Doplňky stravy pro koně

Kvalitní strava se podílí nejen na zdravotní kondici lidí, ale i koní. V případě sportovců má vliv na jejich výkon, stejně jako trénink a odpočinek. U čtyřnohých sportovců tomu není jinak. Výživa a krmení koní je oblast tak široká, že by vydala na celou knihu. A že jich v českých knihkupectvích najdete hned několik. Dokonce lze tuto oblast studovat jako samostatný obor. Není tedy možné vše obsáhnout v jednom krátkém článku. Pokusím se vám zde tedy přiblížit alespoň úplný základ, například jakým doplňkem můžete svému koni zlepšit srst, imunitu nebo zkrátka jen „přilepšit”.

kopyta koně

Srst a kopyta

Kůň potřebuje všeobecnou péči o všechny části těla. Jednou z nejdůležitějších jsou kopyta, která tvoří základ kontaktu nohy koně se zemí a musí tak být ve skvělém stavu. Další je srst, která svým vzhledem napovídá mnoho o zdraví koně. Když jeho srst září a je na první pohled čistá a zdravá, poznáte, že kůň je zdravý a je o něj skvěle postaráno. Nyní si uvedeme tři snadno dostupné a nejčastěji využívané látky/suroviny, které v péči o kopyta a srst hrají velkou roli.

Lněné semínko – semena lnu setého obsahují esenciální nenasycené mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit samo. Podporují růst a kvalitu srsti a hřívy a dodávají jim lesk. Omega mastné kyseliny 3 a 6 jsou zde v ideálním poměru. Pokud je semínko drcené nebo extrudované, kůň z něj lépe získává živiny. V případě, že jej máte v celku, je nutné jej nejprve nadrtit a následně spařit horkou vodou. Semínka pak vytvoří typický sliz, který díky ochrannému filmu vytvořenému v žaludku přispívá k dobrému trávení. Skvěle pomáhá při výměně srsti a zkracuje dobu přelínávání.

Oleje všeho druhu – zkvalitnění srsti dosáhnete i pomocí různých druhů olejů lisovaných za studena. Oblíbený je lněný, slunečnicový, řepkový, ale i rýžový či lososový.

Biotin – označovaný také jako vitamín H. Je důležitý pro správný vývoj kopytní rohoviny. Pokud má kůň problémy s lámavými kopyty, tento doplněk je pro něj vhodnou volbou. Urychluje růst kopytní rohoviny a lze jej využít i jako podpůrný doplněk při léčbě hniloby střelek či schvácení kopyt, tzv. „laminitis”. Zároveň zmírňuje tvorbu otlaků.

Trávení a krevní oběh

Aby se všechny přijaté živiny dostaly tam, kam mají, je důležité, aby koni dobře fungovalo trávení. Zde si uvedeme čtyři základní a velmi dostupné suroviny, které k tomuto účelu velmi dobře poslouží.

Pivovarské kvasnice – kvasnice pomáhají koni využít maximum vitamínů, minerálů a stopových prvků z přijímaného krmiva. Obsahují vitamíny skupiny B a díky své chuti jsou navíc pro koně atraktivní. Doporučují se přidávat do krmné dávky koním, kteří hůře přibírají na váze. Kvasnice se mohou získávat sušením po výrobě piva nebo mohou být pěstovány čistě jako prvotní surovina pro krmení. 

Ostropestřec mariánský – ostropestřec pomáhá k detoxikaci organismu a díky obsahu flavonolignanů podporuje regeneraci jaterních buněk, které zároveň chrání před vstupem toxických látek. Lze jej podávat ve formě oleje či sypké směsi. 

péče o koně
dva koně ve výběhu

Černý kmín (černucha) – tato surovina zklidňuje žaludek, chrání jaterní buňky, podporuje správnou střevní peristaltiku a omezuje plynatost. Jelikož je mírně močopudný, pomáhá zbavovat tělo škodlivin. Působí protizánětlivě, má antibakteriální a antivirové účinky a působí i proti střevním parazitům. 

