Co s sebou do batohu na několikadenní trek

Horská turistika je jednou z nejoblíbenějších sportovních aktivit u nás. Kromě čerstvého vzduchu a krásných výhledů do krajiny nám také pomáhá zlepšovat zdraví, imunitu a kondici. Pokud vyrážíte na jednodenní výlety, většinou vám stačí jen nějaké náhradní oblečení, svačina a další vybavení, které naskládáte do malého batohu. V případě, že však vyrážíte na několikadenní túru do hor, je potřeba se nad výbavou trochu více zamyslet. Bude potřeba myslet nejen na nepřízeň počasí, dostatečnou hydrataci a zásoby, ale také na nocování a vaření v přírodě, často bez možnosti nákupu proviantu a doplnění výbavy. Připravil jsem pro vás článek o tom, co nosím na horské treky a přechody a co se mi už mnohokrát osvědčilo. Tak jdeme na to.

Lukáš Kušička
29/07/2020
Rada

PŘIZPŮSOBTE SI TREK NA MÍRU

Pokud se rozhodnete, že vyrazíte na několik dní do hor, máte spoustu možností, jak si celý výlet přizpůsobit. Můžete si zvolit, jestli budete spát v ubytovnách, penzionu či chatkách, nebo radši dáte přednost divočině a postavíte si vlastní přístřeší. Budete pravidelně dokupovat zásoby, případně navštěvovat restaurace, nebo se rozhodnete využít vlastní kuchařské dovednosti a budete si jídlo připravovat na vařičích a vše si ponesete s sebou? Vyrážíte do údolí s tím, že občas vyběhnete na nějaký kopec, nebo si to namíříte na nějakou horskou hřebenovku?

Toto jsou základní otázky, na které je potřeba si odpovědět, než začnete plánovat vaši cestu. Bude to mít zásadní vliv na to, co s sebou ponesete a také jak velký batoh zvolit. Pokud váháte ohledně velikosti batohu, doporučil bych vám článek od mé kolegyně a trekerky Andy Jak vybrat batoh a krosnu.

Pojďme se tedy společně podívat na situaci, kdy je potřeba mít s sebou vše, tedy budeme spát v přírodě, vařit si sami bez možnosti doplňování potravin a vyrazíme do náročného horského terénu. Jakákoliv modifikace ve vašem nastavení cesty bude znamenat, že něco z této výbavy můžete nechat doma.

ZAČNEME NOCOVÁNÍM

Spacák – Asi vás moc nepřekvapí, že kvalitní spacák se správnou komfortní teplotou je základním vybavením na nocování v přírodě. Možností máte skutečně spoustu. Můžete si vybírat na základě materiálu, tvaru, hřejivosti a dalších parametrů. Jak na výběr spacího pytle jsme popsal ve článku Jak vybrat spacák

Karimatka – U karimatky máte hned několik možností. Každý trekker má svou vlastní preferenci a nedá na ni dopustit. Nejrozšířenější jsou tři základní formy, tedy nafukovací, samonafukovací a pěnová. Každá má své pro a proti. Nafukovací karimatka bývá velice skladná a lehká, stačí jen vybalit z obalu, nafouknout a je hotovo. Problém nastává v momentě, kdy ji propíchnete. V ten moment spíte na zemi bez jakéhokoliv tlumení a izolace. Samonafukovací karimatka je objemnější, méně pohodlná, ovšem v případě prodření stále zůstává pěnová výplň, takže i když přijdete o část komfortu, máte mezi vámi a zemí jistou izolujícíí vrstvu. Poslední verzí je pěnová karimatka. Ta je poměrně objemná, ovšem velice lehká. Komfort je nejnižší ze všech variant, ale zároveň je téměř nezničitelná. Jen pozor na vlhkost,  nemáte-li matraci se zatavenými póry. Pokud nasákne vodou, velice těžko vysychá.

Trekový stanJednou z variant nocování v přírodě (a zároveň tou nejpohodlnější) je nocleh ve stanu. Trekové stany jsou lehké a skladné, počítejte však s vyšší cenou, a to kvůli použitým materiálům. Pokud hledáte ten správný stan pro vás, podívejte se na článek našeho experta Ondry Jak vybrat stan

Celta nebo tarp –  Kompromis mezi stanem a spaním pod širákem. Stačí vám mezi stromy, nebo i na volné prostranství, natáhnout kus nepromokavé látky (trekové hole se dají použít jako tyčky) a ochrana před deštěm je na světě. Tato verze nocování je skladnější a lehčí než klasický stan, ovšem neochrání vás před větrem a ani neizoluje od okolního prostředí, což může být během chladných rán trochu nepříjemné.  Tento způsob se dá velice dobře kombinovat se spaním v hamace

