Co s sebou pod širák

Přespávání v přírodě mimo domov může mít mnoho podob. Můžete vyrazit do kempu, kde budete mít k dispozici třeba i chatku. Můžete tábořit a spát mimo kempy, pokud to je v dané oblasti povoleno. Nebo můžete, plánovaně nebo nouzově, přespat kdekoliv bez jakéhokoliv přístřešku, tzv. pod širákem. Tento způsob přespávání má něco do sebe. Nejvíce vás propojí s přírodou, poskytne vám úžasný zážitek usínání pod hvězdnou oblohou a ušetří vám čas a energii, které byste jinak věnovali stavění stanu nebo hledání kempu. Můžete si užít naprosté volnosti a ustlat si prostě tam, kde se vám to zrovna líbí nebo hodí. Ačkoliv nepotřebujete stan ani žádný jiný přístřešek, je samozřejmě pár věcí, které se vám při spaní pod širákem budou určitě hodit. Pojďme se podívat, které to jsou!

Lukáš Kušička
09/06/2021
Tip

ZÁSADY SPANÍ POD ŠIRÁKEM

Při tomto typu nocování je nejdůležitější správný výběr místa. Nikdo nechce v noci řešit nepříjemný kořen pod zády nebo neustále sjíždění z kopce dolů. Při výběru místa tedy buďte pečliví a berte v úvahu všechny možné komplikace, které by na daném místě mohly nastat. Nepříjemným scénářem by mohlo být například deštivé počasí, když si vyberete místo těsně pod vyšším kopcem, z něhož bude voda stékat dolů. Před takovým proudem vás totiž žádná podlážka stanu neochrání, takže byste se ráno mohli probudit pěkně zmáchaní. Pokud není zbytí a na takovém místě si přece jen ustelete, vyhlubte nad sebou alespoň menší strouhu, aby šla voda stranou a v noci vás nespláchla. 

Další důležitou zásadou je respektování pravidel nocování v dané oblasti. V každé oblasti, ať už se jedná o národní park, chráněnou krajinnou oblast či pouze oblast obce, existují pravidla a zákony, které je třeba při přespávání dodržovat. Pokud tedy plánujete přespání pod širákem, předem si zjistěte podmínky pro spaní a táboření v dané oblasti, abyste věděli, co se smí a co ne. Pokud budete někde přespávat neplánovaně, alespoň si v tu chvíli zjistěte, jestli se nenacházíte v oblasti národního parku nebo třeba na soukromém pozemku, abyste měli alespoň základní představu, co smíte, a nic vás pak nepříjemně nepřekvapilo.

Dalším doporučením je dbát na svou viditelnost. Existuje několik případů, kdy si myslivec spletl v hamace spícího člověka se zvěří. Proto buďte v rámci možností viditelní a snadno rozpoznatelní. 

VYBAVENÍ

Nyní se podíváme na vybavení, které se vám bude hodit. V podstatě jde pouze o základní vybavení na spaní: spacák, karimatka, případně jejich alternativa, jako je například hamaka. Pokud ponesete větší batoh, může se vám hodit i nějaké vybavení na vaření, abyste si ráno mohli ke krásnému výhledu udělat třeba dobrou kávu nebo čaj.

Tarp nebo plachta – v případě deštivého počasí a nedostatku stromů, pod které byste se mohli uchýlit, určitě oceníte plachtu, která vás před deštěm alespoň trochu ochrání a udrží vás a vaše věci v suchu. Pokud si nechcete zakrývat výhled na hvězdy plachtou, ale obáváte se případného deště, můžete si připravit konstrukci, na kterou přednatáhnete plachtu. Já osobně většinou natáhnu lanko mezi stromy a připravím si plachtu tak, abych ji v případě potřeby jen natáhl a zakolíkoval. 

Dalším doporučením je dbát na svou viditelnost. Existuje několik případů, kdy si myslivec spletl v hamace spícího člověka se zvěří. Proto buďte v rámci možností viditelní a snadno rozpoznatelní.

