Jak pečovat o jezdecké
boty a perka

Jezdecké boty patří k základnímu jezdeckému vybavení. Mezi nejčastější materiály, které se na jejich výrobu používají jsou leštěná kůže, broušená kůže a syntetická kůže. Každý z nich má svá specifika a tak i péče o jednotlivé materiály musí být odlišná. V tomto článku vám popíšu, jak se o vaše nové boty starat. Pro názornost si můžete vše prohlédnout také na videu. Když se budete o jezdecké boty a perka správně starat, vydrží vám dlouho a budou vypadat jako nové. Pusťme se do toho!

Jezdecké vybavení

VOLBA SPRÁVNÉHO MATERIÁLU

Pojďme se nyní podívat na to, v čem se jednotlivé materiály liší a co od nich můžeme čekat: 

Hladká kůže – Kůže, neboli useň, je přírodní, elegantní a ušlechtilý materiál, který se kromě bot tradičně používá také pro sedlářské výrobky (uzdečky, sedla,brašny). Nejčastěji se setkáte s kůží buvolí či hovězí. Při správné údržbě tak získáte pevný a odolný výrobek s dlouhou životností. Na druhou stranu, kůže vyžaduje pečlivou a pravidelnou péči pomocí speciálních produktů. Obecně jsou kožené výrobky dražší, ale mají skutečně dlouhou životnost (při správné péči) a velice elegantní vzhled.

Broušená kůže – Broušená kůže je na první pohled velmi podobná semiši. Často ji najdete pod označením velur, nebo nubuk. Výhodou je její vzhled a příjemný pocit na dotek. Bohužel se na ni velice snadno chytá prach a nečistoty. Vyrábí se z ní jak boty, tak i například posedlí, neboť není tak chladná na dotek jako kůže nebroušená. 

Syntetická kůže – Syntetické výrobky jsou cenově mnohem dostupnější. Navíc jejich údržba je naprosto jednoduchá. Nevýhodou je kratší životnost výrobků. Syntetická perka a chapsy jsou výbornou volbou pro menší děti, kterým stále ještě roste noha. Vybavení ze syntetických materiálů pro koně i jezdce je vhodné pro rekreační a příležitostné ježdění bez sportovních ambicí. 

Hladká kůže

Krok 1 – Odstraňte hrubé nečistoty. V první řadě je potřeba boty zbavit hlíny, slámy a dalších hrubých nečistot. K tomu se nejlépe hodí kartáč na boty. Ale pozor na příliš tvrdé kartáče. Ty by mohly kůži poškrábat. 

Krok 2 – Odstraňte ostatní nečistoty. Někdy kartáč nestačí a na kůži jsou stále skvrny. Ty nejlépe odstraníte za pomocí vlhké houbičky a glycerinového nebo marseillského  mýdla. 

Krok 3 – Sušení. Vlhké boty je potřeba nejdřív nechat oschnout na dobře větraném místě. Kožené boty nikdy nevystavujte přímému zdroji tepla (slunce, radiátor). Mohlo by dojít k poškození materiálu. Při sušení je dobré boty vycpat novinami nebo použít roztahovák bot. Zabráníte tak vzniku záhybů a zlomení kůže, noviny navíc nasají přebytečnou vlhkost.

Krok 4 – Mazání. Další na řadě je mazání. Pro boty volte raději tuk než olej, ideálně v odstínu vašich bot. Pokud odpovídající barvu nemáte, zvolte univerzální bezbarvé mazání na kůži. Tuk naneste na hadřík a krouživým pohybem aplikujte v tenké vrstvě na boty. Poté nechte zaschnout. 

Krok 5 – A nakonec vyleštit. Finální úpravou je leštění. Stačí vzít čistý hadřík nebo leštící kartáč a boty rychlými pohyby vyleštit. Lesk dodá vašim botám tu správnou jiskru.

A je to!

Kožené jezdecké boty
Jezdecké boty z nubuku

Broušená kůže

Krok 1 – Vyčistěte od hrubých nečistot. Začátek je stejný jako u bot z hladké kůže. Nejprve potřebujeme odstranit hrubé nečistoty, ideálně za pomoci kartáče na boty. Pozor na tvrdost kartáče. Příliš tvrdý kartáč by mohl boty poškodit. 

