Jak se obléct na golf:
vyvážení tradice a uvolněnosti

Ke golfu neodmyslitelně patří etiketa, jejíž důležitou součástí je právě oblečení. Golfový dress code je poměrně specifický. Dlouhou dobu byl relativně striktní a jakákoliv odchylka působila neuctivě ke golfovému klubu, hřišti, ostatním hráčům i k samotné hře. V poslední době jsou však některé dříve zapovězené zvyky na golfových hřištích běžně k vidění. V tomto článku si povíme, co se z hlediska oblečení a celkového vzhledu od golfistů a golfistek očekává, abyste se při svých golfových zážitcích vyhnuli jakýmkoli nepříjemnostem a faux pas.

golfista při odpalu

Základní pravidla

Předem je důležité říci, že neexistuje jediný správný golfový dress code. Naopak, možností, jak se na golf obléci, je mnoho. Nemusíte se tedy ničeho bát, můžete se obléci pohodlně i elegantně. Možná vás překvapí, že golf je jeden z nejbarevnějších sportů a na profesionální i amatérské úrovni tak bývají k vidění i velice odvážné modely. 

Je však dobré mít na paměti, že existují určité „přešlapy“, kterým je dobré se při oblékání na golf vyhnout. Přeci jen platí, že golf je hra gentlemanů se stovky let starou tradicí. Dodržováním této tradice hráči vyjadřují respekt vůči ostatním hráčům i vůči klubu, jehož prostory využívají ke hře či tréninku. 

Golfové oblečení

Nyní si projdeme jednotlivé prvky outfitu golfistů a golfistek. Pokud se budete řídit těmito radami, nemůžete šlápnout vedle. Pokud byste si rádi vzali nějaké oblečení, které do tohoto konceptu přímo nezapadá, neváhejte se zeptat na recepci golfového klubu, jestli je váš úmysl v souladu s golfovou etiketou. Nemusíte se stydět, personál je na podobné otázky zvyklý a raději vám poradí, než aby jim po klubu někdo běhal v modrých džínách nebo jiném nevhodném oblečení.

Golfové tričko Zřejmě nejviditelnějším a nejnápadnějším prvkem golfového outfitu je tričko. Dříve muži na golf nosili košile s kravatou, které později nahradila pohodnější polo trička, tedy trička s límečkem. V dnešní době už ani límeček není takové dogma. I na profesionální scéně můžeme vidět golfisty v tričkách bez límečku. Nejedná se však o obyčejná trička, ale o speciální golfová trička, která klasický límec nahrazují jiným způsobem. Pokud nejste experti na golfové odívání, raději se jakýmkoliv pokusům v této oblasti vyhněte a zvolte klasické tričko s límečkem.

golfová trička

Co se týče knoflíčků, standardně bývá rozepnutý ten horní, v případě velkého horka však můžete rozepnout i ostatní. Volba materiálu trička záleží hlavně na počasí. Na hru v jarních a podzimních měsících využijete trička s převážným podílem bavlny, která jsou pohodlná a lehce zahřejí. Bavlna bývá nejčastěji doplněna elastanem pro větší pružnost materiálu, kterou během golfové hry určitě oceníte. Na letní návštěvy golfového hřiště se vám budou hodit trička z umělého vlákna, která dobře odvádějí pot. A jak je to se zastrkováním trička do kalhot? Historicky bylo toto pravidlo naprosto jasné: ,,zastrčit!”. Nyní už i zde došlo k uvolnění, takže je na vás, jestli dáte přednost tradici, nebo pohodlí a necháte tričko venku. Golfová trička se však obecně dělají delší, aby v případě jejich zastrčení nevylézala při švihu z kalhot. Tričko by mělo být jednobarevné, případně vzorované, rozhodně se vyhněte potiskům. Nebojte se však sahat po veselých pastelových barvách, které ke golfu zkrátka patří. A na závěr dobrá zpráva pro golfistky: v horkých dnech mohou nosit golfové tričko bez rukávů.