Česnek – česnek můžete použít ve formě prášku, granulí, lupínků nebo tablet. Ve střevech působí proti parazitům a podporuje střevní mikroflóru. Jelikož látky obsažené v česneku rozšiřují cévy, podporuje i krevní oběh. Mluví se i o možných repelentních účincích při podávání před letní sezonou. Na česnek je však potřeba koně zvykat, a to zejména kvůli silnému aroma. Někteří koně ho kvůli tomu úplně odmítají, jiní naopak milují.

Trávení svého koně můžete podpořit také pomocí probiotik speciálně vyvinutých pro koňskou mikroflóru. Existují v tekuté i práškové formě. Jako prevenci můžete tuto kúru dávat dvakrát ročně. 

Imunita

Stejně jako lidé, i koně mohou být v určitých ročních obdobích náchylní na nachlazení či kašel. Sníženou imunitu však mohou mít i vlivem jiného onemocnění. Navíc například koňský senior už nemusí být v optimální fyzické kondici, a tak je možné jeho imunitu podpořit. Na trhu jsou k dostání sirupy i bylinné směsi, jednodruhové i kombinující účinky více bylin. 

Sirupy – tento typ je oblíbený díky tekuté formě, která usnadňuje jeho podávání. Jde o extrakty bylin, které jsou obecně užívány na podporu imunity. Nejčastěji obsahují echinaceu, jitrocel, mátu, zázvor, tymián či anýz.

Bylinné směsi – můžete je přidat přímo do krmné várky nebo z nich připravit výluh a tímto „čajem” krmnou dávku zalít. Kombinace a poměry jednotlivých bylin jsou různé a vždy záleží pouze na výrobci, jaký „recept” na kašel zvolí. Já osobně mohu doporučit například Pulmoran, který je snadno dostupný a má ideální poměr cena/výkon. 

kůň skákající přes překážky
krmení koně

Doplnění energie před a po výkonu

Pokud váš čtyřnohý sportovec potřebuje dobít baterky nebo jej chcete odměnit po náročném výkonu, můžete zvolit jednu z těchto forem.

Mash – jedná se o krmnou směs, která dokáže nasáknout velké množství vody. Vytvoří tak kaši, která pomáhá předcházet dehydrataci koně po výkonu nebo při dlouhém cestování. Aby vznikla správná konzistence, zalévá se teplou vodou a podávat se může v závislosti na složení do pár minut. Mash je vhodný i pro těžce krmitelné koně. Vybírat můžete mash s obilovinami i bez, ve velkém nebo i 1,5kg cestovním balení. Mash je skvělý také pro starší koně, kteří mají problém s kousáním. Kaše je pro ně lépe zpracovatelná. Mash může být také částečná nebo i plnohodnotná náhrada krmení. 

Pasty – díky své konzistenci a snadnému vstřebávání pasty rychle dodají koni potřebné minerály a vitamíny, zmírní svalové napětí, nabudí organismus před výkonem nebo doplní energii po výkonu. Snadno se aplikují pomocí stříkačky přímo do huby koně. Na trhu najdete energetické univerzály, pasty pomáhající zklidnit příliš nervózní koně, nebo pasty schopné doplnit elektrolyty. 

Elektrolyty – při nadměrném pocení, ať už vlivem horka nebo námahy, odchází z těla soli, které je důležité pravidelně doplňovat. Soli jsou nezbytně nutné pro správné fungování nervové a svalové soustavy, a proto je při jejich nadměrné ztrátě vhodné koni s jejich doplňováním pomoci. Elektrolyty se dají aplikovat v tekuté i sypké formě. Stěžejní je pro koně draslík, sodík, hořčík a vápník. Pokud je rozpustíme ve vodě, stanou se z nich kladně nabité ionty, které pomohou tělu zpět do elektrolytické rovnováhy. 

