Jak prát jezdecké deky

Každý ví, že správnou péčí o produkt lze prodloužit jeho životnost o několik let. Jezdecké deky nejsou výjimkou. Věřím, že zrovna Váš kůň je nejlepší v bahenních koupelích, nejvíce kreativní v nošení deky „naopak” či diskusi s parťáky, čí deka potřebuje více poupravit, aby co nejlépe odpovídala koňským trendům. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak deku správně vyprat!

Zuzana Vernerová
26/09/2022
Rada

ODSTRANĚNÍ HRUBÝCH NEČISTOT

Úplně na začátku zbavte deku pomocí hřbílka nebo kartáče chlupů, nánosů bahna a zaschlého trusu. Nezapomeňte ji vykartáčovat i z vnitřní strany, abyste ji zbavili krusty a map vytvořených zaschlým potem a prachem. 

DOPORUČENÍ VÝROBCE

Vždy si ověřte, jak praní deky doporučuje výrobce. Deky lze většinou prát v pračce na 30°C. Doporučuji použít prací gel či prášek bez parfemace, který nebude dráždit koňskou pokožku. A samozřejmě, který dobře pere při zmíněných 30 °C. Nebojte se použít místo aviváže dezinfekci, abyste deku zbavili roztočů, bakterií, plísní či virů. Toto ošetření je ideální po skončení dekovací sezony před uložením deky do skříně na delší období. 

BEZ AVIVÁŽE

Aviváž snižuje vlastnosti a kvalitu vláken a v některých případech může produkt i zcela zničit. Nylon, elastan a polyester s aviváží moc nekamarádí a nepromokavé úpravy a membrány stejně tak. Navíc Váš parťák jistě ví, že nejlepší koňský parfém je vůně „čerstvých koblih” nebo bahenního zábalu.

SUŠENÍ

Správně deku vyprat je jedna věc, stejně důležité je však i její správné sušení. Deku je třeba pořádně zbavit vlhkosti, ideálně na čerstvém vzduchu. Využít k tomu můžete stojany navrtané do zdi, kruhovku, bidlo anebo klasickou šňůru na prádlo. Zimní termodeky, kvůli jejich hmotnosti, pověste minimálně přes 2 řady. Tak navíc bude lépe proudit vzduch a deka lépe a rychleji proschne. Kvalitní usušení deky je důležité, protože zbytkovou vlhkostí v dece či jejím uložením na nevětraném místě můžete způsobit rozvoj plísní.

IMPREGNACE

Pokud máte deku nepromokavou a chcete obnovit či udržet její vlastnosti, znovu ji ošetřete impregnací. Volit můžete formu rozprašovače, spreje či přidat přípravek přímo během praní.

Tak a je to! Deku teď stačí uložit a nebo začít rovnou používat. Postup je vhodný jak pro lehké deky, termodeky, a bederní deky tak, bez posledního bodu, i pro podsedlové dečky, kamaše a ohlávky. 

Pokud si na praní koňských textilií netroufáte, můžete svoje deky také svěřit do péče odborníků. Jistě najdete v okolí specializovanou prodejnu nebo koňskou prádelnu, která tuto službu nabízí. Navíc můžete vyřešit i drobné opravy jako je obnova prošití, záplatování či výměna přezek. A nyní hurá do sedla!