Jak si složit skateboard

Pomalu se začíná oteplovat a počasí začíná být čím dál přívětivější. To znamená jediné: kromě cyklistické sezony nás čeká zahájení i té skateboardové, inlinové, koloběžkové – zkrátka té s menšími kolečky. V tomto článku se proto s naším expertem Davidem podíváme na to, jak si v pár jednoduchých krocích složit skateboard, abyste mohli co nejdříve brázdit stezky nebo skateparky. Tak pojďme na to!

David Sluka
18/03/2021
Rada

Co budeTe potřebovat

Před začátkem montáže si nejprve ověřte, že máte všechny potřebné součástky a nářadí. Budete potřebovat skateboardový T-tool, což je základní nástroj, který umožňuje provádět veškeré potřebné úpravy skateboardu. Na jednom konci je klíč na tři velikosti matic (10, 13 a 14), druhý konec je vybaven imbusovým nástavcem a třetí rameno slouží jako křížový šroubovák. Tento velice šikovný nástroj zajistí, že sebou nemusíte všude nosit bednu s nářadím a ty nejdůležitější potřeby máte všechny v jednom. Dále budete potřebovat nůž, samotnou skateboard desku, grip, 2 trucky, sadu 8 šroubů a 8 matic, 8 ložisek a 4 kolečka.

Umístění gripu

Prvním krokem je nalepení gripu na skateboard. Grip musí zakrývat celou desku a po stranách mírně přečnívat. Jakmile si jeho umístění řádně naměříte, odlepte grip z podložky, uchopte jej po obou stranách a postupně z jednoho konce pokládejte na svrchní plochu skateboardu. Druhý konec gripu si nechte mírně zvednutý. Při nalepování se nedotýkejte samotného skateboardu. V případě, že jste grip nalepili křivě nebo nezakrývá celou desku, nezoufejte – grip jednoduše odlepte a zkuste to znovu. Každé odlepení gripu však snižuje přilnavost použitého lepidla, proto buďte pečliví a snažte se grip nalepit na co nejméně pokusů. Pokud je grip rovně a jste s jeho umístěním spokojeni, postupně ho přiložte na celou plochu desky a všude přitlačte, aby se pod ním nevytvořily vzduchové bubliny. Gripy jsou mikroperforované, takže při nalepování by neměly vzniknout výraznější potíže. Grip máme nalepen, tím ale naše práce ještě zdaleka nekončí. 

Po nalepení si musíte vyznačit obrys desky. K tomu můžete využít jakýkoliv tupý předmět. Po vyznačení by deska měla vypadat jako na obrázku vpravo. Následně pomocí odlamovacího nože ořízněte přečnívající části gripu – nůž položte na obrys desky v úhlu přibližně 45 ° a začněte pomalu řezat po jejím obvodu. Samozřejmě dávejte pozor, abyste neřízli do dřeva nebo se nepořezali. Kouskem gripu pak můžete ještě obrousit hrany desky. Nyní je deska téměř připravena! Zbývá jen pomocí imbusu nebo jiného tenkého předmětu grip zespodu provrtat v místě otvorů na šrouby pro budoucí montáž trucků. Je možné, že v této fázi se vám grip trochu odlepí, s tím si ale nemusíte dělat hlavu, je to běžné a stačí jej přitlačit prstem zpět.

Montáž trucků

Druhým krokem je montáž trucků na desku. Vložte šrouby do otvorů v desce (viz foto) a poté nasaďte trucky. Dbejte při tom na to, abyste je namontovali ve správném směru. K ověření vám pomohou bushingy, což jsou uretanové gumy uvnitř trucků, které musí směřovat do středu desky. V opačném případě vás čeká nejedno nepříjemné překvapení. Po nasazení trucků utáhněte pomocí T-toolu všechny šrouby a matice. Utahujte vždy do té doby, než bude šroub přibližně ve stejné úrovni jako grip. Věnujte tomuto kroku dostatek času a utažení proveďte opravdu pečlivě, jinak hrozí, že byste je při jízdě mohli ztratit.

Montáž koleček a ložisek

Poslední částí montáže je připevnění koleček a ložisek. Z os trucku odšroubujte matici a podložku a nasaďte na ni ložisko. Poté na ložisko nasouvejte kolečko, dokud nebude zcela na doraz. Tento úkon proveďte postupně u všech čtyř koleček. Podložky musí být umístěny na obou stranách kolečka. Jakmile máte nasazena všechna kolečka, zašroubujte matice na osách, ale ponechte při utahování mírnou vůli, aby se kolečka mohla otáčet. V případě, že chcete z kolečka vytáhnout ložisko, můžete použít osu jako páku. Dokončením tohoto kroku se dá skateboard považovat za připravený!

Ačkoliv se to na první pohled může zdát složité, věřím, že s pomocí tohoto návodu to zvládne každý. Pokud byste i tak váhali, můžete navštívit naše prodejny, kde vám já i mí kolegové s montáží a případným servisem rádi pomůžeme!