Můj tip: Střih volte spíše volnější. Při zkoušení trička udělejte pohyb jako při golfovém švihu. Tričko by vás v tomto pohybu nemělo jakkoli omezovat. Pokud zvolíte příliš uplé tričko, bude vám během úderu bránit ve volném pohybu  a míček by pak mohl nabrat ne zrovna zamýšlený směr.

golfista v golfových kraťasech

Golfové kalhoty a kraťasyK zakrytí spodní části těla při golfu slouží kalhoty, kraťasy nebo sukně. Rozhodně se vyhněte džínovině. Ta je na golf opravdu nevhodná nejen jako materiál, ale především z důvodů etikety – jedná se o jeden z nejčastějších a současně i nejhorších prohřešků. Takže džíny určitě NE! Ideální jsou klasické kalhoty typu chinos nebo plátěné kalhoty. Nemusíte je nutně kupovat přímo v golfovém obchodě, ale pokud tam zavítáte, pravděpodobně nesáhnete vedle. To samé platí i pro šortky, případně pro sukně. Na léto můžete opět zvolit výrobky z lehkých umělých materiálů, které dobře odvádějí pot. Kalhoty či kraťasy s podílem elastanu jsou pružnější a poskytují tak lepší volnost pohybu. 

Můj tip: Při zkoušení nových kalhot na golf v nich zkuste udělat dřep. Měli byste cítit, že vám kalhoty umožňují volný pohyb, nikde se vám nezařezávají do kůže a na žádném místě nejsou nepříjemné. Dá se očekávat, že při hře na hřišti strávíte 2–4 hodiny (9–18 jamek). Budete dělat spoustu netradičních pohybů, takže je dobré mít na sobě pohodlné kalhoty, které pro vás ani po několika hodinách nebudou trápením. Pokud zvolíte kalhoty s dostatečným podílem elastanu, budou se chovat podobně jako legíny, ale současně budou elegantní jako klasické kalhoty. 

Golfový svetr a mikinaV minulosti byl na golfových hřištích v chladnějších dnech jasnou volbou vlněný svetr. Ovšem i zde se dress code uvolnil a dnes tak na hřišti uvidíte i sportovnější svetry nebo dokonce mikiny. Opět však, stejně jako u triček bez límečku, raději moc neexperimentujte. Pokud si nejste jistí, vezměte na sebe svetr. Doporučuji spíše méně hřejivé svetry. Během golfu budete v pohybu a v příliš teplém svetru byste se mohli více potit. V současnosti se svetry vyrábějí ze spousty moderních materiálů, které jsou často kombinací přírodního materiálu (bavlna, merino vlna) s umělým vláknem (polyester, elastan).

Golfová bunda a vestaMůže se stát, že budete při hře potřebovat tzv. třetí vrstvu, která by vás měla ochránit před větrem a deštěm. Pro tyto účely lze na golf použít jakoukoliv sportovní bundu, pravidla zde nejsou tolik přísná. Držte se však zásad pohodlí a praktičnosti. Podobně jako u svetrů se vyhněte hřejivým modelům a ze stejných důvodů jako u triček volte raději pohodlný a volnější střih. Pokud je velká zima nebo vás čekají delší pauzy během hry, doporučuji péřovou golfovou vestu – chrání tělo, které je nejvíce náchylné na prochlazení, a současně zaručuje volnost pohybu rukou, abyste se mohli plně soustředit na švih. 

golfové svetry a mikiny
golfista při odpalu

Golfové doplňky

V oblasti golfových doplňků se moc přešlapů udělat nedá, ale jednu důležitou věc přece jen musím zdůraznit. Do golfových kalhot, sukně či šortek vždy patří golfový pásek. Na ten určitě nezapomeňte. Je nejen praktický, ale také jej vyžaduje etiketa. Pásek drží kalhoty na místě, může držet i tričko zastrčené v kalhotách a díky své pružnosti neomezuje v pohybu. Proto se na golf nehodí kožené opasky, které jsou příliš tuhé. Golfové opasky bývají z pružného materiálu nebo z materiálu se speciálním způsobem tkaní, který pružnost zajistí. 

Další doplněk, který stojí za zmínku a který bych určitě doporučil, je kšiltovka. Ochrání vás před sluncem, brání stékání potu do očí a zamezuje přehřátí organismu na slunci. Co se týče vzhledu, nemusíte se nijak moc omezovat, doporučuji zvolit nějakou decentní čepici bez potisků. Nebojte se však být nápadití z hlediska barev. 

A nakonec boty

Za poslední dobu se rozhodně nejvíce uvolnila pravidla ohledně golfových bot. Dříve byly boty na golf k nerozeznání od klasických pánských polobotek. V dnešní době vídáme i u profesionálních golfistů obuv, která vypadá jako normální sportovní boty. Ale nenechte se zmást, boty na golf mají speciální podrážku, která během švihu nepodkluzuje, aby se hráč mohl do rány pořádně opřít. 

