Jak naučit děti jezdit na kole

Mnoho rodičů řeší jak své děti motivovat a vést k aktivnímu pohybu. Cyklistika je skvělým úvodem do světa sportu. Můžete společně s dětmi sdílet, co vás baví a nadšení předávat dál. Není to však úplně snadné. Jízda na kole vyžaduje spoustu pohybových schopností od rovnováhy přes koordinaci pohybů až po obratnost. Stejně jako u mnoha jiných sportovních aktivit je tedy dobré začít s průpravou na první jízdu na kole již v útlém věku a nesmí chybět notná dávka trpělivosti a času. Zde je několik tipů, jak na to!

Hana Zukalová
25/10/2022
Rada

ZAČÁTKY JIŽ V ÚTLÉM VĚKU

Vstup dětí do světa cyklistiky může začít ještě ve chvíli, kdy ani samy nechodí. Vozík či cyklistická sedačka mohou být vašimi skvělými parťáky. Ve vozíku se děti mohou díky lehátku pro miminka vozit již od 1 měsíce. Sedačka je vhodná od 9 měsíců pro děti, které již samy sedí. Sedačka dětem nabízí větší rozhled a množství okolních podnětů. Pro menší děti, které v sedačce usínají, je vhodné zvolit polohovatelnou sedačku. Vozík skýtá pohodlí a i větší prostor pro hry. Jde také o řešení pro dva sourozence. Vozík představuje též oblíbenou součást výbavy pro bikepacking a biketouring. Už s takhle malými dětmi můžete sdílet svůj oblíbený sport! 

Okolo 1. roku nastává čas pro první vlastní vozidlo. Jako vhodná varianta se pro vaše nejmenší nabízí dvoustopá odrážedla. Je úplně v pořádku, když vaše děti novou hračku budou zpočátku používat úplně jinak např. ji tlačit, přelézat, podlézat,…i tak objevují svět ježdění. Skvělou volbou jsou jezdítka, která mají možnost mít kolečka jako dvoustopé nebo jednostopé vozidlo

PŘECHOD NA KOLO

Pro usnadnění přechodu na kolo je možné vydat se dvěma směry. Buď nejdřív trénovat rovnováhu, nebo učit šlapání. V prvé řadě je dobré si uvědomit, že každé dítě se učí svým vlastním tempem a musí být připraveno především z psychomotorického hlediska. Aby učení proběhlo co nejlépe, musí vaše dítě chtít jezdit. Pokud si ve chvíli, kdy ho chcete učit, chce raději hrát, není to ideální čas, vyberte vhodnější denní dobu. Je spíše ranní ptáče? Naplánujte jízdu na ráno! Pokud nechce, nenuťte ho. K ničemu by to nevedlo.

Skvělou pomůckou pro trénink rovnováhy jsou jednostopá odrážedla s pěnovými koly, či s duší. Tato odrážedla jsou vhodná přibližně od 2 let. Děti na nich mohou trénovat rovnováhu, ale také se učí používat brzdu a manévrovat v rychlosti. Na odrážedle lze vyvinout značnou rychlost, proto nezapomeňte na přilbu a vhodné jsou i rukavice a chrániče. Ze začátku je dobré, aby dítě celou ploskou nohy dosáhlo na zem. Postupem času, jak získá jistotu, můžete sedlo postupně zvedat, aby se dítě dotýkalo země jen špičkami. Předejde se tak přílišnému vytáčení kyčlí a jejich špatnému vývoji. Odrážedlo je také skvělou hračkou, díky které dítě může začít objevovat hravý svět cyklistiky. Dětské pump tracky, family traily a obdobné mohou být skvělým výletním místem. I díky samotnému odrážedlu budou děti na pěší vycházce rychlejší a bude pro ně obyčejná cesta na nákup zábavným výletem.

