Jak vybrat badmintonovou raketu

Chtěli byste začít s badmintonem nebo pouze obnovit své aktuální vybavení a rádi byste si pořídili novou badmintonovou raketu? Pokud jste se však ztratili ve vodách technických parametrů a nevíte, podle čeho se rozhodnout, poradíme vám! Dovolte nám být vaším majákem ukazujícím správnou cestu k vaší vysněné raketě!

Ondřej Helar
08/08/2022
Rada

Každá badmintonová raketa má tři základní vlastnosti: hmotnost, vyvážení a pružnost. Kombinace těchto vlastností dělá každou raketu unikátní a poskytuje určitě výhody, ale i nevýhody. My se nyní na jednotlivé vlastnosti podíváme podrobněji. 

HMOTNOST

Co se týče hmotnosti rakety, zde je výběr omezen na tři možnosti: lehká, středně těžká a těžká raketa. 

Lehká raketa – její hmotnost je do 85 g a zaručí vám zejména dobrou ovladatelnost, ale bohužel na úkor menší razance úderů.

Středně těžká – její váha se pohybuje mezi 85 a 95 g. Hráčům nabízí příjemný kompromis mezi zmíněnými vlastnostmi, tedy ovladatelností, razancí a kontrolou úderů. Na druhou stranu ale nenabízí maximální výhodu ani jedné z nich.

Těžká – váží více než 95 g a přidá vašim úderům na síle. Bohužel co získáte na razanci, ztratíte na kontrole úderů. 

VYVÁŽENÍ

Vyvážení do hlavy – tento typ je ideální, pokud chcete vašim úderům dodat razanci pro útočný styl hry. Těžiště rakety se nachází ve vzdálenosti větší než 315 mm od tzv. „konce rakety”, čímž je myšlen začátek rukojeti. Toto vyvážení bohužel může do určité míry ovlivnit ovladatelnost vaší rakety. 

Vyvážení do ruky – je vhodné, pokud jste naopak vyznavači defenzivního stylu hry. V tomto případě se těžiště nachází ve vzdálenosti méně než 304 mm od výše zmíněného „konce rakety”. S raketou se vám bude skvěle reagovat na rychlé údery a kontrolovat každý vlastní úder.

Vyvážení na střed – nachází se v rozmezí 305 – 314 mm od „konce rakety”. Toto vyvážení je ideální zejména pro hráče s univerzálním stylem hry. Tento typ rakety nabízí od každého něco a umožní hrát razantní, útočné údery v kombinaci s technickými, kontrolovanými údery. 

PRUŽNOST SHAFTU (HŘÍDELKY)

Pružný shaft – v tomto případě vám bude stačit menší síla, abyste dostali míček na konec kurtu. Nevýhodou takové rakety je menší kontrola úderů. Hůře se s ní budou hrát především rychlé a razantní údery.

Tuhý shaft – s tuhou raketou budete mít každý svůj úder pod maximální kontrolou. To oceníte zejména při rychlých razantních úderech. 

Středně tuhý shaft – tento typ je kompromisem mezi pružnou a tuhou raketou a poskytuje výhody i nevýhody obou výše zmíněných.

SHRNUTÍ VÝBĚRU RAKETY

Stále tápete a v přehledu jednotlivých parametrů jste se ztratili? Zde je jednoduché shrnutí výše zmíněných informací. 

Výběr vhodné badmintonové rakety není záhodno uspěchat. Dejte si načas a vyzkoušejte si více typů raket. Ideálně se s každou z nich řádně seznamte, abyste věděli, jak vám bude vyhovovat. Pokud máte problém přestřelit celý kurt, doporučujeme vyzkoušet raketu s vyvážením do hlavy nebo pružnějším shaftem. Pokud je naopak vaším hlavním problémem to, že nemůžete míček umístit a lítá vám, kam se mu zachce, zkuste raketu s vyvážením na střed či do ruky a s tuhým až středně tuhým shaftem. Ta vám pomůže mít nad každým úderem kontrolu. Různá centra nabízejí možnost zapůjčení rakety a vy si tak můžete vyzkoušet, jaký typ vám sedí nejvíce ještě předtím, než si zajdete koupit do obchodu svou vlastní raketu. Tak neváhejte a pusťte se do toho!