Co potřebujete na začátek s kaprařinou

Kaprařina je velice oblíbený a rozšířený druh rybolovu, který si získává čím dál více příznivců ve všech věkových skupinách rybářů. Pokud s kaprařinou začínáte, pravděpodobně pro vás bude dost složité zorientovat se v široké nabídce rybářských potřeb. Určitě si budete klást otázky, které prvky jsou skutečně nezbytné pro začátky s lovem kaprů a bez kterých se naopak obejdete. V následujících řádcích naleznete stručný přehled základního vybavení, aby vám na první kaprařské výpravě nic nechybělo.

ZAČNEME PRUTEM

Na trhu existuje celá řada rybářských pomůcek. K tomu abyste úspěšně zvládli začátky s kaprařinou vám však postačí jen několik položek: prut, naviják a návazec. Ze všeho nejdříve se zaměříme na ten nejdůležitější prvek výbavy, kterým je nepochybně rybářský prut.

Prut je důležitý pro rybáře všech technik. Je to nástroj, který vám umožní nahodit montáž přesně tam, kam potřebujete. S pomocí prutu rybu takzvaně ,,zdoláváte”. Zdolat pořádného kapra není jen tak a proto je zásadní vybrat kvalitní prut, který těžkou práci odvede tak trochu za vás. U prutů na kapry rozlišujeme dva základní parametry:

Délka – čím je prut delší, tím delší náhozy s ním lze provádět (delší prut = delší rameno páky). Jelikož kolébkou kaprařiny je Anglie, tak se u kaprových prutů délka uvádí ve stopách (10 ft = 3 m, 12 ft = 3,6 m, 13 ft = 3,9 m).

Akce – Akce prutu je jednoduše křivka, kterou má prut pod zátěží (např. při náhozu). Rozlišujeme několik typů akcí prutu, od měkkých prutů až po ty nejsilnější (parabolická, poloparabolická, progresivní, atd.). Pruty s různou úrovní tuhosti mají různou akci.

Začátečníkům bych doporučil poloparabolický prut o délce 3,6 m, který má univerzální vlastnosti. Jeho pružnost a délka vám umožní dlouhé náhozy a zároveň poskytuje dobrý kontakt s rybou při zdolávání.

NAVIJÁK

K prutu na kapry neodmyslitelně patří také kaprařský naviják. Který je na kaprařinu nejvhodnější? Pro lov kaprů je důležité myslet především na dva parametry:

Velikost navijáku – Kaprařský naviják by měl pojmout minimálně 250 m vlasce nebo šňůry. Délka náhozů může přesahovat 100 m a dostatečná rezerva materiálu na cívce je nezbytná pro souboj s rybou. Představte si, že se v zápalu boje dostanete na konec vlasce! Takové situaci se chcete určitě vyhnout. Pozor také na citlivost brzdy. Abyste se při chytání vyvarovali přetržení vlasce, je nezbytné pečlivě nastavit brzdu navijáku. Brzda o síle 4 kg je dostačující pro většinu úlovků. Při nastavování brzdy během souboje je potřeba ji utáhnout tak, aby prokluzovala při výpadech ryby, a zabránila tak přetržení vlasce a ztrátě úlovku.

Můj tip: Vždy si zkontrolujte nastavení brzdy při navádění kapra do podběráku. Jedná se o velmi kritický moment, kdy je délka vlasce nejkratší a zároveň je vlasec pod největším napětím.

Alt text
Alt text

Co se týče cívky navijáku, nejčastěji se používají vlasce a pletené šňůry.

Vlasec – Vlasec je elastické vlákno, díky kterému se snižuje pravděpodobnost ztráty úlovku. Tato tzv. průtažnost vlasce absorbuje sílu všech pohybů a výpadů ryby, proto je vlasec vhodnější pro začátečníky. Nejuniverzálnější průměr vlasce je 0,35 mm. Možná vás také potěší, že si můžete vybrat z mnoha barevných provedení. Nejoblíbenější vlasec je většinou transparentní, v přírodních barvách hnědé či zelené, popř. v kombinaci těchto přírodních barev (tzv. kamufláž). 