Další možností, jak začít, je naučit dítě šlapat např. na tříkolce či malém kole vel. 14’ s přídavnými kolečky. Stabilizační kolečka dětem usnadní zvládnutí pedálů, dítě se zároveň učí brzdit a řídit. Odpadne pro začátek obtížný prvek držení rovnováhy. Kolečka tak dětem velmi usnadní začátek. Jakmile dítě všechny dovednosti zvládne a zautomatizuje si je, kolečka se mohou sundat.

PRVNÍ JÍZDA

U začátku samostatné jízdy na kole, ať už po sundání koleček či při přechodu z odrážedla, je velmi důležitá podpora rodiče, připravenost dítěte a jeho vůle jezdit na kole. Důležité je, aby se dítě bavilo a nabylo potřebné sebevědomí. Doprovázejte ho, aniž byste ho do čehokoliv nutili.

Z technického hlediska nesmí chybět vhodná velikost kol, většinou 14’ nebo 16’. Ideální doba na tuto průpravu je mezi 3. až 5. rokem. Pokud dítě začíná na kole až kolem 5. roku a více, můžete hned sáhnout po velikosti kol 20’. Aby dítě zvládlo první otáčky pedálů v klidu, je potřeba, aby kolem sebe mělo dostatek bezpečného prostoru, kde ho nebude rušit a stresovat okolní provoz ani jiné rozptylující prvky. Ideální je rovný, či mírně svažitý terén a určitě dobře poslouží i známé místo, například cesta před domem či hřiště. Dítě se tak bude cítit jistě. 

První rozjetí bývá nejtěžší, pomoci můžeme přidržením za sedlo v prvních pár metrech. Skvělým pomocníkem vám může být vodicí tyč. Jako první cvičení můžete dítě vyzvat, aby jelo ke značce na zemi (například k listu). Tuto značku postupně vzdalujte. Pro děti bude jízda na kole zábavnější a motivační, když se budou na hřišti učit společně s kamarády nebo se staršími dětmi, kterým se budou chtít vyrovnat. V momentě, kdy dítě jízdu na kole zvládne, je možné společně vyrazit na první vyjížďku. Nejlepší volbou bude chráněná trasa bez provozu s vhodným terénem a délkou. Velkou motivací pro dětí bývá vyjížďka na zmrzlinu nebo na jinou dobrotu. Cílem je užít si radost ze společného sportu.

PŘECHOD NA VĚTŠÍ KOLO

Otázka, kdy přichází chvíle pro přechod na větší model, nastává, když je sedlo na nejvyšší pozici a délka sedlové trubky už není rostoucímu dítěti dostačující. Také v případě pokud dítě začíná mít kolena příliš blízko řídítkům, či dře špičkou boty o přední kolo. Dalším impulsem pro větší kolo je také potřeba kola s převody, aby mohlo jezdit i náročnějším terénem. 

Přechod na větší velikosti kol 20’, 24’, 26’ nebo nejmenší kolo pro dospělé by měl být vždy uvážlivý a dítě by si mělo danou velikost dopředu vyzkoušet, projet se a zvážit, jak se na ní cítí. Někdy je možné velikost přeskočit, někdy je dobré ještě zůstat u menšího modelu a koupi většího odložit. Není dobré dítěti kupovat velké kolo s tím, že do něho doroste. Příliš velké kolo může být pro dítě těžko ovladatelné a nebezpečné. Může se pak začít bát nebo se mu cyklistika s nevhodnou velikostí kola znechutí. 

Jakmile dítě své kolo ovládá, je správný čas na trénování techniky jízdy. Jednoduchými úkoly jako zvedáním se ze sedla, šlapáním, když je zadek nad sedlem, zdoláváním různých terénů (tráva, štěrk, polní cesta,…), přejížděním překážek (terénní nerovnosti, klacky, obrubníky,…) děti zdokonalují své schopnosti a jejich sebedůvěra roste a objevují zábavný svět cyklistiky.

V celém procesu učení jízdy na kole je dobré na děti netlačit a dát jim čas, až budou připraveny postoupit o krok dál, u každého je to individuální. Cyklistika by měla být zábavou. Užijte si ji s dětmi také, buďte příkladem a postupnými kroky je naučíte mít z ní radost.