Jak vybrat batoh a krosnu

Batoh je neodmyslitelnou součástí každého turisty. Naše tendence přenášet věci z místa na místo se táhne už od pravěku a za tu dobu jsme zavazadlo, které nám přenos věcí umožňuje, vylepšili takřka k dokonalosti. Zejména v posledních letech je díky technologiím a výzkumům posun ve kvalitě, pohodlí a funkčnosti velice rychlý. Pojďme se tedy podívat na to, jak se v celé nabídce batohů na trhu vyznat a jak si vybrat ten správný na základě vašich potřeb.

Andrea Houzarová
12/03/2020
Rada

TYP BATOHU

I když se může zdát, že jsou si jednotlivé batohy velice podobné, každý typ má své určení a je upravený pro specifické použití. Většinou se setkáte se čtyřmi typy batohů:

Batohy na nenáročnou turistiku jsou to malé batohy s objemem od 5 do 20 litrů. Jejich užití doporučuji na procházky do lesa či výlety s dětmi. Velice často se také dají používat ve městě nebo na přenos věcí na cvičení. Jejich výhoda je určitě nižší cena a skladnost. Nevýhodou je základní zádový systém a minimální tlumení v ramenou. Nedoporučuji je proto na dlouhé výlety.

Batohy na horskou turistiku ty se pohybují v litráži od 21 do 40 litrů a jejich zádový systém je podstatně propracovanější než u batohů na nenáročnou turistiku. Nabízí pevnější konstrukci a dobré odvětrávání zad, které je při náročné aktivitě velice důležité. Další výhodou je u naprosté většiny modelů přítomnost bederního pásu, který má nejen batoh na zádech ukotvit, ale také nést část váhy batohu. Za tyto technologie si však už trochu připlatíte, ale pro náročné výlety ve vyšším tempu a s vyšším převýšením je jistě oceníte. Batohy jsou díky robustní konstrukci také méně skladné.

Backpackerské/baťůžkářské batohy – pracovně těmto batohům říkám ,,kufr na záda”. Jsou to krosny určené na objevování světa se zaměřením na odolnost a především bezpečnost. Hlavní kapsy proto nabízejí možnost uzamčení. Cestovatelské batohy však nejsou vhodné na to, abyste je nosili celý den na zádech, počítá se s tím, že z letiště/vlaku/autobusu s batohem dojedete na ubytování, kde batoh necháte a vyrazíte objevovat okolí. Některé batohy také mají odnímatelnou část, kterou lze dál použít jako malé zavazadlo (taška přes rameno). Po příjezdu na ubytování oceníte možnost ,,kufrového” otevírání pro lepší organizaci věcí. Jejich objem je od 40 do 70 litrů. Důležité je při výběru myslet na to, zda chcete batoh jako příruční zavazadlo, či ne. Vždy si nezapomeňte zkontrolovat maximální povolené rozměry zavazadla uvedené leteckou společností.

Krosny na horský trek –  ideální parťák, pokud si plánujete sbalit domov na záda a vyrazit na trek. Ať už na jednu noc nebo na týdenní trek kolem Mont Blanc. Trekové batohy jsou vyrobené z velmi odolného materiálu. Není nic horšího než uprostřed lesa řešit, že se vám z batohu sypou věci. Zároveň batohy nabízí množství praktických kapes s jednoduchým přístupem, vyztužený bederní pás pro větší pohodlí a pevnou konstrukci zad pro lepší podporu a prodyšnost. V nabídce naleznete většinou batohy ve velikostech od 50 do 90 litrů.

VELIKOST BATOHU

Důležitými faktory při výběru velikosti batohu jsou: délka výletu, klimatické podmínky a typ turistiky. Pokud půjdeme na půldenní výlet, stačí nám s sebou sbalit svačinu, pití, doklady a případně turistickou mikinu či nepromokavou bundu. Proto je vhodné vybrat batoh o velikosti od 5 do 20 litrů. Když se vydáme na celodenní výlet a nejsme si jistí, kdy se vrátíme domů, ani neznáme předpověď počasí, je dobré volit batoh v rozmezí 21 až 40 litrů. S sebou budeme potřebovat nepromokavou vrstvu, případně pláštěnku, mikinu, větší svačinu, láhev s vodou a doklady. 

Na vícedenní treky je důležité zvážit více faktorů, jako jsou délka pobytu v  přírodě, počasí, způsob stravování a kde budeme spát. Pokud se vydáme na dvou až pětidenní výšlap se spaním v chatce, doporučuji krosnu s objemem od 50 do 60 litrů. Do takového batohu bez problému sbalíte náhradní turistické oblečení, spodní prádlo, svačinu, pití, nepromokavou pláštěnku, hygienu a doklady. Pokud plánujete bivakovat nebo postavit stan v přírodě a vařit si na vařiči, je vhodné volit batoh uzpůsobený na přenos stanu, spacího pytle a karimatky. Nedoporučuji však batoh větší než 60 litrů, protože čím větší batoh si vezmeme, tím více nepotřebných věcí máme tendenci si s sebou brát, a tím větší váhu s sebou budeme muset celý den nosit.

Při dlouhodobém treku v délce nad 5 dní už budeme potřebovat více náhradního oblečení a turistického jídla či alternativní turistickou obuv. Proto je vhodné přemýšlet o batohu o velikosti 70 až 90 litrů

Jak už bylo psáno výše, výběr objemu batohu je velmi individuální a záleží na vlastních zkušenostech, délce pobytu a ročním období. Je také rozdíl, zda jedeme do tropických zemí, jako je například Thajsko nebo Vietnam, kde nás překvapí maximálně příjemná sprška a postačí nám pláštěnka na batoh a teplejší mikina, nebo se vydáme na Island či do Norska, kde si musíme s sebou vzít podstatně více teplého a nepromokavého oblečení. Zároveň každý turista je jiný a má jiné zkušenosti. Jsou tací, kterým stačí dva outfity a spodní prádlo, jiní zase preferují každý den čisté oblečení. Zde už se musí každý trekker rozhodnout sám. 

Doufám, že vám můj přehled batohů pomohl s výběrem toho pravého pro vaše potřeby. Ale koupí správného batohu to samozřejmě nekončí. Neméně důležité je také sbalení batohu. To může mít velký vliv na pohodlí vašich výšlapů. Jak správně sbalit a nastavit batoh vám poradím v dalším článku.