Jak vybrat běžecké boty

Boty na běh jsou prakticky jedinou opravdu nezbytnou pomůckou na běhání. Pokud je zvolíte správně, získáte parťáka na krátké i dlouhé výběhy, který vás podrží, když to bude těžké. Pokud je zvolíte špatně, získáte železnou kouli u nohy a každý kilometr pro vás bude znamenat bolest a těžkosti. I když je výběr běžecké obuvi důležitý, není to tak těžké. Dnešní prodejny běžecké obuvi vám nabízí desítky, možná i stovky modelů. Jak si z nich ale vybrat ten pravý? To si popíšeme právě v tomto článku.

POVRCH

Ještě před tím, než se pustíme do nejrůznějších technických aspektů běžeckých bot, je potřeba stanovit si, kde budeme běhat. A to následovně: měli bychom procentuálně rozdělit naše plánované běhy do tří kategorií, a to TERÉN – ASFALT – NEZPEVNĚNÉ CESTY. Podle toho budeme hledat boty pro různé běžecké disciplíny. 

Pokud máte v plánu nejvíce běhat v terénu, budete potřebovat trailové boty. Ty jsou sice těžší než boty na asfalt, ale mají nezbytný vzorek, který zabraňuje podklouznutí, zejména na vlhkém nebo sypkém povrchu. Snáze také absorbuje terénní nerovnosti

Je-li vaším preferovaným podkladem hladký asfalt, můžete si dovolit boty na silniční běh nebo jogging. Ty jsou bez zásadního vzorku, čímž odpadá hodně z hmotnosti obuvi. 

Nezpevněné cesty jsou jakýmsi kompromisem. Zde je situace hodně individuální v závislosti na kvalitě povrchu. Každopádně, v nabídce běžecké obuvi naleznete nejrůznější vzorky, které jsou kompromisem mezi výše zmíněnými.

Okrajová skupina běžců také ráda ukrajuje kilometry na atletickém oválu. Pro tento povrch jsou samozřejmě ideální volbou atletické tretry, které mají speciální kolíky na tartan a také minimální tlumení.

DOŠLAP

Pronace? Supinace? Neutrál? Co ty názvy vůbec znamenají? To si teď vysvětlíme. Neutrální došlap je nejčastější došlap nohy na zem, a to od středu plosky nohy směrem do stran. Ovšem objevují se dva typy došlapu, které s sebou nesou jisté komplikace.

Pokud se vám nohy lámou do X a kotníky padají dovnitř, máte z největší pravděpodobností pronaci. Ale neděste se, tento typ došlapu má spousta běžců.  Na pronaci je ideální mít speciální pronační běžecké boty s podporou nohy na vnitřní straně, aniž by vadily správnému došlapu.

Co se týče supinace, která trápí převážně majitelé takzvaných nohou do O, zde bohužel  moc řešení v běžecké obuvi není. Ideální řešení se dá nalézt u ortopeda, když si necháte vytvořit speciální ortopedické vložky. Toto řešení je samozřejmě možné použít i u pronace, avšak díky možnosti pořídit obuv s pronační úpravou to není nutné. 

Alt text

TLUMENÍ

Tlumení větší nebo menší? Zde záleží na tom, jestli upřednostníte pohodlí nebo výkon. Čím větší má bota tlumení, tím měkčí je došlap. Měkké boty ocení převážně lidé s nadváhou a začátečníci. Naopak menší odpružení s sebou sice nese méně pohodlí, ale na druhou stranu, přenos energie do boty je daleko lepší, takže se vaše síly lépe využijí a vy tak poběžíte rychleji a dál. Tužší boty volí většinou běžci, kteří se připravují na své první závody nebo se už na startovní čáře pravidelně objevují. Důležitá je také hmotnost. Tlumicí materiály v botě zvyšují její celkovou váhu. Zde bych rád uvedl, že každých 100 gramů na botě udělá v průměru ztrátu 2’30’’ na maratonu. A to je docela dost.

Objemová bota (většinou těžší, více odtlumená) má životnost zhruba 800 až 1000 km. Oproti tomu závodní bota (lehčí s menším tlumením) má životnost zhruba 400 až600 km. Rozptyl se liší na základě vaší váhy. Pokud budete mít botu určenou do 90 kg, ale vaše váha je 100 kg, u objemové boty se pohybujete na životnosti 800 km a možná i méně. Vaše váha totiž působí na tlumení v botě a sešlapává jej. Při seběhu to může být až trojnásobek vaší váhy, co na tlumení v botě působí.

