Jak připravit kolečkové brusle na sezonu

S jarem a hezkým počasím začínají mnoho lidí více lákat venkovní sportovní aktivity, třeba jízda na kolečkových bruslích. Stejně jako u jiných sezónních sportů, kdy vybavení odpočívá část roku ve sklepě, i u kolečkových bruslí je důležité před první vyjížďkou zkontrolovat, jestli vše šlape a točí se, jak má. Kromě základního očištění bruslí je tedy třeba prohlédnout i jednotlivé komponenty. Pojďme se společně podívat, na co všechno byste se před prvním okruhem na kolečkových bruslích měli zaměřit!

inline brusle

Kolečka

Začněte nejdůležitější částí celých kolečkových bruslí, tedy samotnými kolečky. Ta nesmí být poškozená a musí se bez problémů točit, jinak vás může při jízdě čekat spousta nepříjemností. Pokud se kolečka točí špatně, jízdu si moc neužijete. V případě, že už jsou příliš sjetá, to může být až nebezpečné. Avšak když zjistíte, že kolečka nevypadají jako po zakoupení, ještě to neznamená, že musíte hned kupovat nová. Určitá míra oježdění se u nich předpokládá a existuje několik možností, jak jejich životnost prodloužit na maximum a stále být při jízdě v bezpečí.

Protože vnitřní hrana koleček se sjíždí mnohem více a rychleji než vnější, jedním z fíglů na prodloužení životnosti koleček je jejich výměna v rámci jednoho setu. Stačí vyměnit kolečka mezi sebou z levé brusle na pravou a naopak. Vhodné je vyměnit je i do kříže, tedy prohodit první kolečko za třetí a druhé za čtvrté. Nezapomeňte kolečka vždy řádně utáhnout, a to i v případě, že jste je nevyměňovali!

Ložiska

Pokud se kolečka špatně točí, problém může být i v ložiscích. Ta můžete poměrně jednoduše vyměnit za nová, anebo, pokud mají odježděnou jen jednu sezónu a málo kilometrů, je můžete pro začátek oživit očištěním a promazáním. Pokud ložiska při roztočení tzv. „šustí” je potřeba doplnit vhodné mazivo. Můžete použít konzervační vazelínu, která chrání ložiska před působením vody a prachu. Další možností je řídký olej, který zajistí nejlepší možnou točivost, ale zároveň bude potřeba ložiska kontrolovat pravidelněji. Základní předpoklad pro dlouhou výdrž ložisek je správné skladování bruslí v suchém prostředí a jejich pravidelná údržba při používání. Například pokud se brusle při jízdě namočí je nutné je nechat pořádně vyschnout, aby se zamezilo vzniku rzi uvnitř ložisek. 

Rám a šrouby

Jak už jsme zmínili, velmi důležité je zkontrolovat všechny šrouby a utáhnout, co je potřeba. To platí nejen u koleček, ale také u šroubů připevňujících rám. Pokud máte nýtovaný rám, tato činnost vám samozřejmě odpadá.

Brzda

V neposlední řadě musíte zkontrolovat i brzdový systém. Pokud máte patní brzdu, zkontrolujte nejen její obrždění a celkový stav, ale i upevnění. Pokud je příliš ojetá, nezbývá než pořídit novou, tam už žádný fígl na prodloužení životnosti není. Na závěr vždy brzdový špalek dotáhněte a zkontrolujte, že sedí, jak má. Pak nebude jeho funkčnost ničím snížena. 

inline brusle
skupina bruslařů

Zapínání a bezpečnostní doplňky

V rámci celkové kontroly se podívejte i na mechanismus zapínání. Zkontrolujte stav tkaniček, zda nejsou potrhané, příliš dlouhé či krátké. U suchých zipů ověřte jejich přilnavost. U přezek vyzkoušejte, zda je lze pořádně zapnout a docvaknout na všech úrovních. 

Nakonec se ujistěte, že v dobrém stavu je i vaše ochranné a bezpečnostní vybavení. To platí nejen pro děti a začátečníky, ale i pro zkušené ostřílené jezdce – čím více si na bruslích můžete dovolit, tím větší riziko úrazu vám hrozí. Proto zkontrolujte stav přilby, která nesmí být naprasklá nebo jinak poškozená, a chrániče loktů, kolen a dlaní, zvláště u dětí, které z nich mohly po roce velmi snadno vyrůst. Vše hotovo? V tom případě máte brusle řádně a bezpečně připravené a můžete vyrazit sbírat první jarní kilometry!

Zdeněk Pokorný
V Decathlonu pracuji od roku 2018, kdy jsem opustil učitelskou profesi. V třebíčské prodejně Decathlon vedu oddělení cyklistiky, zimních sportů a kolečkových bruslí, kde se společně s mým týmem staráme o to, aby si od nás zákazníci odnášeli ty nejlepší produkty, které budou odpovídat jejich potřebám. Odmala jsem se věnoval lednímu hokeji, ale miluji téměř všechny sporty. Později jsem absolvoval kurz instruktora inline bruslení a pracoval jsem jako redaktor několika serverů zabývajících se kolečkovými bruslemi. S nimi se pojí i jeden z mých největších sportovních zážitků, a to absolvování berlínského inline maratonu. V posledních letech jsem si zamiloval tenis, v zimě nemohou chybět lyže, s kamarády objevujeme na vícedenních cyklovýletech minimálně dvakrát za rok krásy České republiky. Sport je prostě můj život!

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 5 / 5. Počet hodnocení: 5

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Vyberte si lední brusle
Jak vybrat lední brusle

Jak vybrat lední brusle

Jak vybrat lední brusleMožná vás napadne, že výběr ledních bruslí není nic složitého. Vyberu si ty, které se mi líbí, vyzkouším si je, zvolím správnou velikost a mám vybráno. Ovšem během nákupu bychom se měli na brusle i samotné bruslení podívat trochu hlouběji a...

jízda na skateboardu
Jak vybrat desku na skateboard

Jak vybrat desku na skateboard

Jak vybrat desku na skateboardDeska, prkno, skateboard – názvů pro tento základní prvek výbavy každého skateboardisty je hned několik. Výběr správné desky a především její velikosti je zásadní pro to, aby se vám jezdilo co nejlépe, měli jste ve svůj skateboard...

Bruslení ve městě
Jak vybrat kolečkové brusle

Jak vybrat kolečkové brusle

Jak vybrat kolečkové brusleJízdu na kolečkových bruslích si oblíbili lidé všech věkových skupin bez ohledu na fyzickou kondici. S masivním rozvojem cyklo a inline stezek v posledních letech popularita této aktivity neustále roste. Není divu! Bruslení patří k...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!