Jak se obléct na lyže a snowboard

Není žádným tajemstvím, že správné oblečení na horách je jeden z hlavních předpokladů pohodlného a bezpečného sportování na sněhu. Pokud se oblečete správně, můžete si užívat zimní radosti nehledě na teplotu i počasí. Naopak, pokud se oblečete špatně, ať už nedostatečně nebo přehnaně, čeká vás v lepším případě nepohodlný den, v horším případě zdravotní komplikace. Připravila jsem pro vás článek, ve kterém se s vámi chci podělit o základní pravidla oblékání při zimních sportech. Tak jdeme na to.

Kateřina Šamalová
15/10/2020
Rada

KLASICKÁ TROJKA

Určitě jste už někdy slyšeli, že před zimou se nejlépe ochráníte tak, že budete vrstvit oblečení. Vrstvení je základ pro to, abyste udrželi své tělo v teple. Rozhodně ale není pravda, že čím více oblečení si na sebe natáhnete, tím tepleji vám bude. Důležitá je také volba materiálu. Pokud je zvolíte správně, bohatě vám stačí tři vrstvy

Možná vás napadla klasická otázka, tedy proč máme vrstvy zrovna tři. Zjednodušeně proto, že od oblečení požadujeme tři hlavní kritéria: odvod potu, hřejivost a ochrana před nepříznivými vlivy počasí. Každá vrstva má svou funkci a teprve správnou volbou všech tří vrstev dosáhneme kýženého výsledku. Pojďme se na jednotlivé vrstvy podívat podrobněji.

PRVNÍ VRSTVA

První, neboli spodní vrstva je možná ze všech nejdůležitější. Při fyzické aktivitě se až 80 % spotřebované energie přemění na teplo a proto dochází k zahřátí organismu. Když se tělo příliš zahřeje, spustí se obranný mechanismus těla ochlazování. Aby se tělo ochladilo, začne vylučovat pot. Jelikož mokré oblečení zapříčiňuje odvod tělesné teploty až třikrát rychleji než oblečení suché, musí být spodní vrstva vyrobena z funkčních materiálů, aby dokázala pot odvádět. Pokud se tohle povede, vaše tělo zůstane v suchu, a tím pádem nebudete míc pocit chladu. Odvod potu je tedy hlavním kritériem při výběru první vrstvy. Lyžařská spodní trička se vyrábějí z různých materiálů a tudíž se liší i schopnost odvodu potu. Materiál s nižší schopností odvodu potu zvolte, pokud víte, , že vaše fyzická aktivita nebude náročná nebo bude jen krátkodobá. Pokud však chcete na svahu zůstat celý den, je nutné zvolit funkční materiál s dobrou schopností odvodu vody.

Druhou vlastnost, kterou můžete u spodní vrstvy porovnávat, je hřejivost. Některá termotrička hřejí hodně, jiná méně, a některá dokonce vůbec. U mužů je většinou hlavním kritériem při výběru první vrstvy schopnost odvádět pot a přidanou hřejivost nevyhledávají. Naopak ženy většinou vyhledávají hřejivé materiály. 

Další, na co si musíte dát při výběru pozor, je správná velikost trička. Tričko by vždy mělo být spíše přiléhavé a tělo příjemně obejmout, nikde neplandat. Pokud bude tričko volné, nebude docházet ke kontaktu s povrchem těla a tudíž nebude dokonale odvádět pot.

DRUHÁ VRSTVA

Tato vrstva není zcela nezbytná a při vysokých teplotách ji můžete vynechat. Pokud jste ale zmrzlíci jako já, bude potřeba ji na sebe přeci jen navléknout. Hlavní funkce lyžařské mikiny je udržet tělo v teple, respektive zajistit, aby teplo, které člověk sám vyprodukuje, zůstalo u těla a neunikalo. Pokud i zde zvolíte funkční materiál, dojde k tomu, že se pot dostane ještě dál od těla. 

Lyžařské a snowboardové mikiny se většinou skládají z více druhů látek, přičemž hřejivější z nich se využívají pro oblasti beder, pro zbylou část těla se používají spíše funkční a pružné materiály. Není vhodné vybírat mikinu podle tloušťky. Čím bude materiál tlustší,tím hůře bude odvádět pot a tím spíše vám bude zima. 

Ideálním materiálem pro tuto vrstvu je fleece. Fleecové mikiny jsou hřejivé, zároveň nejsou tlusté, takže vás nebudou omezovat v pohybu. Navíc dokážou velice dobře odvádět pot dále od těla. Do chladnějších podmínek pak můžete použít například hybridní mikiny, které mají na citlivějších místech ještě vatovou výplň.