Krok 2 – Dočištění. Pokud kartáč nestačí, odstraňte nečistoty vlhkou houbičkou. Na pomoc si opět můžete vzít mýdlo, buď glycerinové nebo marseillské.

Krok 3 – Nechat uschnout. Ani tento krok nebude jiný než u hladké usně. Boty nechte dobře proschnout, nevystavujte je přímému zdroji tepla (slunce, radiátor), případně si pomozte novinami, které schnutí urychlují. 

Krok 4 – Impregnace. V případě, že potřebujte oživit barvu či materiál, případně jej obnovit, využijte na to přímo určené spreje. Pokud chcete zvýšit voděodolnost, je potřeba použít výhradně impregnaci ve spreji, který zabrání pronikání vlhkosti do obuvi. Impregnaci aplikujte v několika vrstvách podle návodu na obalu. Jakmile zaschne poslední vrstva impregnace, máte hotovo. Můžete ještě použít speciální pryžový kartáč na broušenou kůži a boty vykartáčovat. 

A je to!

SYNTETICKÁ KŮŽE

Postup čištění bot ze syntetické kůže je totožný s péčí o broušenou useň. Stačí důkladně očistit, nechat pořádně uschnout a poté naimpregnovat. Impregnace se provádí většinou ze vzdálenosti cca 30 centimetrů a bota by měla být po aplikaci úplně mokrá. Po impregnování doporučuji nechat obuv přibližně 24 hodin odpočívat

Důležité upozornění: impregnaci provádějte vždy v dobře větrané místnosti, ideálně venku. V opačném případě by se mohla dostavit bolest hlavy, malátnost a v extrémním případě i ztráta vědomí. Tuto informaci byste měli nalézt na všech impregnacích ve spreji na trhu, nezapomeňte si tedy vždy přečíst návod k použití.

Toto je pár jednoduchých a rychlých kroků, které vám pomohou udržet svěží vzhled vašich jezdeckých bot po mnoho sezón. Věnujte vašim botám pár minut alespoň jednou za měsíc. Kdybyste plánovali rozšířit vaši jezdeckou výbavu o nové kousky,, podívejte se na můj článek Jak vybrat rajtky nebo Jak vybrat jezdeckou helmu. Přeji vám spoustu radostných chvil, jak v sedle, tak i ve stáji.

Jezdecké boty ze syntetické kůže
Zuzana Vernerová
Do Decathlonu jsme se dostala v roce 2016. Byla to pro mě mezizastávka na cestě mezi bakalářským a magisterským studiem. Moje původně letní brigáda se trochu protáhla a zůstala jsem až do současnosti. Začala jsem v prodejně v Olomouci, kde jsem vedla oddělení jezdectví. Měla jsem také šancí stát se národní expertkou, takže v současnosti zaštiťuji tento krásný sport pro celou republiku. Na podzim 2018 jsem přijala další výzvu v podobě vedení oddělení jezdectví v prodejně v Ostravě Avion, kde se můžeme potkat i dnes. Díky tomu mám možnost se starat o jedno z největších oddělení jezdectví v České republice. Tato práce spojuje moje dvě největší radosti, a to starost o zákazníky a jezdectví.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.5 / 5. Počet hodnocení: 11

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Vyberte ten správný jezdecký tábor
Jak vybrat jezdecký tábor

Jak vybrat jezdecký tábor

JAK VYBRAT JEZDECKÝ TÁBORTýden nebo dva na jezdeckém táboře mohou být pro malou jezdkyni či jezdce přelomové. Možná to bude začátek dlouhé, mnohdy celoživotní cesty, která jim přinese radost do života. V případě, že na takový tábor jedou děti, které již nějaké...

Výběr jezdeckého kroužku
Jak vybrat jezdecký klub a kroužek

Jak vybrat jezdecký klub a kroužek

Jak vybrat jezdeckýklub a kroužekVýběr jezdeckého kroužku nebo klubu je poměrně složitý proces. Před konečným rozhodnutím je potřeba položit si pár zásadních otázek, které finální volbu ovlivní. Malé děti se rychle nadchnou do nového sportu, ale po nějaké době...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!