Dovolená s koňmi

Aktivní dovolená v přírodě s vlastním koněm: pro mě to byl sen už od dětství. A když jsem si ho konečně splnila, tak vám v tomto článku mohu popsat, na co je potřeba se zaměřit při výběru trasy, ubytování, ale i vhodné doby, kdy vyrazit. Než vyrazíte se svým koněm na dovolenou, kde budete většinu dne v sedle prozkoumávat okolí, je důležité si uvědomit, jak svého koně zvládáte, jestli ho plně ovládáte ve všech chodech a jaká je vaše fyzička. Pro mě je dovolená s koněm takový „puťák“, při kterém prozkoumáváme okolí a jsme denně třeba i 8 hodin v sedle. To ale samozřejmě může každý pojmout po svém. Tak pojďme na to!

Ilona Bednářová
01/07/2022
Tip

IDEÁLNÍ DOBA

Toto je hodně individuální, dá se totiž jet v podstatě kdykoliv, ale z mé zkušenosti je ideální jaro nebo podzim, a to hlavně z důvodu počasí, kdy ještě nejsou taková horka. Druhý důvod jsou ostatní lidé: v tomto období není hlavní sezóna a jelikož hodně cest vede okolo kempů a cyklostezek, které jsou v hlavní sezóně plné lidí, nemusíte kličkovat mezi cyklisty. 

Upozornění: Na cyklostezkách není zakázané jet s koněm, ale vždy má přednost cyklista!

UBYTOVÁNÍ NEBO NOCOVÁNÍ V PŘÍRODĚ

Určitě je dobré mít předem prozkoumané okolí. Zjistit si, jaké jsou možnosti, zejména zda se dá přespat v kempu, protože ne každý kemp toleruje, že si pro koně postavíte ohrádku. Přenocovat se dá také pod širákem nebo si můžete najít v okolí stáj a domluvit se na přespání tam. To bylo v našem případě nejčastější ubytování: v areálech, kde mají i koně, hlavně z důvodu, abychom si nemuseli brát vlastní seno.

Ubytování je opravdu důležité předem naplánovat. My jsme si většinou domluvili ubytování i ustájení buď v nějakém kempu, kde jim nevadilo koňské osazenstvo, nebo přímo v již zmíněných stájích. Při naší poslední dovolené jsme byli v areálu Svatošky dětský ráj, kde jsme celé dny jezdili a prozkoumávali okolí a na noc jsme se vraceli zpět.

Před takovou dovolenou s koňmi i během ní podávám koni elektrolyty. Někteří koně se změnou prostředí hůře pijí, hlavně pokud je to v přírodě a mají pít z potoka, řeky nebo jen z kyblíku.

NEZBYTNÁ VÝBAVA

Výbava z velké části záleží na typu ubytování. Pokud jste ve stáji nebo si vyberete areál, kde koně mají, je to pro vás jednodušší (tuhle variantu volíme nejčastěji my). Pokud se rozhodnete ubytovat v nějakém kempu, musíte myslet na ohrádku a její přesun na místo (počítejme tedy sloupky a elektrickou pásku – pokud máte koně co nerespektuje, tak ještě elektrický zdroj). My se vždy do nějakého areálu „přivezeme“ vlastním autem s přepravníkem, bereme si s sebou vždy i zdroj, i když naši koně respektují pásku. Je to zkrátka taková jistota v cizím prostředí. 

Dalšími praktickými doplňky do výbavy jsou pláštěnka pro koně, odpocovací deka a pokud nemáte domluvené ubytování ve stáji, musíte počítat ještě s krmením pro koně. Je dobré vzít si s sebou lékárničku, jak tu pro lidi, tak nějaké základní věci pro koně, například betadina nebo jiná dezinfekce, tekutý obvaz, také doporučuji repelent. Myslete také na základní vybavení, kde je nezbytnou součástí háček na kopyta a tvrdý kartáč. U nekovaných koní zvažte přibalení koňské boty

Přesně určit, co si vzít s sebou nelze. Každý kůň i jezdec mají jiné potřeby a požadavky, avšak mezi základní věci pro jezdce určitě patří nepromokavé oblečení a pláštěnka pro koně. Doporučuji vzít s sebou i náhradní uzdečku, protože i když celý rok jezdíte v jedné, nikdy nevíte, co se může přihodit. Mně se například stalo, že koník si při pití z potoka šlápl do otěží a přetrhla se nám lícnice na uzdečce.

Můj tip: Před takovou dovolenou s koňmi i během ní podávám koni elektrolyty. Někteří koně se změnou prostředí hůře pijí, hlavně pokud je to v přírodě a mají pít z potoka, řeky nebo jen z kyblíku. Z jezdeckého oblečení na takovéto celodenní výlety se mi osvědčily jezdecké legíny: jsou lehké, pohodlné a mají praktickou kapsičku na mobil. Praktickou věcí, která se vám bude hodit je držák na lahev. Ten se dá připnout kolem pasu nebo za sedlo v případě, že jsou na sedle poutka na připnutí poprsáku. 

KAM VYRAZIT

Míst, kam vyrazit, je opravdu hodně. V podstatě se dá jet kamkoliv, ale vždy je důležité si předem důkladně prozkoumat místo: co nám dané okolí nabízí za možnosti, do vybraného areálu si předem zavolat nebo se domluvit písemně. Rozhodně bych neriskovala jezdit někam tzv. „na blind”, protože ne všichni jsou z koní nadšení a tolerují je (někteří mohou vyžadovat speciální očkování nebo vyšetření apod.).

Opravdu úžasné místo, které mohu doporučit jsou již zmiňované Svatošské skály. My byli ubytovaní v areálu Svatošky dětský ráj, kde se dala brodit řeka, mají i jízdárnu a je zde nádherné členité okolí, kde po vrstevnicích vyjedete až na vrcholky hor, odkud je neskutečný výhled na celé Svatošské údolí s řekou Ohří. Odtud je to 6 km do Lokte, kam se dá na koni zajet až na místní hrad. Bohužel tu ale nejsou hipostezky. Těch je v ČR celkové málo a většina z nich je vedena jen mezi „koňáky“ a není registrovaná. Ty registrované mají malované značky – barevný kruh v bílém čtverci, kde barva určuje danou trasu a jsou cca 200 m od sebe. V křižovatkách jsou doplněny plastovými informativními směrovkami. Převážná většina hipostezek je na Šumavě a na Moravě, na severu Čech se dokonce nachází jedna z nejstarších, která vede z Třebušína, přes Hřensko až do Německa.

Můj tip: Na stránkách www.konskestezky.eu najdete spoustu informací o hipostezkách. Některé jsou i na mapy.cz. Také je dobré si stáhnout offline mapy.cz daného okolí. 

Ještě jedno poslední upozornění: Vždy po svém koni uklízejte, jak v areálu, kde jste ubytovaní, tak například na cyklostezkách (je dobré mít s sebou černý pytel a skládací lopatku). Pokud projíždíte městem nebo nějakou vesnicí, je to vizitka nás všech koňáků. Závěrem vám chci popřát, pokud se na nějakou takovou dovolenou chystáte, ať si ji užijete ve zdraví a ať vám koně jdou!