Jak připravit kolečkové brusle na sezónu

S jarem a hezkým počasím začínají mnoho lidí více lákat venkovní sportovní aktivity, třeba jízda na kolečkových bruslích. Stejně jako u jiných sezónních sportů, kdy vybavení odpočívá část roku ve sklepě, i u kolečkových bruslí je důležité před první vyjížďkou zkontrolovat, jestli vše šlape a točí se, jak má. Kromě základního očištění bruslí je tedy třeba prohlédnout i jednotlivé komponenty. Pojďme se společně podívat, na co všechno byste se před prvním okruhem na kolečkových bruslích měli zaměřit!

Zdeněk Pokorný
09/04/2021
Rada

Kolečka

Začněte nejdůležitější částí celých kolečkových bruslí, tedy samotnými kolečky. Ta nesmí být poškozená a musí se bez problémů točit, jinak vás může při jízdě čekat spousta nepříjemností. Pokud se kolečka točí špatně, jízdu si moc neužijete. V případě, že už jsou příliš sjetá, to může být až nebezpečné. Avšak když zjistíte, že kolečka nevypadají jako po zakoupení, ještě to neznamená, že musíte hned kupovat nová. Určitá míra oježdění se u nich předpokládá a existuje několik možností, jak jejich životnost prodloužit na maximum a stále být při jízdě v bezpečí.

Protože vnitřní hrana koleček se sjíždí mnohem více a rychleji než vnější, jedním z fíglů na prodloužení životnosti koleček je jejich výměna v rámci jednoho setu. Stačí vyměnit kolečka mezi sebou z levé brusle na pravou a naopak. Vhodné je vyměnit je i do kříže, tedy prohodit první kolečko za třetí a druhé za čtvrté. Nezapomeňte kolečka vždy řádně utáhnout, a to i v případě, že jste je nevyměňovali!

Ložiska

Pokud se kolečka špatně točí, problém může být i v ložiscích. Ta můžete poměrně jednoduše vyměnit za nová, anebo, pokud mají odježděnou jen jednu sezónu a málo kilometrů, je můžete pro začátek oživit očištěním a promazáním. Pokud ložiska při roztočení tzv. „šustí” je potřeba doplnit vhodné mazivo. Můžete použít konzervační vazelínu, která chrání ložiska před působením vody a prachu. Další možností je řídký olej, který zajistí nejlepší možnou točivost, ale zároveň bude potřeba ložiska kontrolovat pravidelněji. Základní předpoklad pro dlouhou výdrž ložisek je správné skladování bruslí v suchém prostředí a jejich pravidelná údržba při používání. Například pokud se brusle při jízdě namočí je nutné je nechat pořádně vyschnout, aby se zamezilo vzniku rzi uvnitř ložisek. 

Rám a šrouby

Jak už jsme zmínili, velmi důležité je zkontrolovat všechny šrouby a utáhnout, co je potřeba. To platí nejen u koleček, ale také u šroubů připevňujících rám. Pokud máte nýtovaný rám, tato činnost vám samozřejmě odpadá.

Brzda

V neposlední řadě musíte zkontrolovat i brzdový systém. Pokud máte patní brzdu, zkontrolujte nejen její obrždění a celkový stav, ale i upevnění. Pokud je příliš ojetá, nezbývá než pořídit novou, tam už žádný fígl na prodloužení životnosti není. Na závěr vždy brzdový špalek dotáhněte a zkontrolujte, že sedí, jak má. Pak nebude jeho funkčnost ničím snížena. 

Zapínání a bezpečnostní doplňky

V rámci celkové kontroly se podívejte i na mechanismus zapínání. Zkontrolujte stav tkaniček, zda nejsou potrhané, příliš dlouhé či krátké. U suchých zipů ověřte jejich přilnavost. U přezek vyzkoušejte, zda je lze pořádně zapnout a docvaknout na všech úrovních. 

Nakonec se ujistěte, že v dobrém stavu je i vaše ochranné a bezpečnostní vybavení. To platí nejen pro děti a začátečníky, ale i pro zkušené ostřílené jezdce – čím více si na bruslích můžete dovolit, tím větší riziko úrazu vám hrozí. Proto zkontrolujte stav přilby, která nesmí být naprasklá nebo jinak poškozená, a chrániče loktů, kolen a dlaní, zvláště u dětí, které z nich mohly po roce velmi snadno vyrůst. Vše hotovo? V tom případě máte brusle řádně a bezpečně připravené a můžete vyrazit sbírat první jarní kilometry!