VELIKOST

Nyní jste se trochu zorientovali v jednotlivých modelech a vybrali jste botu, která bude pro vaše potřeby ideální. A teď jakou vybrat velikost. V případě, že máte v plánu kupovat běžecké boty v kamenné prodejně, doporučuji její návštěvu ke konci dne. Proč? Je to z toho důvodu, že vaše noha se postupně během dne rozplácne, zvětší a oteče. Při běhu se s nohou děje to samé, takže by se mohlo stát, že pokud byste vybírali velikost boty ráno, kdy je noha menší, bude vás pak bota během odpoledních a večerních běhů tlačit

Můj tip: Prozradím vám malý trik. Když si boty obujete, zavážete a zapřete se špičkou třeba o stěnu a dáte i své prsty co nejvíce dopředu, aniž byste je ohnuli,  měl by se vám za patu vejít prst, ideálně ukazováček, ten tam nejlépe strčíte. Dbejte na to, aby nebyl moc na volno. Ideálně by se měl prst lehce třít o nohu a zadní stěnu boty. Tím, že si v běžecké botě necháte místo navíc, zabráníte například u seběhů nepříjemným odřeninám, černým nehtům a podobným nechtěným událostem. 

Možná vás napadlo, že když znáte vaši velikost, tak tento postup nemusíte opakovat, že? Bohužel, musíte. Každá běžecká značka, ač používá stejně veliké kopyto, vyrábí boty trochu odlišně a ty pak nejsou naprosto stejné. Takže zkoušet a zkoušet a zkoušet.

Alt text

RADA NA ZÁVĚR

Často se nám stává, že se nás zákazníci ptají na nepromokavé běžecké boty. Pokud chcete běhat ve sněhu, je ,ve spojení s návleky přes kotníky, membránová bota dobrým spojencem. Avšak co se týče běhání v mokrém terénu, zde už to zas tak dobrá volba není. Už jste někdy s nízkou obuví stoupli do hluboké louže? V takovém případě vám voda zateče kolem kotníku dovnitř. A teď si představte, že máte membránu, která sice nic nepustí dovnitř, ale také nepustí nic ven. Navíc, když poběžíte v horkém počasí a noha se vám bude potit, pot, který nemůže z boty přes membránu odcházet, nadělá velice nepříjemný pocit. Membrána také zvyšuje cenu boty, její neprodyšnost a v neposlední řadě také hmotnost. Na běh to tedy není ideální řešení. Moderní běžecké boty se vyrábí z tenkého a jemného materiálu, který rychle vysychá.  

Za dobu, co běhám, jsem zjistil, že nezáleží na ceně boty. I zkušený a ostřílený běžec si může pochvalovat botu za 500 Kč více než botu za 5 000 Kč. Každý máme unikátní nohu a je třeba vybírat model, který přesně sedne vašim potřebám. Nabídka je široká, jsem si jistý, že si vyberete správně. 

A kdyby vás trápila volba správného oblečení na váš běžecký trénink, podívejte se na můj článek Jak se obléct na běhDoufám, že vám mé rady pomohly a že se s vámi potkám na startu nějakého pěkného závodu.

Filip Cenefels
V Decathlonu jsem od roku 2016 a jsem velice rád, že jsem se sem dostal, i když trošku spletitým způsobem. Ještě při studiu jsem hledal, co dělat za práci a i když jsem měl nějaké možnosti, co bych mohl dělat, až v Decathlonu jsem se opravdu našel. Hlavně asi z toho důvodu, že jsem mohl spojit svoji vášeň, kterou je běhání, se zaměstnáním. Před čtyřmi lety jsem si nedovedl představit reálně uběhnout maratón, ač jsem vždy běhal rád. Také díky Decathlonu jsem začal objevovat krásy běhu i mimo ovál, jak v městských ulicích, tak i po horských hřebenech. Miluji ty chvíle v uličce, kdy si můžu povídat s ostatními běžci o zážitcích a zkušenostech. Doufám, že se s vámi potkám, ať už na prodejně v Liberci nebo na nějakých závodech.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.8 / 5. Počet hodnocení: 96

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Začněte s během právě teď
Jak začít běhat

Jak začít běhat

Jak začít běhatBěh je nejpřirozenější pohyb. Člověk běhá již od pradávna. Nejdříve byla schopnost rychlého běhu nutná k přežití, při shánění jídla a nebo při útěku před něčím větším a nebezpečnějším. Od té doby se samozřejmě hodně změnilo a dnes již běh k naší...

sprinteři na startu
Jak vybrat boty na atletiku

Jak vybrat boty na atletiku

Jak vybrat boty na atletikuAtletika je velmi rozmanitý sport, který zahrnuje mnoho různých disciplín. Každá z nich se vyznačuje jiným pohybem, a tím pádem i jinými potřebami a nároky na vybavení. Vrhač koulí bude jistě očekávat trochu jiné vlastnosti obuvi než...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!