Žďárák – další možností, jak se pod širákem chránit před nepřízní počasí, je tzv. žďárák. Výhodou je zejména skladnost a nízká hmotnost oproti stanu. Je to v podstatě takový nepromokavý fusak na spacák. Nevýhodou však je to, že se uvnitr drží vlhkost a pokud začne pršet a schováte hlavu dovnitř, vlhkost z vašeho dechu kondenzuje. Není také úplně vhodné kombinovat žďárák s péřovým spacákem.

Spacák a karimatka, hamaka – toto vybavení chrání nejen před vnějšími vlivy, ale hlavně před chladem. Karimatka izoluje chlad od země a do spacáku se můžete zachumlat. S výběrem konkrétního spacáku či karimatky vám pomůže náš článek Jak vybrat spacák a Jak vybrat matraci na kempování a treking. Musíte však pamatovat na to, že ve stanu si postupně vytvoříte určité „mikroklima”, takže jste chráněni nejen před větrem a deštěm, ale i před chladem, kdežto pod širákem ne. Musíte tedy počítat s nějakou teplotní rezervou. Alternativou může být také hamaka, kterou si natáhnete mezi stromy. Je skladná a zvyšuje tepelný komfort, protože v ní neležíte přímo na zemi. Navíc je příjemné se pod hvězdami doslova ukolébat houpáním ke spánku.

Plachta nebo celta – toto vybavení není nezbytné, je to spíš mé osobní doporučení. Je dobré pod karimatku natáhnout nějakou plachtu, abyste si ji nepropíchli nějakou zapomenutou větvičkou. Navíc může trochu pomoci zmírnit chlad od země. 

Polštářek – další vybavení, bez kterého se sice obejdete, protože pod hlavu si můžete dát v podstatě cokoliv, ale pokud máte místo a sílu na pár gramů navíc, rozhodně bude pohodlnější než zmuchlaná mikina. 

Vařič, ešus – jelikož rozdělávání ohně v lese nejen že není dobrý nápad, ale dokonce je i zakázáno, je dobré mít s sebou vařič s ešusem a kartuší. Večer si můžete dopřát třeba česnečku z pytlíku a po chladnější noci se můžete ráno zahřát horkým čajem.

Voda – vždy si s sebou vezměte více vody, než si myslíte, že bude potřeba. Sladké pití může pomoci doplnit cukry a energii, ale čaj nebo polévku si z něj těžko uvaříte.

Čelovka – jelikož v okolí pravděpodobně nebude žádné veřejné osvětlení a v případě zatažené oblohy vám neposvítí ani měsíc, je dobré s sebou mít nějaký jiný zdroj světla, ideálně čelovku. Ta poslouží nejen jako světlo, kterým si posvítíte při různých činnostech, ale také jako prostředek, jak odehnat případnou zvířecí návštěvu nebo prozkoumat okolí. 

Pláštěnka na batoh – vždy počítejte s tím, že ráno většinou padá rosa. Pokud nechcete mít všechny věci mokré, doporučuji večer přetáhnout přes batoh pláštěnku. Můžete pod ni schovat i boty a nemusíte se bát, že ráno nebudete mít v čem pokračovat dál v cestě.

Provaz – praktická skladná věc, kterou je dobré mít po ruce. Ať už budete chtít usušit plavky a nějaký kus oblečení, nebo třeba natáhnout a přivázat plachtu, kus provazu vždycky přijde vhod. 

V případě, že chcete pod širákem přespávat i několik dní, bude se vám určitě hodit i další vybavení na vaření, například příbory nebo alespoň nůž. O tom už se rozepsal můj kolega v sérii článků Vaření v přírodě, kde najdete spoustu zajímavých tipů na stravování mimo restaurační zařízení. Na jednorázové přespání pod širákem vám však budou stačit jen výše uvedené základní věci. Tak neváhejte, opusťte svou komfortní zónu a užijte si jednu noc venku pod širým nebem!