Jak pečovat o kožené jezdecké vybavení

Jezdectví je krásný sport, který je poměrně náročný na vybavení. Kvalitní vybavení potřebuje nejen jezdec, ale i kůň. Není divu, že kromě výbavy pro sebe musí jezdci i jezdkyně opatřit nezbytné vybavení také pro svého koně. Výrobky určené na jezdectví nejsou nejlevnější, a to proto, že jsou vyhotoveny z kvalitních materiálů, například z kůže. Aby vám jezdecké vybavení co nejdéle sloužilo, je velmi důležité se o něj pravidelně starat. Jen tak zůstane dlouho hezké a funkční, ale především bezpečné pro vás i vašeho koně. Podívejme se společně v následujícím článku, jak na efektivní údržbu jezdeckého vybavení.

Správná péče o kožené výrobky

PROČ O JEZDECKÉ VYBAVENÍ PEČOVAT?

Odpověď na tuto otázku je velmi jednoduchá. Jen s pravidelnou péčí si budete užívat bezpečnou jízdu. O kožené výrobky je důležité se pravidelně starat tak, abychom zajistili jejich dlouhodobou životnost a funkčnost. Udržovat jezdecké vybavení v pořádku by mělo patřit mezi priority každého jezdce. A to hned ze dvou důvodů.

Prvním důvodem je bezpečnost. Pravidelnou péčí a kontrolou jsme včas schopni odhalit porušené švy, poničený nebo natržený materiál. Díky této pravidelné kontrole se tak můžeme vyvarovat zranění jezdce nebo koně.

Druhým důvodem je to, že díky pravidelné péči prodloužíme životnost výrobku i o několik let. Často se jedná o dražší produkty, které chceme využívat dlouhodobě.

JAK SE MŮŽE VYBAVENÍ NIČIT?

Jistě vás napadne, že s koněm trávíte čas převážně venku, kde má na životnost výrobků vliv mnoho vnějších vlivů. Jako příklad můžeme uvést pot, bahno, vlhkost nebo naopak nadměrné sucho. Dalším nezanedbatelným faktorem je právě naše nevšímavost a nepravidelná péče o výrobky. Ptáte se, jak často tedy o vybavení pečovat? Četnost péče o jezdecké vybavení závisí na frekvenci a náročnosti ježdění. Pravidelná velká péče, při které rozebereme uzdečku a sedlo a vše umyjeme a pečlivě namažeme, by měla probíhat alespoň jednou měsíčně. Pokud však jezdíme denně, bylo by vhodné udělat tuto péči i dvakrát za měsíc.

Vybavení pravidelně po každé jízdě očistěte od hrubých nečistot jako jsou pot, chlupy a bahno. Pokud je sedlo špinavé nebo se na něm objevila plíseň, péči neodkládejte a vyčistěte vybavení co nejdříve. Sedlo pak uchovávejte v látkovém obalu na sedlo, aby ho ostatní jezdci nepoškodili při manipulaci s jejich jezdeckým vybavením. Nepoužívejte jiný než látkový obal, aby v případě, že je sedlo ještě vlhké, nezačalo plesnivět.

Péče o sedlo
Vybvení na péči o jezdecké vybavení

JAK O VYBAVENÍ PEČOVAT?

Krok 1 – Nejprve vybavení očistíme od větších nečistot jako jsou bahno a chlupy. 

Krok 2 – Vybavení poté rozložíme. Uzdečku a podobné doplňky rozložíme na řemínky. Nezapomeňte rozepnout všechny přezky. 

Krok 3 – Odmočíme udidlo a případně řetízek. Pokud se na udidle a řemínku drží větší nečistoty, necháme je odmočit v kýblu s vodou, případně očistíme kartáčkem.

Krok 4 – Odmastíme vybavení pomocí glycerinového mýdla. Jelikož je vybavení v přímém kontaktu s mastnou kůží a chlupy koně, nejdříve ho odmastíme za použití speciálního mýdla a odmašťovacího spreje na kůži, vody a houby. Poté necháme pořádně vyschnout.

