Jak se obléct, aby v sedle nebyla zima

V jezdeckém světě se, podobně jako v jiných sportech, říká, že neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený jezdec. Taky jste to už slyšeli? Zřejmě vám to řekl nějaký stájový kolega, kterému i v těch největších mrazech stačí teplejší mikina a lehká bunda, zatímco vy jste se vedle něj třásli nabalení do několika vrstev a omrzlé prsty už jste vůbec necítili. Každý jsme jiný a naše těla mají odlišné požadavky. Zima ale bývá pro mnohé velmi náročná, protože i kdyby venku trakaře padaly, do stáje se musí. Jak se tedy správně ke koním v zimě obléknout, abyste byli v teple a pohodlí, ale nechodili nabalení jak sněhuláci? S tím vám poradím v tomto článku.

Zimní bunda na koně

O pravidle vrstvení jste už zřejmě slyšeli, ale hodí se připomenout, že víc slabších vrstev je lepší než jedna silná. Každá vrstva má svůj význam a je vhodné jejich počet upravovat s ohledem na aktuální počasí.

Boty

S naším přehledem začneme pěkně od podlahy, tedy od bot. Studené nohy bývají nejčastější příčinou celkového prochladnutí. Kdo má chodidla v teple, ten má už (skoro) vyhráno. Proto výrobci přicházejí se zateplenými modely perek i vysokých jezdeckých bot. Mohou být gumové, kožené nebo syntetické, případně z kombinace více materiálů. Uvnitř jsou vyteplené nejčastěji syntetickým beránkem. V případě vysokých bot může být holeň izolovaná pomocí neoprenu. Teplé boty ocení jezdci především na vyjížďkách. Nezapomeňte boty nechat pořádně vyschnout, navlhlé už by vás nezahřály. Pokud by vás toto téma zajímalo více, podívejte se na článek mé kolegyně Zuzky Jak pečovat o jezdecké boty a perka.  

K většímu pohodlí přispívají zimní jezdecké podkolenky. Doporučuji volit ty s podílem vlny, která chodidla zahřeje perfektně. Jezdecké podkolenky jsou na holeni stále tenké, aby nerušily kontakt s koněm. To oceníte při zimní tréninkové přípravě. Nenáročným jezdcům však dobře poslouží i lyžařské ponožky.

Rajtky

Také jezdecké kalhoty, neboli rajtky se nabízejí v zateplené variantě. Vnitřní strana bývá nejčastěji z česané bavlny, která je na kůži velmi příjemná a zároveň hřejivá. Důležitý je hlavně vnější materiál. Pokud jsou rajtky bavlněné, budou se hodit hlavně na podzim a do slunných zimních dnů, protože snadno profouknou a také promoknou. Do velkého chladu nebo větrných dní bych je tedy určitě nedoporučovala. 

Na samotnou zimu jsou vhodné rajtky z materiálů jako je softshell, který udrží teplo, nevpustí chlad a ochrání proti větru. Kromě materiálu máte na výběr také z několika variant protiskluzového sedu. Základním typem jsou vyztužená kolena, ať už další vrstvou látky nebo koženkovými rajtfleky. Rajtky mohou být vyztužené i na hýždích a v oblasti třísel, a to syntetickou kůží nebo silikonovým gripem. Účelem je zvýšit přilnavost k sedlu.

Někteří jezdci raději než zateplené rajtky nosí pod své klasické rajtky spodní termoprádlo. Pokud si s výběrem jezdeckých kalhot nevíte rady, přečtěte si další Zuzky článek Jak vybrat rajtky

Práce ve stáji v zimě
Zimní vyjížďka na koni

Horní část těla

Nyní se dostáváme k horní polovině těla. Především zde uplatňujte pravidlo vrstvení, které bylo zmíněno na začátku. Začněte s přiléhavým termotričkem, které bude odvádět pot pryč od těla. Při výběru si dejte pozor, aby skutečně těsně obepínalo tělo. Jen tehdy bude moci plnit svou funkci. Druhou vrstvou je jezdecká mikina, ideálně fleecová. Jejím úkolem je zadržet teplo, které vaše tělo vyprodukuje, a tím vás zahřívat. 

Trendem posledních let je vysoký límec. Díky němu vám nenafouká za krk, a navíc do něj můžete zachumlat bradu. Třetí vrstvu představuje bunda. Zabraňuje nepříznivým vlivům počasí, jako déšť, sníh nebo vítr, proniknout dovnitř. Jezdecké bundy jsou přizpůsobené pobytu v sedle tak, aby byly pohodlné a nepřekážely. Výrobci nabízejí bundy různých střihů. Kratší bombery, prodloužené parky a nejčastěji také bundy klasické, tedy zhruba do poloviny hýždí. 

