Jak chránit koně před hmyzem

Za hezkých dlouhých dní tráví většina milovníků koní v přírodě a u koní mnohem více času. Se stoupajícími teplotami se však začíná zvyšovat i množství otravného hmyzu, který znepříjemňuje život nejen lidem, ale i koním. Dotěrné mouchy, bodavé mouchy, kloši, krev sající ovádi, ale i klíšťata – to vše dokáže změnit pohodovou vyjížďku v horor, kdy byste vy i váš kůň nejradši utekli zpět do stáje. Některé druhy hmyzu navíc mohou svým bodnutím vyvolat alergickou reakci nebo do těla zanést parazity. Aby tento otravný hmyz koně ve výběhu neobtěžoval, budete potřebovat pořádné ochranné prostředky, o kterých vám povím v tomto článku.

Zuzana Vernerová
08/04/2021
Rada

TEXTILNÍ OCHRANA

Boj proti mouchám, které létají koni do očí, můžete zahájit čelenkou s třásněmi, která se připíná k ohlávce pomocí suchých zipů. Třásně se pak pohybují stejně jako hlava koně a pomáhají tak mouchy odhánět. Díky tomu nemusí kůň vynaložit tolik námahy na třepání hlavou a švihání ocasem, aby mouchy odehnal. Jde o nejlevnější řešení a na trhu je k dostání mnoho variant – jak barevných, tak velikostních. Existují i třásně, které mohou koně nosit bez ohlávky. 

Pokud váš kůň nesnese mouchy kolem očí a uší vůbec, můžete zvolit masku proti hmyzu, která se nasazuje na celou hlavu a chrání tak uši i oči koně. Zde je důležité vybrat takovou masku, ve které kůň dobře uvidí. Prostor mezi maskou a očima by měl být dostatečně velký, aby maska při pohybu ve výběhu nebo při hře s jinými koňmi nezasahovala přímo do oka koně. Materiál by měl být dostatečně prodyšný. Masku vybírejte podle velikosti vašeho koně – shetty, pony, cob, full nebo Xfull. Příliš volná maska nebude správně doléhat a mouchy by se mohly dostat pod ní. Ani příliš těsná maska samozřejmě není v pořádku, mohla by koně tlačit a odírat. Maska také může obsahovat různé výztuže, které zabraňují deformacím. Existují i elastické masky nebo masky s pásky na dotažení, které je možné lépe přizpůsobit hlavě koně. Některé masky také mají speciální potisky na odstrašení hmyzu

KOMPLETNÍ OCHRANA

V případě, že je váš kůň tzv. „muchař”, který se po hodině ve výběhu s otravným hmyzem stává nepříčetným a vyžaduje okamžitý odchod do stáje, nebo pokud chcete svému parťákovi poskytnout maximální komfort, můžete sáhnout po síťové dece. Ta chrání celé tělo koně. Na výběr je několik typů – varianta s krkem i bez, varianta se zapínáním pod břichem klasickými křížovými popruhy nebo celým síťovým dílem, který před ovády a mouchami ochrání i koňské břicho. Pokud k tomu přidáte i masku proti hmyzu, budete mít sice ve výběhu „koňského kosmonauta”, který bude ale dokonale chráněný.

REPELENTNÍ OCHRANA

Dalším způsobem ochrany před hmyzem jsou repelenty, které celkově zmírňují nálety hmyzu. Mohou být čistě přírodní, nebo mohou obsahovat chemické látky odpuzující hmyz. V České republice upravuje použití těchto látek zákon o biocidních přípravcích a na trh se tedy nemůže dostat nic, co by mohlo vašemu koni ublížit. Je tedy jen na vás, jaké složení pro svého koně vyberete. 

Délka účinku jednotlivých repelentů se pohybuje od několika hodin přes několik dní až po celý týden. Existují repelenty ve formě sprejů, gelů, mastí i roll-onů pro snadné nanášení kolem očí. Jsou však i zaručené recepty na domácí odpuzovače, které si „koňáci“ předávají mezi sebou. A co „koňák”, to jiný recept. Většinou se jedná o směs bylinek a koření louhovanou v lihu. Nejčastěji se používá hřebíček, citronová tráva, tea tree oil, jablečný ocet či rozmarýn. Každému samozřejmě funguje něco jiného, takže nezbývá než zkoušet. Na trhu pak najdete i pasti na ovády a jiný otravný hmyz určené přímo do výběhu nebo třeba repelentní obojky, které se hojně využívají u psů. 

Podtrženo a sečteno, je to stejné jako u lidí – každý kůň je jiný. Určitě to sami znáte: voňavka, která vám voní na ruce jiného člověka, se vám na té vaší už nezdá tak skvělá. Stejně tak reakce koňského pižma na repelent nebo po domácku vyrobený odpuzovač může být u každého koně různá. Na jednoho koně babské rady fungují, u jiného nepomůže ani ten nejdražší repelent na trhu. Ať už budete svého koně chránit textilními pomůckami, repelenty, nebo jejich kombinací, věřím, že nadcházející teplé dny si užijete na maximum a otravného hmyzu bude snad co nejméně!