Žďárského vak – Neboli ,,žďárák” je vnější spací pytel, který je nepromokavý a zároveň ochrání před větrem i chladem díky izolační vrstvě a mikroklimatu, které si ve žďáráku vytvoříte. Je to zajímavá a velice kompaktní alternativa celty nebo stanu, ovšem komfort zde moc nehledejte. Problémem žďáráku je také vyšší vlhkostí uvnitř, a to kvůli dýchání do malého prostoru, který nedisponuje mnoha větracími otvory. Nedoporučuji proto kombinovat s péřovým spacákem

Nafukovací polštářekNěkteří turisté možná namítnou, že tento prvek výbavy je trochu zbytečný. I tak ho vždy přibalím do batohu. Nezabírá skoro žádné místo a nic neváží, avšak po jeho nafouknutí získáte pohodlnou podporu hlavy. Dá se nahradit poskládanou turistickou mikinou,  ta se však může během noci všemožně muchlat a vy ji tak musíte často rovnat do požadovaného tvaru.

VYBAVENÍ NA VAŘENÍ

Mimo věci na spaní se také hodí vybavení na vaření. S jejich pomocí si dokážete připravit i poměrně chutné a výživné jídlo, které vám dodá energii a zároveň zahřeje. 

Vařič Základní vybavení na vaření. Plyn je pro tyto potřeby ideální způsob ohřevu. Trekové vařiče jsou skladné a lehké. Plynové kartuše už bývají objemnější, ale berte to jako nutné zlo. Věřím, že teplá večeře a šálek kávy nebo čaje během chladných večerů v horách vám to vynahradí. Dají se zakoupit i vařiče na benzín které jsou schopné fungovat na jakékoliv hořlavé tekutině. Další možností jsou lihové vařiče. Ty však já osobně moc rád nemám, jelikož pokud tuhý líh špatně uložíte do batohu, tak je velice cítit a váš batoh a jeho obsah získává nechtěný odér. Posledním typem jsou vařiče na dřevo. Jejich problémem je že pokud budete kempovat na louce, kde nebude dřevo, tak si toho moc nuvaříte. Bývají také objemnější než jiné typy.

Zdroj ohně – Zapalovač, sirky nebo křesadlo jsou naprostý základ vybavení na trek. Tak na ně hlavně nezapomeňte. Není moc radostné uvědomit si uprostřed lesa, že jste doma nechali zapalovač. Neváhejte vzít klidně víc kusů. Nic to neváží a výpadek této výbavy by vám mohl pěkně zavařit.

Ešus Klasický ešus je stále nejoblíbenější turistické nádobí. I když je velký, v batohu nezabere moc místa, vzhledem k tomu, že do něj lze uložit jiné vybavení, jídlo, houbičku a kapku jaru nebo základní koření. Na výběr máte z několika materiálů z nichž nejčastější jsou hliník, nerez a teflon. Hliníkové ešusy jsou velice lehké. Ovšem představují jistá omezení. Jsou ideální na ohřev, ale nesmí se na nich smažit. Během smažení se totiž uvolňují do jídla škodlivé látky. Pokud si však chcete uvařit vodu, těstoviny, rýži, hotovou omáčku či instantní jídlo, můžete ho bez starostí použít. Ešusy z nerezu jsou těžší než ty hliníkové a také trochu dražší. Avšak smažení není problém. Teflonové ešusy jsou velice těžké a na trek se moc nehodí. Jsou navíc poměrně náchylné na poškození a doporučil bych je spíše na pobyt v kempu. Každopádně, jejich užití je velice pohodlné a velice podobné domácímu vaření.

Jídlo a pití – Tady se dostáváme do velice individuální oblasti. Každému turistovi vyhovuje něco jiného a každý má své super vychytávky, na které nedá dopustit. Tou mojí je například základní koření (pepř, sůl, chilli a můj osobní favorit sušený česnek). Nevěřili byste, kolik radosti může takové koření přinést a zároveň nezabírá prakticky žádné místo v batohu. O jídle během několikadenního treku se rozepíšu v některém z dalších článků.

BEZPEČNOST

Kus provazu – Ten s sebou beru vždy. Jedná se o velice multifunkční nástroj, který s trochou důvtipu a šikovnosti dokáže opravit cokoliv. Například prasklá tkanička u boty může být závažným problémem, dále můžete zalátat batoh, použít ho jako šňůru na prádlo, přivázat cokoliv k batohu, použít jako škrtidlo a tak dále. 