Můj tip: Pokud jezdíte v bezpečnostní vestě, berte při výběru bundy v potaz fakt, že vesta se nosí co nejblíž k tělu, tedy pod oblečením. Raději vestu pod bundu předem vyzkoušejte nebo volte o číslo větší.

Doplňky

Nyní, když jsme si probrali základní části zimního šatníku, se můžeme  přesunout k doplňkům. Ty jsou neméně důležité. Jezdecké rukavice nesmí chybět nikomu. Ideální rukavice jsou teplé, ale zároveň tenké. V tenkých rukavicích budete schopni pracovat ve stáji i v sedle. Ušetříte si tak zbytečné sundávání a nandávání, při kterém ještě navíc vypouštíte drahocenné teplo. 

Nošení šály je u koní nebezpečné, její volné konce si přímo říkají o malér. Pro ochranu krku se skvěle hodí multifunkční nákrčník, neboli tunel. Ten můžete navíc snadno vytáhnout i přes tváře a ochránit je před omrznutím. Dobrou službu udělá na vyjížďkách také tenká kukla, která se vejde i pod helmu. 

Nezapomínejte ani na ochranu hlavy. Huňaté čepice a čelenky představují pomyslnou tečku zimní výbavy. Nasaďte je hned, jakmile po ježdění sundáte helmu. Předejdete tak případnému nastydnutí. Především dámy je navíc ocení jako stylový doplněk.

Toto byl přehled základního jezdeckého vybavení na zimu. Jistě vás napadnou ještě další vychytávky, které vám pomáhají vyzrát nad chladem. Klidně se s námi o ně podělte v diskuzi pod článkem. 

Pokud se vám zdá, že vybavit se do zimy je úplná věda, tak ano, tak trochu je. Ale nezoufejte. Všechno je to o zkušenostech. Při prvním nákupu se nebojte oslovit prodejce. Ve většině případů prodávají v jezdeckých obchodech zkušení jezdci, kteří vám dokáží s výběrem zimního oblečení poradit. Skvěle mohou poradit i kamarádi ze stáje. Počítejte s tím, že v průběhu zimy vystřídáte s ohledem na vývoj počasí víc kombinací. Pevně věřím, že vám tento přehled pomůže zorientovat se v zimním vybavení a vy si budete se svým čtyřnohým parťákem užívat i toto období. Přeji vám spoustu radosti v sedle i mimo něj.

Andrea Nádvorníková
Do Decathlonu jsem přišla v roce 2016, kdy jsem jako středoškolačka chtěla brigádu, která by mi pomohla sponzorovat moji velkou vášeň – jezdectví. Díky skvělému týmu, který na prodejně máme, jsem si dokázala správně vybrat nejen vysokou školu, ale taky životní směr. V současné době vedu oddělení jezdectví a golfu v Plzni, kde pomáhám vybrat začátečníkům jejich první výbavu, a pokročilým jezdcům zase předávám zkušenosti s našimi produkty. Největší radost mám, když se k nám původně nezkušený nováček vrací jako aktivní jezdec, nebo dokonce majitel koně. Kromě plzeňské prodejny se můžeme potkat také na jezdeckých festivalech a akcích, kam s našim FOUGANZA stánkem vyrážíme.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 5 / 5. Počet hodnocení: 14

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

jízda na koni
Zkoušky základního výcviku jezdce

Zkoušky základního výcviku jezdce

Zkoušky základního výcviku jezdceZkoušky základního výcviku jezdce, označované zkratkou ZZVJ, představují v podstatě takový „řidičák” na koně. Po splnění těchto zkoušek se jezdec může účastnit národních i mezinárodních závodů. V tomto článku se podíváme, co vše...

kůň a jezdec
Jak vybrat sedlo na koně

Jak vybrat sedlo na koně

Jak vybrat sedlo na koněVýběr jezdeckého sedla není jednoduchou a už vůbec ne rychlou záležitostí. Nelze totiž vybírat jen dle typu, materiálu a designu a už vůbec ne podle toho, jestli se vám sedlo líbí na obrázku nebo jestli bude koni slušet. Špatně zvolené sedlo...

Sprývně vybraná jezdecká helma vás ochrání
Jak vybrat jezdeckou helmu

Jak vybrat jezdeckou helmu

Jak vybrat jezdeckou helmuJezdectví je úžasný a elegantní sport, ve kterém se snoubí příjemná aktivita na čerstvém vzduchu s láskou ke koním a ke zvířatům obecně. Učí nás zodpovědnosti, vytrvalosti, ale také empatii a disciplíně. Ovšem, i během tohoto sportu se...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!