Bushcraft: Přežití v přírodě

Zajímá vás umění přežití v přírodě neboli bushcraft? Rádi byste se vydali na své první dobrodružství, ale nevíte, jak na to? V tomto článku si vysvětlíme úplné základy, které se vám budou pro začátky s bushcraftem hodit. Pokud už teď jste milovníky přírody, možná to vaši vášeň ještě prohloubí a dostanete chuť si své zážitky v přírodě ještě více okořenit. Tak pojďme na to!

opracování dřevěných výrobků

Bushcraft vs. turistika a táboření

V první řadě je dobré si vysvětlit jak se bushcraft liší od turistiky nebo táboření. Bushcraft, jak sám název napovídá, je činnost, která je spojená i s výrobou různých předmětů jako třeba nožů, seker, pilek nebo vařeček apod. a také stavbou obydlí pro přežití v přírodě. Všechny tyto činnosti mají ulehčit a zpříjemnit pobyt v přírodě, ideálně na více dní či delší časové rozmezí.

Jak začít

První zkušenost, kterou je dobré v začátcích absolvovat, už má většina z vás možná za sebou a ani o tom neví. Jde o prostý pobyt v přírodě – strávit v ní 1 až 2 hodiny a na chvíli se úplně odpojit od jakéhokoliv spojení se světem, být v klidu a jen relaxovat. Pro každého znamená relaxace něco jiného. Můžete si třeba zavěsit hamaku a zdřímnout si, číst si nebo jen tak v klidu ležet a poslouchat zvuky okolní přírody. 

Potěšení z relaxace a přírody

Pokud se vám první zážitek v přírodě líbil a chcete udělat další krok, připravte si venku na ohni jídlo. V první řadě si ověřte, že na místě, kde se chystáte rozdělat oheň, je to povolené a neporušujete tím žádná pravidla. Přesvědčte se, že máte dostatečné vybavení na bezpečné založení ohně. Vyčistěte půdu a okolí, udělejte do země malou díru a obložte ji kameny – nepoužívejte však kameny z potoka! Nikdy nedělejte velký oheň a pro jistotu si připravte i vodu na zalití ohně. 

Příprava jídla

Jak vypadá vaření ve stylu bushcraft? Na ohni můžete opékat, vařit i dusit, takže si můžete připravit maso, zeleninu, a třeba i pečivo. Nevyužijete při tom teflonovou pánev a hrnec, ale kotlík nebo ešus. Jediným limitem je vaše představivost a nádoby na vaření, které budete mít k dispozici. 

Jednou z klasik připravovaných na ohni při bushcraftu jsou chlebové placky Naan, které se pečou na rozpáleném kameni. Těsto připravíte z mouky s trochou vody, soli a olivového oleje, hotové placky můžete dochutit česnekem nebo čímkoli jiným, co budete mít po ruce.

Pokud zvládnete i tento druhý krok a budete mít chuť svůj zážitek ještě povýšit, je to dobré znamení, že jste připraveni na poslední fázi zkušenosti přežití v přírodě.

příprava jídla na ohni
spaní v hamace

Komplexní zkušenost

Třetí stupeň pobytu v přírodě, tedy spaní v lese, je jen pro ty nejodvážnější. Můžete si pověsit hamaku, kterou v případě očekávání deště doplníte o plachtu. Tak si užijete usínání při zvucích lesa a pod hvězdnou oblohou. Měnící se nebeská scéna je v tomto případě zaručena. 

Existuje mnoho různých způsobů, jak si bushcraft oťukat a pouštět se do divočiny krok za krokem. Respektujte své limity a pokaždé se přírodě přibližte o kousek blíž, abyste si výlet užili o kousek víc. Takto si postupně osvojíte všechny typické prvky bushcraftu: najít si dobré místo na spaní, rozdělat oheň a uvařit si na něm něco dobrého k snědku

Je však potřeba dodržovat jedno základní pravidlo: nenechat po sobě po svém odchodu na místě žádnou stopu. To znamená rozházet a zašlapat popel, zamaskovat ohniště, nezanechat žádné stopy na stromech a hlavně po sobě na místě nezanechat žádné odpadky a nepořádek

Doufám, že nejen vášniví turisté budou mít po přečtení tohoto článku chuť vyzkoušet něco nového a vydat se objevovat ryzí krásy přírody a pobytu v ní. Je to skvělá příležitost na chvíli se odtrhnout od pracovního shonu a odpojit se od všech rušivých vlivů včetně neustále aktivních zařízení, která nám sice pomáhají udržovat kontakt s lidmi, ale současně nás odvádějí od kontaktu s přírodou. Bushcraft zkrátka znamená být na chvíli offline a zkusit se o sebe postarat v drsnějších podmínkách, než je pohodlí našeho gauče. Stačí jen vyrazit!

Kateřina Garetová
V Decathlonu pracuji od roku 2015, kdy jsem nastoupila brigádně ke studiu do prodejny na Černém mostě, a to konkrétně do oddělení jezdectví, které bylo odjakživa mým velkým koníčkem. Postupně jsem zvyšovala hodinový úvazek a nakonec jsem se, díky možnosti kariérního růstu, stala součástí týmu e-commerce a na plný úvazek jsem začala pracovat na webových stránkách, kde se starám o své oblíbené sporty. Ježdění na koni se věnuji pravidelně od 11 let, od 17 let pak voltiži. Dnes jsem lonžérkou a cvičitelkou ve voltižním a paravoltižním oddíle. Volný čas tedy trávím primárně ve stáji, ať už na tréninku s dětmi nebo ježděním. V případné volné chvíli pak ráda chodím na dlouhé procházky do přírody se psem.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.6 / 5. Počet hodnocení: 14

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

lovecké vybavení a batohy
Jak vybrat lovecký batoh

Jak vybrat lovecký batoh

Jak vybrat lovecký batohBatoh nebo taška jsou nezbytné doplňky pro přepravu veškerého loveckého vybavení. Jelikož existuje více typů a velikostí, musíte zvolit to správné „zavazadlo”, aby se vám do něj vešlo vše, co potřebujete, aniž byste byli nějak omezováni v...

Vyberte si dalekohled pro vaše potřeby
Jak vybrat dalekohled

Jak vybrat dalekohled

Jak vybrat dalekohledDalekohled: pomůcka, kterou můžeme využít všude, kde chceme pozorovat vzdálené předměty, živočichy nebo krajinu. Jeho využití najdeme v mnoha profesích, například u bezpečnostních složek. Bez dalekohledu se neobejde žádný myslivec ani ochránce...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!