Jak se obléct na fitness aktivity

Správné oblečení, nám může při tréninku nejen zlepšit náladu, ale také nás motivovat k lepším výkonům! Tím zásadním faktorem je výběr pohodlného a praktického oblečení, ve kterém se budeme cítit dobře. Vytahané tepláky a děravá trička už dávno vyšly z módy. Všichni přece chceme, aby nám to i na tréninku slušelo! Platí přitom, že ženy jsou na sportovní outfity a designy mnohem náročnější než muži. Zvláště milovnice módy a oblečení rády své kousky kombinují, takže potřebují větší množství různých možností. Šaty přece dělají člověka, to platí i při cvičení. Tak pojďme společně proniknout do tajů správného oblečení na fitness aktivity!

Adriana Máchová
25/03/2021
Rada

CO PRO VÁS FITNESS ZNAMENÁ?

Před výběrem oblečení je dobré si ujasnit, co pro vás fitness vlastně představuje. Každý jsme jiný a máme jiné priority. Outfit proto můžete volit i podle toho, na jaký typ tréninku se chystáte. Na základě intenzity a typu cvičení se dají fitness aktivity rozdělit do dvou kategorií. Do první spadají rekreační sportovci, kteří cvičí přibližně 2–3krát týdně. Buď cvičí doma, nebo se účastní různých fitness lekcí. Cvičí proto, aby se udrželi ve formě, uvolnili se a vyčistili si hlavu. Někteří mohou cvičit i cíleně pro snížení hmotnosti nebo vytvarování a zpevnění postavy. Obecně je tato skupina označována jako začátečníci, případně mírně pokročilí.

Druhou kategorii tvoří sportovci, pro něž je fitness vším. To znamená nikoli jen koníčkem, ale přímo životním stylem. Ve fitness centru jsou jako doma. Trénují pravidelně, minimálně 4krát týdně. Jejich cíl je zejména zlepšování vlastních výkonů nebo účast na závodech. Jsou součástí různých fitness komunit, sledují ostatní fitness nadšence a sami chtějí být inspirací pro druhé. Chtějí mít krásné tělo a krásné sportovní oblečení, v němž se cítí dobře, protože v něm tráví mnoho času. Vzhledem k dlouhým tréninkům, intenzitě a úrovni jejich cvičení vyhledávají hlavně kvalitnější funkční oblečení. V této skupině najdeme zejména pokročilé a zkušené sportovce.

4 VLASTNOSTI FITNESS OBLEČENÍ

Volnost pohybu – na tréninku určitě nechcete řešit, že vás oblečení omezuje v pohybu a nedostanete se tak do pozic, do kterých potřebujete, ať už to jsou výpady, dřepy nebo kliky. Oblečení by vás rozhodně nemělo odvádět od soustředění na správné provádění jednotlivých cviků. Pokud budete celý trénink myslet na to, že vás škrtí legíny nebo je vám tričko příliš těsné, pravděpodobně tomu budou odpovídat i vaše výkony. 

Oblečení na cvičení by mělo být příjemné a zajišťovat maximální volnost pohybu. Ale pozor! Také si asi nechcete po každém cviku tričko nebo legíny rovnat, protože jsou až příliš volné. Důležité je najít zlatou střední cestu. Ideálním způsobem, jak zjistit správnou velikost i střih a vyzkoušet si, že vám vybraný kousek opravdu vyhovuje, je otestovat jej při použití. Při zkoušení v obchodě si proto proveďte pár základních cviků, jako je dřep nebo klik, abyste zjistili, jak se oblečení v jednotlivých pozicích chová.

Pohodlí – abyste se mohli soustředit pouze na cvičení, musíte se ve svém sportovním oblečení cítit pohodlně. Zde je dobré volit oblečení s co nejméně švy, popřípadě úplně bezešvá provedení. Oblečení by totiž nemělo nijak dráždit pokožku, což by příliš drsné švy dělat mohly. Zaměřte se i na materiál: nevhodný materiál by vás mohl omezovat v pohybu nebo byste se v něm mohli cítit nesví. 

Prodyšnost – velmi důležitou vlastností sportovního oblečení je prodyšnost a odvod potu. Pamatujte, že cílem není pocení zabránit, ale odvést vlhkost od těla, abyste se při cvičení cítili příjemně a vaše tělo zůstalo v suchu.

Neprůhlednost – poslední z této čtyřky je neprůhlednost. Zde samozřejmě závisí hodně na preferencích každého z nás. Někomu průhlednější oblečení nevadí a nevšímá si toho, někomu může být nepříjemné, když oblečení odhaluje více, než by chtěl. Zvolte vždy takové oblečení, abyste se v něm cítili dobře po všech stránkách. 

VÝBĚR DLE ÚROVNĚ A INTENZITY

Podle intenzity cvičení a úrovně pokročilosti můžeme komunitu fitness sportovců rozdělit do 3 kategorií: začátečníci, pokročilí a zkušení

Začátečníci – vyhledávají spíše cenově dostupnější oblečení, protože většina z nich si chce cvičení zatím jen vyzkoušet, nebo začíná úplně. Zaměřují se hlavně na pohodlí a z funkčních prvků si vystačí s úplným základem, který představují odvod potu a lehký a pružný materiál. 