Lékárnička Na trhu je dnes spousta kompaktních, lehkých a praktických turistických lékárniček. Ty jsou většinou chytře seskládané tak, aby vám tam nic nechybělo. Stačí přibalit základní léky (například proti bolesti nebo na zažívání), případně vaše pravidelné léky, a můžete vyrazit.

ČelovkaUrčitě ji s sebou mějte vždy, i když plánujete návrat do setmění. Pokud se váš výlet nechtěně protáhne, ať už díky špatnému odhadu, ale i třeba zranění, budete ji potřebovat. V terénu je pohyb bez čelovky po tmě prakticky nemožný a velice nebezpečný. 

Powerbanka Ať chceme nebo ne, technologie nás provázejí všude. Proto s sebou vozím powerbanku, která mi pomůže dobít telefon v případě potřeby. I když nejsem zastánce používání elektroniky v přírodě, nabitý telefon je základní bezpečnostní pomůcka, která zachránila více životů než nejlepší lékárnička.

DALŠÍ VYBAVENÍ

Trekové holeJá osobně nejsem jejich příznivcem, ovšem značná část horských turistů na ně nedá dopustit. Kromě toho, že přebírají část práce od nohou, pomohou vám se stabilizací ve svahu a při cestě z kopce pomáhají tlumit otřesy. Trekové hole dokážou velice zrychlit váš krok, navíc posilujete ramena, záda a ruce. Většina batohů disponuje oky na připnutí holí, takže je nemusíte rvát do batohu a máte je kdykoliv po ruce.

Turistický nůž O významu turistického nože asi není nutné se dlouho rozepisovat, věřím, že situací, kdy je dobré ho s sebou mít je nespočet. Takže do batohu s ním. 

Papírové kapesníky a vlhčené ubrousky – Opět asi není nutné dlouze rozepisovat k čemu by se vám mohly tyto pomůcky hodit. Nic neváží a dobře poslouží. 

Ochrana před sluncem – Horské sluníčko je příjemné, ale velice intenzivní. Je také zrádné kvůli nižší teplotě v horách, kdy nemáte takový pocit horka, ale večer zjistíte, že máte spálený obličej. Takže vždy namazat, ať si celý trek nepokazíte. Turistické sluneční brýle zase odfiltrují ostré slunko, které může, díky odrazům například od skal, velice dráždit oči. Podobnou službu může splnit i turistická kšiltovka.

Alternativní obuv – Během horského treku chodíte pravděpodobně celý den v těžkých pohorkách. Když dorazíte na místo, kde máte v plánu přespat, je dobré vyměnit boty za nějaké lehčí, vzdušnější a příjemnější, ve kterých se budete po táboře pohybovat. K tomu by vám mohly posloužit buď turistické sandály nebo například žabky či pantofle. Vaše nohy vám za to jistě poděkují. Pokud vybíráte ty nejlepší turistické boty pro vaše potřeby, podívejte se na můj článek Jak vybrat turistické boty.

Hygienické potřeby – Nezapomeňte na základní hygienické vybavení, tedy kartáček na zuby, pastu, mýdlo a další pomůcky každodenní péče o tělo. Dobrou službu udělá i malý ručník, do kterého utřete nejen sebe, ale třeba i umyté nádobí. Doporučuji vše zabalit do kompaktní hygienické taštičky, která zajistí, že nebudete vše hledat po batohu a zároveň zůstane vaše vybavení chráněné před nečistotami.

Pláštěnka na batoh ta bývá součástí většiny turistických batohů. Pokud ne, určitě ji dokupte. Kromě ochrany před deštěm vám také poslouží jako ochrana před bahnem, případně proti ranní rose, pokud musíte nechat batoh pod širákem. 

To by bylo asi vše, co s sebou vozím já. Tato výbava se mi už mnohokrát osvědčila během mých treků v nejrůznějších podmínkách i ročních obdobích. Jsem si jistý, že vás napadají ještě další věci, které perfektně fungují vám. Neváhejte nám je napsat do diskuze pod článkem. 

Samostatnou kategorií je pak volba a množství oblečení na treking. Tímto tématem se budeme zaobírat v dalším článku. 

Je přirozené, že se vrátíte z treku a uvědomíte si, že jste něco táhli úplně zbytečně a něco vám naopak velice chybělo. Je dobré si to hned napsat a během balení na delší cestu na to myslet. Časem svou výbavu vybrousíte k dokonalosti. 

Přeji vám spoustu úspěšných výšlapů plných krásných zážitků. Treku zdar.