DECATHLON A UDRŽITELNOST

Decathlon je o sportu, sport je o lidech a lidé potřebují zdravé a čisté životní prostředí. Základem každého sportu je tak zdravá příroda a proto se my, lidé v Decathlonu, snažíme přírodu neměnit, ale přizpůsobit se jí. Společně s našimi zákazníky tak uchováváme čistá sportoviště pro budoucí generace. Aby nám naše planeta vydržela co nejdéle a my se mohli radovat z čisté přírody, je potřeba zamyslet se nejen nad tím, jak ekologicky vyrábět produkty, které ke sportu používáme, ale také jak je ekologicky přepravovat, skladovat a v neposlední řadě také prodávat. Náš tým si dal za cíl v rámci České republiky minimalizovat dopad všech těchto faktorů na životní prostředí a podniknout akce, které pomohou obnovit českou přírodu. Pojem „udržitelnost” je jedna z hlavních hodnot Decathlonu. Je to také jeden z našich hlavních cílů v rámci dlouhodobých strategií. Protože sport si užíváme pouze v příjemném prostředí.

Nejnovější příspěvky

Slovo Lídra

Oblast udržitelnosti je pro mě důležitá, protože souzní s našimi hodnotami: naším cílem totiž není pouze vyrábět sportovní vybavení, ale také pomoci zajistit, aby v budoucnu vůbec bylo kde sportovat. S Decathlonem spolupracuji již téměř 10 let a již tehdy byla udržitelnost a rozumný přístup k přírodě součástí strategií i integrace každého člena společnosti, od podepsání Green Deal a Pařížské dohody jsme ovšem tuto hodnotu přijali jako jednu z hlavních strategií. Nejsme dokonalí a jsme si vědomi našeho dopadu na planetu, a proto jsme přijali závazná a transparentní rozhodnutí, díky kterým budeme přidanou hodnotou pro všechny.

Naši lídři udržitelnosti

TOMÁŠ GALL
LÍDR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE
Decathlon mě provází již od od mých 20 let, kdy jsem hledal brigádu k vysoké škole a zaujala mě nabídka hradecké pobočky. Díky skvělému vedení a přístupu podporujícímu růst zaměstnanců jsem brzy získal příležitost stát se vedoucím směny a poté i vedoucím oddělení cyklistiky v Praze na Chodově. Tam jsem kromě skvělých vztahů získal i cenné zkušenosti, které jsem v roce 2019 využil při otevírání kladenské prodejny a stal se jejím vedoucím. Dříve jsem miloval především snowboard, stolní tenis a fotbal, ale Decathlon mě dokázal nadchnout i pro další sporty, jako jsou cyklistika, plavání a crossfit, kterému se nyní aktivně věnuji. Oblast ekologie je pro mě důležitá, protože souzní s našimi hodnotami: naším cílem totiž není pouze vyrábět sportovní vybavení, ale také pomoci zajistit, aby v budoucnu vůbec bylo kde sportovat.

SECOND LIFE

V Decathlonu jsme se rozhodli, že dáme druhý život vráceným produktům. Plně funkční nové produkty, které často nesou jen kosmetické poškození, vracíme zpět do hry. Trvale udržitelná radost ze sportu dostupná všem je naším posláním.

MICHAELA DRAŠAROVÁ
Projektový manažer udržitelného rozvoje na prodejnách
Do Decathlonu jsem nastoupila v roce 2014 jako prodavačka na zkrácený úvazek. Prošla jsem si tedy cestu od sportovního poradce přes vedoucího oddělení až ke store lídrovi. Aktuálně jsem na mateřské dovolené a na zkrácený úvazek jsem se v září 2022, díky nabídce lídra projektu ekologie, připojila k týmu udržitelnosti a projektu Second life. Od září pracuji na spuštění projektu Second life instore, který je už nyní na všech prodejnách v ČR.
OLIWIA GUZIEL
PROJEKTOVÝ MANAŽER UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ONLINE
Již 6 let pracuji jako vedoucí logistických operací a poprodejního servisu. Udržitelnost je velkou součástí logistiky a aktivit v dodavatelském řetězci, od dodávek surovin až po skladování, výrobu a distribuci výrobků. V současné době vedu projekt Second life na e-shopu. Jedná se o online obchod, kde najdete různé výrobky z Decathlonu, které mají drobné vizuální vady vzniklé při manipulaci ve skladu nebo při přepravě k zákazníkovi. Jejich vrácením do hry snižujeme negativní dopad na životní prostředí a poskytujeme zákazníkům udržitelné výrobky pro radost ze sportu za skvělou cenu.