Je důležité zmínit, že začínající golfisté speciální golfové boty nepotřebují. Začátečníci si tedy nemusejí tuto složku vybavení pořizovat. Na tréninky stačí jakékoliv sportovní boty s výjimkou turistických bot s výrazným vzorkem, které by mohly poškodit trávník. Pokud si golf zamilujete, boty si můžete dokoupit později.

golfové boty
golfista na golfovém hřisti

Shrnutí

Pojďme si ta nejzásadnější pravidla oblékání na golfu shrnout:

 

  1. Tričko s límečkem – neexperimentujte. Klasické tričko s límečkem je jistota.
  2. Tričko bez potisku – volte jednobarevné či vzorované tričko, ale bez potisku.
  3. Džíny nechte doma – klasické modráky na golfové hřiště nepatří.
  4. Do kalhot/šortek/sukně vždy opasek – opasek je součást golfového outfitu a můžete jej pojmout i jako stylový doplněk.
  5. Golfový svetr je jistota – zapomeňte na teplákové soupravy a podobné fitness nebo volnočasové oblečení.
  6. Kšiltovka vždy s sebou – pomůže s lepším pocitem během hry a chrání před přehřátím.
  7. Golfové boty do začátků nejsou potřeba – lze je pořídit časem. Na golf si můžete vzít jakékoliv sportovní boty kromě outdoorových. 

Ačkoliv se pravidla oblékání při golfu stále uvolňují a to, co je možné si vzít dnes, by ještě před pár lety nepřipadalo v úvahu, stále platí základní normy, které byste při návštěvě golfového hřiště měli dodržet. Pokud teprve přemýšlíte, zda se do golfu pustit, přečtěte si můj článek Golf: Objevte zelený svět, případně Jak začít s golfem. Doufám, že tento článek vám objasnil pravidla golfového oblékání a že brzy vyrazíte na golfové trávníky!

Tomáš Hofman
Do Decathlonu jsem nastoupil v září 2015 do prodejny v Hradci Králové, kde mě dodnes můžete potkávat. Zpočátku šlo o brigádu ke škole. Velmi brzy mě však Decathlon pohltil svou firemní kulturou, svobodou v rozhodování a mladým energickým kolektivem. Díky mým golfovým zkušenostem mi byla nabídnuta pozice lídra golfu pro celou republiku, kterou jsem s radostí přijal. Tím se můj koníček stal i mou prací. Golf hraju již více než deset let a od začátku jsem tomuto sportu naprosto propadl. Nejen že jsem ho začal hrát, ale začal jsem se zajímat také o světové dění v golfovém prostředí. Nejvíce na golfu miluji fakt, že jde o skvělou formu relaxace v přírodě a zároveň i fyzickou aktivitu, takže člověk dělá něco pro své zdraví. Neexistuje pro mě lepší forma odpočinku, než je popracovní procházka po golfovém hřišti.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.8 / 5. Počet hodnocení: 17

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

golfový putter
Jak vybrat putter

Jak vybrat putter

Jak vybrat putterOBSAH TVAR | VYVÁŽENÍ | PROVEDENÍ LÍCE | DÉLKA | NA ZÁVĚRPutter je jedna z ikonických holí v golfovém bagu. Zároveň je to také hůl, kterou budete při golfu využívat nejčastěji. Žádná jamka se totiž bez závěrečného „doklepnutí” míčku neobejde....

Začněte hrát golf
Golf: Objevte zelený svět

Golf: Objevte zelený svět

Golf: objevte zelený světGolf je jedinečný sport. Snoubí v sobě eleganci, taktiku, důmyslnost, přesnost a radost z každého úderu. Jenže to není vše. Je to také příjemná aktivita na čerstvém vzduchu, kde můžete trávit čas s přáteli nebo s rodinou, vyčistit si hlavu...

Vyberte si správné golfové hole
Jak vybrat golfové hole

Jak vybrat golfové hole

Jak vybrat golfové holeV minulém článku Jak začít s golfem jsem vám dal návod, jak proniknout do světa golfu. Pokud už s tímto sportem máte nějaké zkušenosti a rozhodli jste se věnovat se mu pravidelně, budete pravděpodobně přemýšlet o pořízení vlastního vybavení....

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!