Jak připravit běžky na sezónu

Když skončí léto, každý běžkař se začíná těšit, že brzy nadejde čas, kdy se opět postaví do stopy. Než k tomu však dojde, je potřeba věnovat běžkám předsezónní péči. Pokud tuto část sezóny nepodceníte, běžky vám dlouho vydrží a skluz bude stále stejně kvalitní. Připravil jsem pro vás návod, jak se o běžky před sezónou postarat. Nemusíte se ničeho bát. Nejde o nic složitého a zvládne to opravdu každý. Tak jdeme na to.

František Jakl
08/10/2020
Rada

PO SEZÓNĚ

V ideálním případě začíná péče o běžky už po zimní sezóně. Po poslední vyjížďce je potřeba ošetřit a uskladnit běžky přes letní měsíce tak, aby byly na začátku následující sezóny opět v dobré kondici. V tomto případě se jedná o jakési  „zakonzervování skluznice lyže. 

Konzervace běžek – Na skluznici, očištěnou od stoupacích vosků a dalších nečistot, naneste co nejměkčí skluzný vosk (doporučuji bílý univerzál nebo žlutý), který po zažehlení na danou teplotou již nestrhávejte škrabkou ani kartáči, jako je tomu u standardního voskování. Tento proces provedete až před další sezónou.

Skladování – Takto zazimované běžky skladujte ideálně na suchém, lehce chladnějším místě, bez slunečního svitu. Díky tomu nebudou paprsky ani teplo působit na jádro lyže, především pak na lepidla konstrukční vazby. Díky tomu nedojde k dlouhodobému měknutí běžky. Lyže také můžete přikrýt látkou, aby byly více chráněné před prachem. Běžky k sobě nespojujte. Pokud se je i přesto rozhodnete spojit, pásky moc neutahujte. Osobně také doporučuji uskladnit lyže do vaku na běžky. 

Ať už jste na konci zimy výše uvedené provedli či ne, nejdůležitější je samotná příprava a péče o běžky na začátku a především v průběhu zimy. Pokusíme se vám zde velmi jednoduše, ale zároveň správně tyto úkony popsat.

Pokud cítíte, že jste si běžky zamilovali a budete se tomuto sportu v následujících sezónách věnovat, zainvestujte peníze i čas, pořidťe si alespoň základní vybavení a naučte se servisovat lyže, ideálně od nějakého zkušeného kolegy-běžkaře. Tato investice se vám během několika sezón jistě vyplatí. Naučit se voskovat lyže je skutečně jednoduché a po pár pokusech vám to půjde skoro samo.

PŘED SEZÓNOU

Pokud jste lyže měli podle ideálního scénáře uloženy, jak je popsáno výše, je v této fázi potřeba letní vosk strhnout a znovu lyže napustit parafínem, tedy skluzným voskem, kterým se ošetří celá skluznice vyjma stoupací komory u lyží na klasickou techniku. Takový parafín ale pro samotnou jízdu již musíme strhnout, vykartáčovat a vyleštit. Tomuto procesu se budeme věnovat později.

Pokud patříte do početnější skupiny běžkařů, kteří se po sezóně běžkám nevěnovali a vaše lyže jsou nevyčištěné a nezakonzervované, nezoufejte. Bude potřeba provést následující kroky:

Odstranění zbytků stoupacího vosku – Jestliže na lyžích stále máte nanesený stoupací vosk (na klasických běžkách v odrazové komoře pod vázáním), je nejlepší se ho pokusit nejprve nahrubo odstranit plastovou škrabkou a poté použít hadřík s tekutým smývačem vosků. Tím byste měli odstranit zbytky vosku a další nečistoty (například jehličí). Dávejte dobrý pozor, abyste co nejvíce omezili kontakt smývače a skluzné části skluznice (část skluznice mimo stoupací komoru). Tento přípravek totiž skluznici velmi vysušuje a poté by bylo potřeba opakovaně skluznici parafinovat.

Zbavte se ostatních nečistot –  Když odstraníte vosk, doporučuji za pomoci mokrého hadru také očistit boky a vrchní část lyží. Během této fáze si  běžky důkladně prohlédněte, jestli je vše v pořádku, nic se neodlepuje ani nepraská. Nakonec lyže vysušte suchým hadrem.

DOMA NEBO V SERVISU?

Než přejdeme k samotnému voskování běžek, je dobré vědět, že servis běžek si můžete udělat jak sami, tak využít služeb odborného servisu. Každé má své výhody a nevýhody. Pojďme se na ně nyní podívat.

Pokud patříte mezi nadšené běžkaře, bude pro vás výhodné se tomuto procesu dříve či později naučit. Nejen, že péče o běžky je součást tohoto sportu, ale je to také příjemný rituál, kterým vždy zahajuji sezónu. Dále také nemusíte čekat na termín v servisu ani platit peníze za úkon. Na druhou stranu, kromě umu je zapotřebí také počáteční investice. Budete potřebovat pořídit vybavení a také místo, kde budete celý servis provádět.

