Cross trénink:
Připojte se ke komunitě a bořte osobní hranice

Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o svět fitness a cvičení, ví, že existuje mnoho nejrůznějších fitness odvětví. Jistě jste slyšeli o kardiu, objemovém tréninku a dalších směrech posilování. Jedním z těchto segmentů fitness je také Cross trénink. Cross trénink není jen sport, ale je to životní styl, který vás vtáhne nejen přátelskou atmosférou, ale také viditelnými výsledky. Pro mě je cross trénink vším. Je to místo, kde vypnu hlavu a načerpám novou energii. Je to pro mě takové přírodní antidepresivum a ráda bych vás s tímto sportem seznámila a představila vám, v čem spočívá jeho kouzlo. Cross trénink budete buď milovat a doslova vás pohltí, nebo nesnášet. Nic mezi tím neexistuje. Tak jdeme na to.

CrossFit je sport pro každého

Vítej mezi náma!

Cross tréninková komunita je jedna obrovská rodina, kterou budete považovat za váš druhý domov. Bude to pro vás místo, kam se budete těšit a kde hodíte všechny vaše trable za hlavu. Jedná se o bandou nadšených sportovců, se kterými se vidíte nejen na trénincích, ale jezdíte spolu i na soustředění, na výlety, závody, většinou máte společné koníčky a cíle. V cross tréninkovém gymu je vítaný naprosto každý. Všichni vás tam podporují a hecují, znají vaše jméno. Jste součástí něčeho mnohem většího než jen pravidelné tréninkové skupiny. Je jedno, jestli je to váš kamarád nebo protivník, všichni táhneme za jeden provaz, neexistuje trénink bez pořádného poplácání, přátelského objetí či společného nadávání po náročném workoutu.

CO JE CROSS TRÉNINK?

A co to teda ten Cross trénink je? Jedná se o poměrně mladý sport, řazený mezi jeden z nejtěžších sportů. Jeho základní myšlenkou je všestrannost. Nejde jen o to být dobrým gymnastou, vzpěračem nebo atletem. Je to komplexní cvičení, ve kterém potrápíte celé své tělo. Cross trénink kombinuje prvky kardio, vzpírání, gymnastiky a mnoho dalšího. Připraví  vás  úplně na všechno. Každý trénink je různorodý a téměř neopakovatelný. Pro někoho bude tento sport díky jeho sportovní minulosti jednodušší, ale vůbec se toho nebojte, všechno se dá naučit a dohnat. Spoustě lidem dala tato fitness disciplína do života právě to, co potřebovali. Stal se jejich vášní, ale i závazkem. Každý trénink je výzvou, ve které bojujete sami se sebou, abyste byli zdravější a silnější.

PÁR ŘÁDKŮ O HISTORII

Nebojte se, nebudu tu zdlouhavě psát o dějinách cross tréninku, ale pár faktů uvést musím. Za jeho vznikem stojí Američan, bývalý profesionální gymnasta a trenér, Greg Glassman. Začal v Santa Cruz, ve své garáži, která byla po mnoho let jediným školícím zařízením. Primárně sloužil tento sport pro výcvik policistů, ale později se otevřel i pro veřejnost. Základna cvičenců se rozrůstala velice rychle.

PRO KOHO JE URČENÝ?

Cross trénink je sport jako každý jiný a může ho provozovat každý, ať už je štíhlý či silný, starý nebo mladý. Pokud vás nelimituje nic v běžných sportovních aktivitách, zvládnete určitě i tento sport. Lidé, kteří mají zdravotní omezení, například srdeční slabost nebo astma, by měli tento krok probrat s lékařem či odborníkem. Cross trénink však může být strukturován tak, aby vyhovoval fyzickým a zdravotním omezením – lze jej přizpůsobit dle potřeby.

Co se týče věku, nejedná se pouze o záležitost pro mladé jedince, ale také pro seniory a pro děti. Jejich trénink by však měl být zcela rozdílný. Například u dětí bychom se měli zaměřit hlavně na správné provedení základních cviků (dřep, klik) a vést trénink zábavnou formou, aby si trénink užily. Stavět a budovat svalstvo však může být obtížné a s věkem se to ještě ztěžuje. Stárnutím se nám ze svalů vytrácí flexibilita, snižuje se nám síla a ztrácí vytrvalost. Senioři jsou tak vystaveni vyššímu riziku úrazu a to nejen zde, ale i u kterékoliv jiné sportovní aktivity. Je potřeba na to brát ohled.

Během cross tréninku se zapotíte

A JAK TEDY ZAČÍT S CROSS TRÉNINKEM?

Pravděpodobně vás bude zajímat, jak se vydat na cross tréninkovou cestu. Sice můžete začít jako samouci, ale tato cesta je podle mě zbytečně dlouhá a trnitá. Doporučila bych vyhledat pomoc profesionála. Ať už zvolíte osobního trenéra, který může trénink přizpůsobit přímo vám na míru, nebo skupinové lekce v gymu, většinou formou začátečnických ,,On Ramp” kurzů, kde se pod vedením zkušeného trenéra učíte správnou techniku provedení cviků. Všechny úvodní lekce musíte odchodit, poté se můžete přihlásit na pokročilejší lekce a stát se součástí komunity ve vašem gymu. Ale konec medových řečiček. Buďte připraveni, že na první lekci to není nic příjemného. Propotíte se od hlavy až k patě a zjistíte, že to není procházka růžovým sadem. S každou další lekcí však poroste vaše síla, vytrvalost a odolnost. Jste na to připraveni?