TŘETÍ VRSTVA

Jako třetí vrstvu nejčastěji volíme lyžařskou nebo snowboardovou bundu. Má zásadní roli v boji proti nepříznivým vlivům počasí. Zjednodušeně můžeme říct, že hlavní úloha bundy je nic nepropustit směrem dovnitř (déšť, sníh ani vítr). O tom, jak moc je bunda nepromokavá, rozhoduje hned několik faktorů. 

Membrána nebo zátěr – První, na co se u bundy zaměřujeme, je to, zda má membránu nebo zátěr. Zátěr je tenká vrstva nažehlená z vrchu bundy, což způsobuje typické šustění. Také je známo, že zátěr po několika vypráních ztrácí svou funkci, což ale není nic neřešitelného. Stačí ho obnovit nanesením impregnace. Naopak membrána je tenká vrstva materiálu, která je schovaná uvnitř bundy. Na rozdíl od zátěru je prodyšná směrem ven a pomáhá tak v odvodu potu. Vzhledem k této přidané hodnotě a složitějším výrobním procesům jsou bundy s membránou většinou dražší. 

Vodní sloupec – Že ale není membrána jako membrána a každý zátěr se liší svou tloušťkou, o tom nás informuje číslo uváděné u každé bundy. Toto číslo značí nepromokavost materiálu a udává se v mm. A co to ten vodní sloupec vlastně je? Vodní sloupec se měří pomocí tlaku sloupce vody. Čím vyššímu tlaku materiál odolá, tím je nepromokavější. Například materiál, který nepropustí vodu ani pod tlakem sloupce vysokého 3 metry (3 000mm), má tedy hodnotu nepromokavosti 3000 mm.  V praxi to znamená, že materiál promokne přibližně za 2 až 4 hodiny sněžení. 

Nepromokavost komponentů – Na nepromokavosti bundy se však podílejí ještě další komponenty, a tak je třeba zjistit, zda má bunda nepromokavé zipy a švy. Většina lyžařských bund je také vybavena lyžařským pásem. Některé bundy (převážně pánské) jsou vybaveny odvětráváním.

SPODNÍ ČÁST TĚLA

Co si vzít na nohy? Zde nám stačí vrstvy dvě. Spodní lyžařské kalhoty, pro které platí to samé jako pro lyžařská trička, se také rozlišují podle hřejivosti a podle schopnosti materiálu odvádět pot. Navíc můžeme u spodních kalhot ještě volit mezi dvěmi délkami. Buďto normální dlouhé, nebo zkrácené pod kolena. Zkrácené kalhoty doporučuji, pokud máte v plánu doplnit svůj outfit o lyžařské podkolenky. Nebude tak docházet ke zbytečnému překryvu látek. 

Přes spodní kalhoty pak volte lyžařské kalhoty, které zamezí vnikání sněhu a vody. Jestli zvolíte kalhoty se šlemi nebo bez, to už záleží na vašich preferencích. Kalhoty s kšandami mají tu výhodu, že chrání spodní část zad před nepříjemnou sněhovou náloží, která se tam může čas od času dostat (například při pádu).

LYŽAŘSKÉ DOPLŇKY

Pro kompletní vybavení na svah nesmíme zapomenout zvolit správné doplňky. Podle teploty můžeme pod lyžařskou nebo snowboardovou helmu zvolit ještě lyžařskou kuklu. Ty se vyrábějí buď fleecové, které jsou více hřejivé, nebo ze směsi polyesteru a polyamidu, které umí lépe odvádět pot.

Dalším doplňkem jsou samozřejmě lyžařské ponožky, které se liší nejen úrovní hřejivosti, ale také úrovní zpevnění. Čím lépe nám ponožka obepíná nohu, tím lépe se odvádí pot a přenáší energie do lyžáků. Zároveň platí, že čím zpevněnější noha bude, tím lépe nám budou regenerovat svaly.  

Posledním nezbytným komponentem výbavy jsou lyžařské rukavice. Klasicky se rukavice dělí na prstové a palčáky. Prstové rukavice zajišťují jednodušší manipulaci, klasické palčáky pak zaručují větší teplo. O teplo se zároveň stará výplň rukavic. Nejčastěji se používá vatová výplň různé tloušťky, ale některé palčáky jsou vyplněné peřím, ty pak zaručují extrémní hřejivost. Některé rukavice mohou být zespodu potažené silikonem, takové využívají převážně snowboardisté do snowparku, ale mohou vyhovovat i lyžařům, kterým pak lépe přilne hůlka k ruce. 

Ze zkušenosti doporučuji investovat čas do správného výběru oblečení, ať už vyrážíte na snowboard nebo na lyže. Tato investice se vám vrátí v podobě příjemného pocitu během sportu na horách. Správně zvolené tři vrstvy a doplňky jsou pravidlem, které dodržují lyžaři i snowboardisté po mnoho let.