Co s sebou na jednodenní výlet

Jednodenní výlety ať už na celý den nebo jen na odpoledne, s dětmi či sólo jsou vždy příjemnou změnou a vítaným aktivním odpočinkem v přírodě. Kromě toho, že se můžete podívat na zajímavá místa, jste hlavně na čerstvém vzduchu, ideálně v přírodě a máte i nějaký ten pohyb ve formě zdravé chůze. Ačkoliv je to otázka několika hodin či jednoho dne, nenechte se zmást. I tak s sebou budete potřebovat spolehlivé vybavení, oblečení a doplňky, aby pro vás výlet byl příjemnou záležitostí a ne řešením problémů pramenících ze zapomenutých věcí. Co tedy všechno člověk na takový jednodenní výlet potřebuje? Pojďme se na to podívat!

Ondřej Turek
08/04/2022
Rada

PŘED VÝLETEM

Než vyrazíte na výlet, je důležité se zamyslet nad několika věcmi, které vám mohou výrazně ovlivnit celý den:

Počasí – velmi důležitý parametr z hlediska vybavení, které s sebou zabalíte. Je dobré si zjistit, zda má být slunečno nebo má pršet. I informace o větru a jeho síle přijde vhod. Na základě počasí totiž budete volit turistické oblečení a doplňky. Pokud čekáte slunečné počasí, určitě nesmíte zapomenout na sluneční brýle a opalovací krém, což vám naopak v dešti moc užitku nepřinese. Pokud má být větrno, uvítáte zase bundu proti větru a případně i ochranu rukou či uší. V této fázi berte v potaz i teplotu, abyste si zabalili dostatečný počet vrstev a nebyla vám tak zima, ale ani horko. Od počasí se to zkrátka všechno odvíjí.

Terén, převýšení a kilometry – další zásadní informací pak je místo či oblast, kam se chystáte. Zde vás musí zajímat hlavně terén: budete se procházet v jednodušším nížinatém terénu, po loukách a lesích, nebo se vydáte do vyšších nadmořských výšek, ve kterých pravděpodobně narazíte na náročnější kamenitý terén? Plánujete zdolávat značná převýšení, nebo předpokládáte spíše rovinku? Charakter cesty je důležitý především z hlediska výběru turistických bot. Na kluzké kameny budete pravděpodobně potřebovat pevnou neklouzavou obuv, která však není vyloženě nutná na procházku po loukách, kde si hravě vystačíte s pohodlnější nízkou obuví. Zároveň i materiál boty budete volit podle terénu a již zmiňovaného počasí. Co se týká cesty, tak berte v potaz i její délku, od které se odvíjí nejen výběr bot, ale i další doplňky, které si přiblížíme v dalším odstavci. 

Čas a společnost – tyto okolnosti jsou důležité zejména z důvodu přípravy občerstvení, které rozhodně budete potřebovat. Množství jídla a vody, které s sebou budete brát, závisí na tom, kolik členů bude vaše výprava čítat. Od množství občerstvení se pak dále odvíjí i velikost batohu. Navíc pokud jdete sami, měli byste dbát na bezpečnost dvakrát více a mít dostatečně nabité všechny přístroje, zvlášť pokud se chystáte do náročnějšího terénu, abyste si v případě krize mohli přivolat pomoc. 

CO NA SEBE

Jídlo a pití nejspíš není třeba více rozebírat: dostatek vody, energetické tyčinky, tatranky, ovoce a nějaký obložený sendvič vám pravděpodobně postačí. Když k tomu připočteme občerstvení, které potkáte cestou a k vašemu jídlu se tak přidá navíc teplá polévka nebo řízek, budete mít na celý den vystaráno. 

Co však stojí za rozebrání, je ostatní vybavení od oblečení přes batoh až po doplňky, jako jsou brýle či baterka. Začneme nejprve samotným oblečením:

Boty a ponožky – jedna z nejdůležitějších složek turistické výbavy. Na podrobnější výběr turistických bot jsme se zaměřovali již v článku Jak vybrat turistické boty. Zde si jen uvedeme hlavní faktory, podle kterých boty na jednodenní výlety volit. V první řadě záleží na počasí a to především z hlediska nepromokavosti boty. Pokud bude pršet, určitě bude potřeba mít boty, které vás nezradí a po pár krocích nebudete mít promáčené i celé ponožky. Druhým parametrem je terén. V případě, že se chystáte na zpevněné cesty, postačí nízká lehčí obuv na nenáročnou turistiku, ve které bude noze pohodlně. Na náročnější cesty různorodým terénem je vhodné zvolit vyšší pevnější obuv. Rozhodně dbejte na správnou velikost boty, která by měla být vždy přibližně o půl čísla větší: pata je pevná a ve špičce zbývá prostor. 

Do bot vybírejte i správné ponožky. Na lehčí trasy s nižším převýšením budou ideální ponožky z bavlny a syntetiky, které zajistí pohodlí a odvod potu. Pokud se chystáte na náročnější trasu, budete od ponožek vyžadovat především dobrý odvod potu a prodyšnost, proto dobře poslouží ponožky ze syntetiky

Kalhoty – v této části oděvu se meze nekladou. Každý by si měl zvolit to, co mu bude nejvíce pohodlné, ať už to budou legíny, plátěné kalhoty nebo třeba turistická sukně. To jediné, co byste měli brát v potaz, je náročnost cesty a tím pádem nároky na prodyšnost a odvod potu.

