Jak pečovat o stan

Pořízení nového stanu nám otevírá cestu k dobrodružnému pobytu mimo pohodlí domova. Většinou velice rádi na určitou dobu opustíme komfort, který nám poskytuje život ve městě, a dobrovolně strávíme pár nocí jen ve spacáku s kusem látky nad hlavou. Koupě nového stanu však mnohdy není levnou záležitostí. Je tedy velice důležité naučit se o stan starat tak, aby nám vydržel co možná nejdéle. Proto jsem pro vás připravila tento navazující článek, kde vám popíšu, jak správně postupovat při údržbě a péči o stan. Pokud se budete těchto doporučení držet, bude vám váš stan společníkem po mnoho let.

Andrea Houzarová
11/06/2020
Rada

ŽIVOTNOST STANU

Na výrobu stanů se nejčastěji používají tři materiály: polyester, polyethylen a polyamid. Kempingové stany mají nejčastěji tropiko (svrchní část stanu) z polyesteru a podlážku z polyethylenu. U trekových stanů nalezeneme většinou kombinaci polyesteru a polyamidu, a to z důvodu větší odolnosti a pevnosti. Zmíněné  materiály zajišťují nízkou hmotnost, skladnost a nepromokavost.

Důležité je, že všechny tyto stany jsou určeny na příležitostné kempování. To znamená, že by neměly být postavené celou sezónu na sluníčku. Při vysokých dávkách UV záření to totiž může znamenat opotřebení materiálu (stany začnou ,,papírovatět”). V případě, že hledáte stan na celosezónní stání, ideálním materiálem by v tomto případě byla bavlna, která odolává UV záření daleko lépe. Bavlněné stany jsou však těžší, dražší a často také promokavé.

Dalším faktorem, který ovlivňuje životnost stanu, je správný výběr a kontrola místa, kde máte v plánu stan postavit. Vždy byste měli nalézt rovné místo, které je potřeba před postavením stanu projít a zkontrolovat, jestli se na něm nenalézají ostré hrany, kameny, šišky a podobné nástrahy, které ovlivňují nejen vaše pohodlí během spánku, ale také životnost podlážky, která vlivem ostrých hran velice trpí. I když nemusí hned dojít k protržení podlážky, nerovnosti pod stanem mohou ovlivnit například její nepromokavost. 

Ale nejen na zemi číhají nástrahy pro váš stan. Dejte si také pozor na větve, jež dokážou tropiko, které zdaleka není tak odolné jako podlážka, velice jednoduše poškodit. 

Můj tip: Může se stát, že vlivem bouře či jiných neočekávaných okolních jevů se vám zlomí prut stanu, protrhne tropiko či ztratíte kolíky ke stanu. Pro takový případ s sebou vždy nosím sadu na opravu stanu, která obsahuje lepení, pár náhradních kolíků, záplatu a náhradní prut na opravu. U některých stanů na trhu je sada opravných prutů součástí balení.

Může se stát, že vlivem bouře či jiných neočekávaných okolních jevů se vám zlomí prut stanu, protrhne tropiko či ztratíte kolíky ke stanu. Pro takový případ s sebou vždy nosím sadu na opravu stanu, která obsahuje lepení, pár náhradních kolíků, záplatu a náhradní prut na opravu. U některých stanů na trhu je sada opravných prutů součástí balení.

ČIŠTĚNÍ A SKLADOVÁNÍ

Po každém použití před uložením stanu zpět do obalu je velmi důležité jej řádně vyčistit a vysušit. Omést trávu či hlínu, případně opláchnout vlažnou vodou a jemným hadříkem nečistoty. Pokud jsou na stanu fleky, můžete použít obyčejné mýdlo

Velice důležité je pořádné proschnutí stanu, a to i přesto, že nepršelo. Uvnitř i vně se především po ránu může srážet vlhkost. Pokud ji řádně nevysušíte, stan může chytit plíseň nebo klasickou ,,zatuchlost”. Pokud byste neměli možnost stan vysušit před zabalením do obalu v místě kempování, je potřeba ho doma znovu vybalit a nechat proschnout alespoň na zahradě, balkonu či sušáku na prádlo. Nikdy jej nesušte v sušičce či na topení, mohlo by dojít k porušení jak materiálu, tak zátěru. 

Nikdy nepoužívejte bělící či jiné chemické prostředky. Ty mohou nenávratně poškodit barvu i strukturu stanu. Také ho nikdy neperte a nežehlete.

Během čištění se zaměřte na zipy. Jejich znečištění by mohlo v budoucnu znesnadnit jejich chod, případně ho zcela zaseknout. Stačí je jen očistit hadříkem. Pokud budete mít k dispozici starý kartáček na zuby, je možné jej použít na čištění zanesených zipů také.

Sbalený stan skladujte vždy v suchém prostředí.

PRODLOUŽENÍ ŽIVOTNOSTI

Pokud se vám zdá, že stan na některých místech ztrácí schopnost nepromokavosti, je možné použít impregnaci a dané místo vně tropika přestříkat impregnačním sprejem. Tím obnovíte vodoodpudivost materiálu. Není určitě potřeba impregnovat nově zakoupený stan.

Na všechny stany poskytuje naprostá většina prodejců záruku dva roky. Při koupi stanu je dobré zeptat se personálu v prodejně, jak je to s náhradními díly. Někteří prodejci nabízí kompletní nabídku náhradních dílů, jiní zase náhradní materiál nevedou vůbec. Pokud si vyberete stan u prodejce, který umožňuje dokoupení náhradních dílů, může to být pro vás obrovská výhoda, protože když se zlomí prut, ztratí kolík, vyvleče se gumička nebo se stane jiná podobná nepříjemnost, není nutné měnit celý stan, ale stačí pouze vyměnit příslušný díl. Se složitějšími opravami by vám měl být schopný pomoci personál v prodejně. V případě potřeby jsou vám k dispozici naše webové stránky technické podpory

To by bylo asi tak vše k základní péči o stany. Přeji vám, ať vám váš oblíbený společník při kempování poslouží co nejdéle a díky dobré údržbě vám poskytne radost z kempování po co nejdelší dobu.