Univerzální doplňky

Nakonec je třeba zmínit, že každý kůň musí přijímat dostatek soli. Koně sůl potřebují ke správnému fungování organismu a k vyváženému managementu tělních tekutin. Sůl obsahuje prvky, které jsou nezbytně důležité pro přenos nervových signálů, které následně zajišťují pohyb svalů. Tento doplněk stravy pravděpodobně všichni znáte. Je v podobě velkých hranatých bloků, aby se snadno umístil do držáku na solný liz. Svému koni můžete nabídnout nejen obyčejnou sůl, ale i sůl obohacenou o další minerální látky jako je železo, hořčík nebo selen

Multivitamíny jsou univerzálním doplňkem stravy. V případě, že váš kůň nepotřebuje podpořit žádnou speciální oblast, můžete volit formu multivitamínového doplňku, který se nejčastěji podává v sypké nebo granulované formě a přidává se ke krmné dávce. Zakoupit můžete různě velká balení, nejčastěji od 1 kg. Tyto doplňky mají optimální poměr všech skupin vitamínů (A, B, E, C) a minerálů (hořčík, sodík, fosfor), které váš kůň potřebuje pro správné fungování celého organismu. 

krmení pro koně

Při výběru krmiva i doplňků stravy vždy pamatujte na to, že koně mají citlivé zažívání a na produkty je třeba přecházet postupně. Pokud profesionálně závodíte, dbejte na to, aby doplňky neobsahovaly zakázané látky, tzv. doping. Nebojte se poradit i s veterinářem nebo zkušeným krmivářem, který vám pomůže sestavit krmnou dávku pro vašeho koně na základě jeho aktuální kondice i rozborů jeho krve. Nezapomeňte dodržovat doporučené dávkování a u březích klisen si vždy ověřte, zda je pro ně doplněk vhodný. Pokud vás oblast výživy či využití bylinek zajímá více, neváhejte nahlédnout do odborných knih či se zúčastnit nějakého semináře na toto téma.

Zuzana Vernerová
Do Decathlonu jsme se dostala v roce 2016. Byla to pro mě mezizastávka na cestě mezi bakalářským a magisterským studiem. Moje původně letní brigáda se trochu protáhla a zůstala jsem až do současnosti. Začala jsem v prodejně v Olomouci, kde jsem vedla oddělení jezdectví. Měla jsem také šancí stát se národní expertkou, takže v současnosti zaštiťuji tento krásný sport pro celou republiku. Na podzim 2018 jsem přijala další výzvu v podobě vedení oddělení jezdectví v prodejně v Ostravě Avion, kde se můžeme potkat i dnes. Díky tomu mám možnost se starat o jedno z největších oddělení jezdectví v České republice. Tato práce spojuje moje dvě největší radosti, a to starost o zákazníky a jezdectví.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 5 / 5. Počet hodnocení: 5

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

kůň a jezdec
Jak vybrat sedlo na koně

Jak vybrat sedlo na koně

Jak vybrat sedlo na koněVýběr jezdeckého sedla není jednoduchou a už vůbec ne rychlou záležitostí. Nelze totiž vybírat jen dle typu, materiálu a designu a už vůbec ne podle toho, jestli se vám sedlo líbí na obrázku nebo jestli bude koni slušet. Špatně zvolené sedlo...

jezdecké boty
Jak vybrat vysoké jezdecké boty

Jak vybrat vysoké jezdecké boty

Jak vybrat vysoké jezdecké botyVybrat vysoké jezdecké boty může být pěkný oříšek. V dnešní době najdeme na trhu mnoho variant různých velikostí, ale existuje i možnost nechat si jezdecké vysoké boty vyrobit na míru. Nejlepší je, když si jezdec může boty vyzkoušet....

dovolená s koňmi
Dovolená s koňmi

Dovolená s koňmi

Dovolená s koňmiAktivní dovolená v přírodě s vlastním koněm: pro mě to byl sen už od dětství. A když jsem si ho konečně splnila, tak vám v tomto článku mohu popsat, na co je potřeba se zaměřit při výběru trasy, ubytování, ale i vhodné doby, kdy vyrazit. Než...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!