Pletená šňůra – Jak název napovídá, pletená šňůra se vyrábí splétáním jednotlivých vláken, díky čemuž dokáže být při stejném průměru mnohem pevnější v tahu než vlasec. Navzdory své mnohem vyšší síle má ale prakticky nulovou průtažnost a nedává tak žádný prostor na chyby při zdolávání. Proto je vhodnější pro zkušenější rybáře nebo pro lov na velmi velké vzdálenosti.

NÁVAZEC

A co dál? K prutu a navijáku budete potřebovat také návazec na kapry. Návazec je koncová část celé sestavy, kterou nahazujeme do vody – obsahuje háček s nástrahou. Existuje velké množství různých typů návazců, které umožňují odlišnou prezentaci nástrahy. Nejjednodušším typem je návazec „classic rig“, který se skládá ze zátěže, splétané šňůrky a bezuzlově navázaného háčku s vlasovým přívěsem. Univerzální hmotnost zátěže se pohybuje mezi 60 a 80 gramy. Taková zátěž umožňuje rybolov na většině vodních ploch. Pro lov kaprů na řekách je nutné myslet na účinky proudu a zvýšit hmotnost použité zátěže. Rybáři také často řeší velikost háčku, kterou je třeba přizpůsobit velikosti nástrahy a cílenému úlovku. Jako univerzální lze doporučit velikost č. 4.

Osobně bych do základní výbavy doporučil také podpěru prutu. Nejedná se sice o nezbytný prvek, ale při čekání na záběr je často vhodné mít si prut kam odložit. Můžete volit z několika typů – vidličky nebo stojanu (rodpod nebo tripod). Pro začátečníky postačí jediná přední vidlička, díky které je konec prutu opřený o břeh. Výhoda stojanů je možnost mít pruty blízko u sebe a nastavit si jejich vzájemnou polohu. Je na rozhodnutí každého rybáře, které řešení mu více vyhovuje. Dobré je také zvážit, kde budeme vidličky či stojan používat a zda jsou pro jejich použití na lovném místě ideální podmínky. 

Můj tip: Pokud si vidličku nebo stojan vybavíte elektronickými signalizátory či swingery, snadněji poznáte záběr. Po umístění prutu do stojanu nezapomeňte napnout vlasec a poté povolit brzdu tak, aby zůstal napnutý, ale při tahu se volně odvíjel a ryba tak po záběru nestrhla prut, či dokonce celý stojan do vody.

Tolik k základnímu vybavení na první kaprařskou výpravu. S těmito prvky již můžete směle vyrazit k vodě. Pokud vás to bude bavit a rozhodnete se v terénu trávit více času, mohlo by se vám hodit také rybářské křeslo, případně další příslušenství na kaprařinu, které vám pobyt u vody zpříjemní. Doufám, že vám tento malý přehled usnadní výběr první kaprařské výbavy a že vás kaprařina „chytne“ stejně jako mě. Třeba se někdy potkáme na břehu některého z našich krásných českých rybníku nebo v prodejně Decathlon Chodov v Praze.

Alt text
Josef Vychytil
Rybářské zkušenosti jsem začal sbírat již na základní škole. Trošku netypicky mě k této zálibě nepřivedl nikdo z rodiny, ale spolužák ze školy. První rybářský lístek přišel o pár let později a já jsem mohl naplno začít objevovat taje pod hladinou Tiché a Divoké Orlice, které jsem měl nejblíže domovu. První sezóny jsem chytal pouze přívlač, postupem času jsem objevil techniku feeder, díky kterému jsem objevil pro mě naprosto nové rybí druhy. Do Decathlonu jsem se dostal v roce 2014 během studia hydrobiologie v Olomouci, když jsem hledal letní brigádu. Příjemný pro mě byl především mladý a energický kolektiv kolegů a také přátelské prostředí, jaké jsem do té doby v pracovním životě nepoznal. Díky mé zálibě v rybolovu a zvládání všech dalších povinností jsem dostal nabídku na pozici country sport lídra pro rybolov. Když pak po dvou letech přišla nabídka na pozici lídra oddělení rybolovu, lovu a jezdectví do Prahy, neváhal jsem. Od té doby mě můžete potkat v prodejně v Praze na Chodově.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.2 / 5. Počet hodnocení: 33

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!