Jak vybrat basketbalový míč

Na začátku sezon různých sportů nebo s příchodem školního roku a nástupem vašich ratolestí do škol a do různých sportovních kroužků přichází i potřeba nákupu nového vybavení. Buď máte doma úplné začátečníky, kteří potřebují pořídit výbavu poprvé, nebo možná jen chcete po roce obnovit jednotlivé prvky pro maximální požitek ze hry. V basketbalu je jedním z nejdůležitějších kusů výbavy basketbalový míč. Na trhu však existuje několik druhů a velikostí a člověk se v tom může ztratit. A proto je tu tento článek, který vám s výběrem pomůže!

dětský basketbal

Velikost

Nejzákladnějším parametrem, kterého se musíte při výběru držet, je velikost basketbalového míče. Zde nezáleží na tom, zda hledáte míč pouze pro zábavu a rekreační účely, nebo na pravidelné tréninky. Na velikost musíte brát ohled vždycky. Následující rozpis jednotlivých velikostí vám pomůže vybrat tu správnou:

Velikost 1 – nejmenší velikost, která slouží v podstatě jako hračka pro nejmenší děti přibližně do 4 let. Je to také ideální velikost do závěsných mini košů pro rekreační využití. 

Velikost 3 – i tato varianta je určena pouze na rekreační využití, ideálně pro děti od 4 do 6 let

Velikost 4 – nově se na trhu objevuje i tato velikost, která může zároveň být v odlehčené variantě. Jedná se o míče, které jsou speciálně vyvinuté na tréninky dětí v přípravných kategoriích, na tzv. minibasketbal. Jsou tedy ideální do úplných začátků.

Velikost 5 – touto velikostí se již dostáváme do oficiálních rozměrů. Míče této velikosti jsou určeny pro mládežnické kategorie do 13 let

Velikost 6 – ve velikostech se přihlíží také k tělesné konstituci a rozdílům mezi ženskou a mužskou postavou. Proto se i velikosti míčů dělí dle pohlaví. Velikost 6 je oficiálním rozměrem pro ženy a dívčí kategorie od 14 let

Velikost 7 – poslední, největší, velikost je pak oficiální velikostí pro muže a chlapecké kategorie od 14 let.

Existuje ještě jedna speciální kategorie, ve které figurují míče na streetball. Ty mají velikost 6, ale váhu míče velikosti 7 a jsou univerzální pro ženy i pro muže. 

A kde údaj o velikosti míče najdete? Vždy je uveden přímo na míči, spolu s doporučenou hodnotou správného nahuštění.

basketbalové míče

Materiál

Na povrch basketbalového míče se nejčastěji používají 3 materiály. Všechny mají své pro i proti, pojďme se tedy na jednotlivé materiály podívat detailněji.

Guma – tato varianta je nejlevnější, a proto dobře poslouží zejména rekreačním hráčům. Hra s těmito míči je možná jak v hale, tak na venkovních hřištích. Nevýhodou gumových míčů je však jejich nižší přilnavost. Už při drobném zpocení tak hráč nemá ideální kontrolu nad míčem.

Syntetika – tento materiál se při výrobě basketbalových míčů používá nejčastěji. Jeho výhodou je vysoká odolnost a současně dobrá přilnavost. Vhodný je především do haly, ale zvládne i venkovní použití, avšak za cenu rychlejšího opotřebení.

Kůže – třetí materiál je již spojen s vyšší cenou, odmění se vám ale ideální přilnavostí. Při hře s koženým míčem se nebudete moci vymlouvat, že míč neposlouchá a klouže. Slouží pouze ke hraní v tělocvičnách. Na venkovních hřištích by se míč rychle opotřebil a ztratil tak své výborné vlastnosti. 

Venkovní, nebo vnitřní využití

Chcete-li si být jistí, na jaký povrch je míč určen, detailněji prozkoumejte nápisy na míči. Kromě již zmíněných údajů o velikosti a ideálním tlaku nahuštění je na míčích i nápis indoor či outdoor, který vám pomůže rozklíčovat i třetí parametr: zda je míč určen do tělocvičny, tedy indoor, nebo na venkovní využití – outdoor

Pokud tedy víte, na jaké úrovni budete hrát, a máte rozmyšleno, zda se vaše tréninky budou uskutečňovat spíš venku, nebo uvnitř, máte z poloviny vyhráno. Pak už jen stačí zvážit, jak dobrý materiál chcete, a dle jednoduchého výčtu, uvedeného výše, si vyberete velikost dle kategorie, do které vy nebo vaše děti spadají. Pak už vám nic nebrání v tom, vyrazit na parkety tělocvičen nebo na venkovní basketbalová hřiště a můžete začít!

outdoorové basketbalové míče
Tomáš Fulín
Decathloňákem jsem od podzimu roku 2016, kdy jsem hledal práci ke studiu, a jelikož se celý můj život točí kolem sportu, Decathlon mě zaujal hned na první dobrou. Posílil jsem prodejnu v Praze na Chodově a doteď jí zůstávám věrný. Ačkoliv se od mala věnuji basketbalu a v dresu Benešova stále brázdím druholigové palubovky, svou cestu Decathlonem jsem začínal jako sportovní poradce na oddělení inline. Po krátkém čase jsem však zamířil k tomu, čemu se věnuji nejvíce – kolektivním sportům. Postupem času jsem vzal poslání Decathlonu za své a měl jsem chuť zde dále růst. To, co mě Decathlon naučil, jsem se rozhodl vrátit mu zpět a stal jsem se sportleadrem basketbalu. Tento projekt se začal postupně naplňovat a v červnu 2020 jsem dostal nabídku na vedení celého oddělení raketových sportů a golfu. Znamenalo to sice odtržení od milovaného basketbalu, ale zároveň novou roli a cenné zkušenosti. Rok se s rokem sešel a v červenci 2021 se kruh uzavřel – v současné chvíli mě můžete potkat na prodejně Decathlon Chodov jako vedoucího oddělení kolektivních sportů. A pokud mě nenajdete zde, budu pravděpodobně pobíhat někde pod bezednými koši, kopat do míče na zeleném pažitu, skákat rybičky pod síť do písku nebo neúnavně kroužit s raketou po antukovém kurtu.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.3 / 5. Počet hodnocení: 15

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

První fotbalový trénink

První fotbalový trénink

První fotbalový tréninkOBSAH OBLEČENÍ – TEPLÉ POČASÍ | OBLEČENÍ – CHLADNĚJŠÍ POČASÍ | KOPAČKY | VYBAVENÍ A DOPLŇKY​Se začátkem školního roku se do popředí dostávají i různé sportovní kroužky a kluby. Na začátku září je fotbalová sezóna sice již v plném proudu, ale...

Vyberte si správné boty na fotbal
Jak vybrat kopačky

Jak vybrat kopačky

Jak vybrat kopačkyVýběr správných fotbalových bot je zcela zásadní pro požitek ze hry. S kvalitním obutím můžete využít vašich fotbalových předností a zároveň vylepšit kontrolu míče i přesnost a rychlost střel. V dnešní době nalezneme na trhu nepřeberné množství...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!