Tričko – z hlediska horní části oděvu se zaměřte na to, aby byl nejen pohodlný, ale především prodyšný. První požadavek splní trička bavlněná, odvod potu a prodyšnost zase zajistí polyester. Na náročnější cesty v rychlejším tempu a tím pádem s vyšší tvorbou potu volte trička ze syntetiky nebo merino vlny, která zajistí nejen dobrý odvod potu a rychlé schnutí, ale zároveň sníží i nepříjemný odér po vysoké fyzické aktivitě. 

Mikina a bunda – další svrchní vrstvy již volte vždy podle počasí. Do nižších teplot volte hřejivé ale prodyšné mikiny. V případě deště či větru nezapomeňte na nepromokavou bundu s kapucí nebo větrovku. Vždy je lepší oblečení vrstvit, než si vzít pouze jednu vrstvu, kterou byste chtěli pokrýt všechny požadavky od zajištění tepla, přes nepromokavost až po prodyšnost. 

CO S SEBOU

Oblečení máme! Ale i když se jedná pouze o jednodenní výlet, rozhodně tím nekončíme. Pro zajištění plynulého a pohodového chodu celého výšlapu je nutné mít s sebou i další doplňky. 

Batoh – na jeden den vám většinou bohatě postačí menší batoh do 20 litrů. Zde záleží na tom, kolik lidí se bude výletu účastnit a zda si každý ponese své věci sám, nebo se někteří složí do jednoho batohu. Pokud vyrážíte jako rodina, nejspíš bude výhodnější vzít pouze jeden batoh, ale za to větší, například i 40litrový. Co se týče naplnění batohu, vždy se držte základního pravidla, že těžší věci by měly být umístěné dole a co nejblíže u zad.

Láhev na vodu – dodržování pitného režimu, zejména při fyzické aktivitě, je základ. Vezměte si s sebou dostatečně velkou nádobu na vodu, opět s přihlédnutím k počtu členů ve skupině. Zde je dobré vědět, zda po cestě bude k dispozici nějaká pitná voda na doplnění, či ne a i podle toho vybírat objem nádoby. Na výběr je z několika materiálů od plastu, přes hliník až po ocel. Pokud vyrážíte v zimních měsících, určitě se bude hodit i termoska, ve které vám čaj nějakou chvíli vydrží teplý. 

Brýle, opalovací krém, čepice, rukavice – malé doplňky, které ale udělají velkou práci. Jít krásnou horskou cestou na přímém slunci bez slunečních brýlí, kšiltovky či šátku vám může celý výlet pěkně znepříjemnit a znechutit. V lepším případě se vrátíte spálení od slunce, v tom horším si přivodíte úpal či úžeh. A to opravdu nechcete. Naopak v chladnějších dnech vás můžou zachránit rukavice a čepice. Tyto malé pomůcky vám výlet nejen zpříjemní a zpohodlní, abyste se mohli věnovat chůzi a užívat si krásy přírody, ale v některých případech je to vyloženě nutnost i z hlediska zdravotního a bezpečnostního. 

Trekové hole – ty k turistice zkrátka patří. I v případě, že vyrážíte pouze na jeden den a třeba i do nenáročného terénu, jsou trekové hole skvělým doplňkem. Zajišťují lepší držení těla, poskytují lepší stabilitu při chůzi a navíc mohou pomoci zlepšit i rychlost a výkon

Čelovka nebo baterka – nutnost zejména v krátkých zimních dnech, kdy se brzy stmívá a nemáte jistotu, že se stihnete vrátit ještě za světla. Tento doplněk se hodí vždy. Nikdy nevíte, co se cestou stane a kde se zdržíte a vždy je tak lepší s sebou nějaký zdroj světla mít. 

Pončo, pláštěnka na batoh – tyto drobné doplňky téměř nic neváží, ale jejich přítomnost může být k nezaplacení. Zejména v deštivých dnech je celotělové pončo a pláštěnka na batoh, která udrží vaše věci v suchu doslova „must have” vybavením. Především na horách, kde se počasí může změnit velmi rychle, se tyto pomůcky mohou opravdu hodit. 

Lékárnička, léky – i když pravidelně žádné léky neužíváte a říkáte si, že přece jdete jen krátkou trasu ani ne na jeden den, určitě se základní vybavení z lékárničky, či celá malá lékárnička, mohou hodit. Z léků jsou základem léky na bolest, ať už vás přepadne bolest hlavy, břicha či něco vážnějšího, budou dobrou první pomocí. 

Dalekohled – dobrovolný doplněk, který může být parádní pomůckou zvlášť při výletu s dětmi. Samotný výlet s malými ratolestmi může být sám o sobě náročný, dalekohled vám může pomoci děti zabavit a ještě s ním mohou objevit spoustu zajímavých věcí!

Sbalit se na jednodenní výlet není žádná věda. Navíc kratší trasy velmi často bývají v okolí, kde se vždy dohledáte dalších lidí a případně i potřebné pomoci. Avšak nevyplatí se něco ponechávat náhodě a i na tyto kratší výlety je vhodné se dobře připravit, aby vás nic nepřekvapilo a mohli jste si celý výlet užít naplno!