Můj tip: Pokud cítíte, že jste si běžky zamilovali a budete se tomuto sportu v následujících sezónách věnovat, zainvestujte peníze i čas, pořidťe si alespoň základní vybavení a naučte se servisovat lyže, ideálně od nějakého zkušeného kolegy-běžkaře. Tato investice se vám během několika sezón jistě vyplatí. Naučit se voskovat lyže je skutečně jednoduché a po pár pokusech vám to půjde skoro samo.

Pokud se rozhodnete, že využijete služeb odborníků v servisu, doporučuji objednávat servis včas. Pokud zjistíte, že vaše běžky jsou v katastrofálním stavu, ale pozítří je potřebujete mít v dobré kondici, většina servisů vám úkon sice provede, ale budete si muset připlatit za expresní vyřízení. Tento poplatek může servis značně prodražit, takže v tomto případě, kdo předvídá, šetří. Dále také nedoporučuji využívat servisy v horských střediscích, kde jsou ceny často vyšponované. 

VOSKOVÁNÍ BĚŽEK

Parafínem je zjednodušeně jakási výživa skluznice. Ta má velmi malé póry, které si můžeme představit jako kalíšky nebo plástve, do kterých zažehlíme roztavený parafín. Přebytečný vosk pak  škrabkou odstraníme. Při samotné jízdě se pak sněhem vosk z pórů postupně vymývá a lyži urychluje. Je proto důležité skluznice parafínovat pravidelně, podle toho, jak často je budete používat. Když budete lyže takto ošetřovat často a správně, nejen že vám dlouho vydrží, ale jízda na nich bude potěšením. 

Nutno říci, že pravidelným voskováním se také skluznice částečně čistí. Pokud lyžím chybí vosk, poznáte to na pohled tak, že černá skluznice začíná být velmi vyschlá a barví se do šeda až běla. Zároveň začíná hrubnout. A teď už k samotnému procesu:

1 – Příprava na voskování – Běžku upevněte na stojan a vykartáčujte jí bronzovým kartáčem na běžky. Není potřeba nějak speciálně tlačit a rozhodně běžku nedřete. Stačí pětkrát lyži přejet. Vždy přejíždějte přes skluznici jenom jedním směrem, a to od špičky k patě. Tím odstraníte poslední nečistoty a zároveň otevřete póry. Poté skluznici otřete hadrem. Nyní máte lyži připravenou k voskování

2 – Aplikace skluzného vosku –  Nastavte si žehličku na požadovanou teplotu. Informace o teplotě vždy naleznete na obalu vosku. Každý vosk se zažehluje na jinou teplotu. Nanesení parafínu se provádí speciální žehličkouna voskování běžek. S její pomocí vosk natavte a nakapejte ho na skluznici. U tohoto procesu je důležité, aby se vosk nedostal do stoupací komory. Poté ho na skluznici pomalým a plynulým pohybem zažehlete od špičky k patce tolikrát, kolikrát bude potřeba (asi třikrát až pětkrát). Parafín se roztaví, zateče do pórů a celá skluznice bude pokryta dostatečně silnou vrstvou vosku.

Mnoho lidí s oblibou používá i své staré, klasické žehličky na prádlo, u kterých je účinnost sice podobná, nicméně není to ideální a lyžím tento postup škodí. Důvodem, proč používat žehličku speciální, je to, že se na ni dá nastavit přesná teplota, která je pro aplikaci daného vosku vždy určená.

3 – Stažení přebytečného vosku – Po vychladnutí (ideálně v pokojové teplotě) přebytečný vosk ze skluznice seškrábněte plastovou škrabkou (opět od špičky k patě). Nezapomeneme na středovou drážku skluznice. Na škrabce je pro její čištění speciální výčnělek, který kopíruje tvar drážky. Dále nezapomeňte na očištění hran. Škrabku je ideální držet pod úhlem 45° ke skluznici a její hranou tlačit od sebe.

4 – Kartáčování a leštění –  Na závěr skluznici opět několikrát pročistíme. Nejprve bronzovým kartáčem, který odstraní zbytky vosku, a následně nylonovým kartáčem, který skluznici vyleští. Cílem je aby skluznice byla dokonale hladká. A i zde platí základní pravidlo, že pohyb kartáče je pouze jedním směrem od špičky k patě.

A je to!

To by bylo vše, co je potřeba, aby mohla vaše běžkařská sezóna začít. Jak už jsem zmínil výše, tímto procesem a jeho pravidelným opakováním si zajistíte perfektní skluz a dlouhou životnost. Přeji vám vydařenou sezónu, dobrý odraz a rychlý skluz. Skol.