JE CROSS TRÉNINK BEZPEČNÝ?

O Cross tréninku se traduje, že je to jeden z nejnebezpečnějších sportů, ale podle mého názoru není o nic nebezpečnější než jakýkoliv jiný sport. Během tréninku se můžete zranit stejně jako během jakéhokoliv jiného tréninku běhu, plavání nebo atletiky. Vždy je to jen o tom, abychom daný cvik dělali technicky správně, dostatečně se stravovali, regenerovali a odpočívali. 

Sice se při některých workoutech snažíme o co nejlepší čas nebo co největší počet opakování, ale vždy musíme myslet na to, abychom daný cvik vykonávali se správnou technikou a poslouchali svoje tělo. Není důležité mít na čince o 10 nebo 20 kg více než posledně, když vám při dřepu jdou kolena k sobě a máte kulatá záda, tak si o zranění akorát koledujete. Nutno říci, že tyto nedokonalosti v technice vám opět pomůže odstranit profesionální a licencovaný trenér.

Připojte se ke komunitě
Tvrdá práce vám přinese vytouženou změnu postavy

CO POTŘEBUJI DO ZAČÁTKŮ?

Jediné, co potřebujete do vašich cross tréninkových začátků, je vůle a odhodlání. Pak vám stačí jen hodit nějaké oblečení a boty do batohu a můžete vyrazit. Pokud to však myslíte se cvičením vážně a budete se chtít tomuto sportu věnovat intenzivněji, doporučuji podívat se po fitness oblečení. To má tu výhodu, že je ze strečového materiálu, takže vás nebude omezovat v pohybu, dále je velice prodyšné a dobře odvádí pot od těla. Díky minimu švů také nikde netlačí. Jako svrchní díl můžete volit fitness trička nebo fitness tílka, na nohy pak doporučuji fitness kraťasy nebo fitness legíny

Jako další složku výbavy je dobré pořídit fitness boty. Ty jsou prodyšné, takže se nohy zbytečně nepotí, ale především jsou velice stabilní a mají dobré pružení v patě. To oceníte především u nejrůznějších výskoků a přeskoků, při kterých šetří vaše kotníky a kolena. Existují také speciální vzpěračské boty, které mají naopak tvrdší podrážku a zvýšenou patu, takže poskytují maximální oporu.

Další věci sice úplně nepotřebujete, ale pokud si je pořídíte, cvičení pro vás bude příjemnější. Mám na mysli například láhev na pití, ručník na cvičení nebo třeba fitness tašku, která vám zase umožňuje přenos a organizaci veškeré vaší výbavy. Pozor, některé tělocvičny mají skříňky na klasický visací zámek, ale ten si musíte nosit vlastní. Pokročilejší sportovci při svém tréninku používají například vlastní švihadlo, bandáže na zápěstí, vzpěračský opasek a gymnastické gripy.

Pokud se chystáte na první cross tréninkovou lekci do nové tělocvičny, nebojte se zavolat na recepci a zeptat se, co je dobré si na první lekci přinést, případně jaké je vybavení gymu. Všichni vám rádi poradí a pomůžou s těžkými začátky. 

Doufám, že jsem vás tímto článkem trochu naladila na cross tréninkovou vlnu a že vás tento směr fitness oslovil. Pokud máte nějaké další dotazy, nebojte se zeptat dole v komentářích, nebo se za mnou stavte do naší brněnské prodejny Decathlon v Modřicích. Ale cross trénink není jediným typem cvičení. Pokud raději preferujete cvičení v pohodlí vlastního domova, podívejte se na článek mé kolegyně Léni 10 tipů jak začít a nepřestat cvičit doma. Za mě vám přeji spoustu tvrdých a úspěšných tréninků, ať už v cross tréninku nebo v kterémkoliv jiném sportu. Každý trénink nás posouvá výš a dál. Tak si je náležitě užívejte.

Venkovní cross tréninkový gym
Adriana Máchová
Začala jsem pracovat v Decathlonu Brno-Modřice od března roku 2019 a mám zde na starosti kruhový trénink a posilování. Moje sportovní minulost je velice různorodá. V šesti letech jsem začala se sportovní gymnastikou, následovala atletika, volejbal a skončila jsem u cross tréninku. Reprezentovala jsem v těchto sportech svůj klub, město, kraj a dokonce i zemi. Každý sport ve mně něco zanechal, vše se mi pak hodilo i v samotném cross tréninku. V tomto sportu mám za sebou spoustu úspěšných závodů. Největším úspěchem pro mě byla reprezentace naší země na Mistrovství světa ve Švédsku v roce 2019 ve funkčním fitness. Mám ráda výzvy, tvrdou dřinu a vždy jsi jdu za svými cíli. Dlouho jsem hledala možnosti a způsob, jak spojit svůj koníček s prací. V Decathlonu jsem našla práci i podporu v tom, co mě baví a naplňuje.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.9 / 5. Počet hodnocení: 28

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

podložky na cvičení
Jak vybrat podložku na cvičení

Jak vybrat podložku na cvičení

Jak vybrat podložku na cvičeníPilates, jóga, posilování s vlastní vahou těla nebo s pomůckami – tyto aktivity si většinou žádají využití různých pomůcek a jednou z nich je podložka. Té je důležité věnovat při výběru zvláštní pozornost. I když se může zdát, že typ...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!