlet užili o kousek víc. Takto si postupně osvojíte všechny typické prvky bushcraftu: najít si dobré místo na spaní, rozdělat oheň a uvařit si na něm něco dobrého k snědku

Je však potřeba dodržovat jedno základní pravidlo: nenechat po sobě po svém odchodu na místě žádnou stopu. To znamená rozházet a zašlapat popel, zamaskovat ohniště, nezanechat žádné stopy na stromech a hlavně po sobě na místě nezanechat žádné odpadky a nepořádek

Doufám, že nejen vášniví turisté budou mít po přečtení tohoto článku chuť vyzkoušet něco nového a vydat se objevovat ryzí krásy přírody a pobytu v ní. Je to skvělá příležitost na chvíli se odtrhnout od pracovního shonu a odpojit se od všech rušivých vlivů včetně neustále aktivních zařízení, která nám sice pomáhají udržovat kontakt s lidmi, ale současně nás odvádějí od kontaktu s přírodou. Bushcraft zkrátka znamená být na chvíli offline a zkusit se o sebe postarat v drsnějších podmínkách, než je pohodlí našeho gauče. Stačí jen vyrazit!