Pokročilí – sportovci, kteří již mají nějaké zkušenosti s fitness aktivitami, se dívají nejen po funkčních parametrech oblečení, ale zajímá je i styl a design, protože ve sportovním outfitu tráví více času. I oni však ocení určitý komfort. Příkladem mohou být legíny s vyšším pasem, který je velice pohodlný. Tito sportovci vyhledávají prodyšné a lehké oblečení, které dobře odvádí pot a má stylový a pohodlný střih. Přihlížejí také k množství švů, protože vědí, že s větším množstvím švů roste i riziko, že oblečení bude někde škrábat a dráždit pokožku.

Zkušení – tito sportovci již naprosto přesně vědí, co dělají. Kladou na své oblečení vysoké nároky. Vyžadují maximální funkčnost materiálu a zároveň moderní design. Jejich hlavní prioritou je výkon, takže je oblečení nesmí nijak omezovat a musí pro ně být oporou. Materiál by měl být přiléhavý, aby se oblečení neshrnovalo, kraťasy a legíny by měly mít vyšší pas. Ideální je co nejmenší počet švů nebo úplně bezešvé varianty.

MATERIÁL

Dalším bodem, který je při výběru třeba brát v potaz, je materiál sportovního oblečení. Nejčastěji se setkáme se dvěma typy: bavlněným a funkčním. Bavlněný materiál je velmi savý a dobře do sebe vstřebává pot, ale pomaleji schne a nedokáže tak pot z oblečení rychle odpařit. Stává se, že kvůli pomalému schnutí oblečení po vychladnutí na těle nepříjemně studí a způsobuje pocit chladu. Bavlněné sportovní oblečení se proto hodí spíše na pilates a protahování, zkrátka na cvičení, u kterého se tolik nezapotíte.

Naproti tomu sportovní oblečení z funkčního materiálu velmi dobře odvádí pot od těla a daleko rychleji schne. Na fitness tréninky je proto funkční materiál perfektní volba. 

Vždycky mějte po ruce něco navíc na zahřátí. Když vám bude teplo, vrstvu si můžete svléknout nebo se převléci třeba z legín do kraťasů. Když vám naopak bude zima, určitě oceníte mikinu nebo bundu, kterou přes sebe přehodíte.

JAK SE OBLÉCT?

Když máte vybraný materiál i celkový design, můžete ještě zvážit povahu tréninku a celkový outfit tomu přizpůsobit. Pokud se na cvičení oblečete tepleji, lépe se vám prohřejí svaly a více se zapotíte, což vám může pomoci při hubnutí. Nezapomeňte však, že při přílišném horku může dojít k přehřátí organismu. Takže všeho s mírou! Když se naopak na trénink oblečete nedostatečně a bude vám zima, vaše svaly se dostatečně neprohřejí a bude vám hrozit vyšší riziko zranění. 

Můj tip: Vždycky mějte po ruce něco navíc na zahřátí. Když vám bude teplo, vrstvu si můžete svléknout nebo se převléci třeba z legín do kraťasů. Když vám naopak bude zima, určitě oceníte mikinu na fitness nebo bundu, kterou přes sebe přehodíte. Je lepší mít sebou o kus oblečení navíc, než potom strádat zimou.

ÚDRŽBA A PÉČE

Když už investujete do sportovního oblečení, měli byste i vědět, jak se o něj správně starat. Prádlo se doporučuje vyprat ihned po skončení aktivity, případně nechat alespoň pořádně vyschnout a vyvětrat. Vždy je důležité nejprve se podívat na štítek, kde většinou najdete všechny potřebné znaky a informace pro správné ošetření produktu, například na kolik stupňů prádlo prát, jestli může do sušičky, jestli se může žehlit apod. 

Praní – U sportovního oblečení se nedoporučuje při praní příliš vysoká teplota, protože by mohlo dojít k poškození vláken, která by se mohla smrsknout. Ideální teplota je 30 °C a program na jemné prádlo nebo přímo na sportovní oblečení, kterým jsou některé pračky vybaveny. Vyhýbejte se teplotám nad 40 °C a neperte oblečení s těžkými předměty (např. džínami se zipy, pásky apod.), které by mohly oblečení poškodit. 

Také je dobré oddělit bílé a tmavé prádlo, aby se jednotlivé kusy vzájemně neobarvily. Jestli oblečení pouští barvu zjistíte tak, že jej na chvilku ponoříte do vody. Dnes již také existují speciální papírky přímo do pračky, které zachytávají barvu a brání tak nežádoucímu zbarvení oblečení. Je vhodné používat speciální prací prostředek určený přímo na sportovní oblečení, který účinně odstraní pach potu a navíc je šetrný k vláknům, čímž zachovává funkčnost materiálu. Rozhodně nepoužívejte aviváž, ta by tuto funkčnost mohla narušit. 

Sušení – co se týče sušení funkčního sportovního prádla, většinou se nedoporučuje je sušit v bubnové sušičce, protože při otáčení může dojít k poškození vláken. Úplně ideální není ani sušit je na přímém slunci. Nejlepší variantou je otočit sportovního oblečení naruby, pověsit je na věšák a nechat tak prádlo uschnout samovolně.

Nyní už víte, jak oblečení vybrat a jak se ideálně obléci, i jak se následně o svou výbavu na cestu za pevným a zdravým tělem starat. I při cvičení, když máte pocit, že ze sebe vypotíte duši, je důležité cítit se dobře a moci se soustředit jen na výkon. Proto vzhled a funkci sportovního oblečení nepodceňujte! Samotnou dřinu sice nezastane, ale může vám velmi pomoci s motivací a dodá vám ještě lepší pocit ze cvičení.