Krok 5 – Promažeme olejem či jiným tukem na kůži. Na závěr namažeme kůži olejem nebo tukem tak, aby si vybavení udrželo svou pružnost a vláčnost. S množstvím jsme opatrní v oblasti posedlí. Pokud se tuk nestihne vsáknout do kůže, zašpiníme si při následující jízdě rajtky.

Krok 6 – Vše složíme zase zpět. Jezdcům-začátečníkům doporučuji se v této fázi obrnit trpělivostí. Tak jak je jednoduché všechny postroje rozložit na řemínky, je opravdu těžší je složit zase zpátky.

Můj tip: Skládání postroje můžete využít jako ideální aktivitu pro děti na jezdeckém táboře. Naučíte je tak nejen jak se starat o své vybavení, ale také trpělivosti a zručnosti. 

Můj tip: Praktickým doplňkem na závody jsou čistící vlhčené ubrousky na kůži. Vejdou se do každé tašky na jezdecké závody  a v případě, že potřebujete rychle a bezpečně očistit uzdečku nebo sedlo, máte je vždy po ruce.

I když se vám může na první pohled zdát, že péče o vybavení je jen nudná povinnost, nemusí tomu tak být. Domluvte se s dalšími kamarády-jezdci od vás ze stáje a spojte užitečné se zábavou – nikde jinde si tak skvěle nepoklábosíte, jako u čištění jezdeckého vybavení. Kdyby vás zajímalo, jak se správně starat o vaše jezdecké boty, podívejte se na článek mé kolegyně Zuzky Jak pečovat o jezdecké boty a perka

Jak často a jakým způsobem pečujete o své jezdecké vybavení vy? Podělte se s námi o vaše tipy v komentářích pod článkem. Přeji vám šťastné kilometry v sedle se správně opečovávanou výbavou.

Blondýna pečuje o koně
Kateřina Garetová
V Decathlonu pracuji od roku 2015, kdy jsem nastoupila brigádně ke studiu do prodejny na Černém mostě, a to konkrétně do oddělení jezdectví, které bylo odjakživa mým velkým koníčkem. Postupně jsem zvyšovala hodinový úvazek a nakonec jsem se, díky možnosti kariérního růstu, stala součástí týmu e-commerce a na plný úvazek jsem začala pracovat na webových stránkách, kde se starám o své oblíbené sporty. Ježdění na koni se věnuji pravidelně od 11 let, od 17 let pak voltiži. Dnes jsem lonžérkou a cvičitelkou ve voltižním a paravoltižním oddíle. Volný čas tedy trávím primárně ve stáji, ať už na tréninku s dětmi nebo ježděním. V případné volné chvíli pak ráda chodím na dlouhé procházky do přírody se psem.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 5 / 5. Počet hodnocení: 7

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

dekování koní
Průvodce dekami pro koně

Průvodce dekami pro koně

Průvodce dekami pro koněOBSAH ODPOCOVACÍ DEKY | STÁJOVÉ DEKY | VÝBĚHOVÉ DEKY | BEDERNÍ DEKY | SPRÁVNÁ VELIKOSTRozhodli jste se, že budete svého koně dekovat, ale ztrácíte se v nabídce obchodů a e-shopů s jezdeckými potřebami? Říkáte si, k čemu slouží a v čem se...

jezdecká deka
Jak prát jezdecké deky

Jak prát jezdecké deky

Jak prát jezdecké dekyOBSAH ODSTRANĚNÍ HRUBÝCH NEČISTOT | DOPORUČENÍ VÝROBCE | BEZ AVIVÁŽE | SUŠENÍ | IMPREGNACEKaždý ví, že správnou péčí o produkt lze prodloužit jeho životnost o několik let. Jezdecké deky nejsou výjimkou. Věřím, že zrovna Váš kůň je nejlepší v...

Rozehřátí a strečink v jezdectví

Rozehřátí a strečink v jezdectví

Rozehřátí a strečink v jezdectvíOBSAH ASYMETRIE JEZDCE | KDYŽ JEŽDĚNÍ BOLÍ | ROZCVIČKA PRO JEZDCE | STREČINKEM K UVOLNĚNOSTIChceme-li mít zdravé a šťastné koňské atlety, nebo spokojené parťáky na vyjížďky, musíme jim pohyb s jezdcem co nejvíce usnadňovat. Proto je...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!