Jak vybrat boty na lov

Vybavení na lov je velmi rozmanité a vzhledem k tomu, že lovit se chodí za každého počasí, je kvalitní a hlavně vhodné oblečení a vybavení pro lovce opravdu důležité. Jednou z hlavních součástí celého oděvu je obuv, konkrétně holínky. Platí přitom, že mezi holínkami pro myslivce a těmi na klasické nošení je několik rozdílů, takže výběr bot do lesa nemusí být tak jednoduchý, jak se na první pohled může zdát. Boty je dobré vybírat podle toho, na co konkrétně je budete využívat. Existuje mnoho modelů a typů a my vám v tomto článku představíme kritéria, která je třeba při výběru zohlednit, abyste si vybrali ty nejlepší!

Kateřina Garetová
29/04/2021
Rada

PROSTŘEDÍ

V první řadě je důležité si rozmyslet, v jakém prostředí plánujete boty používat. Do náročnějších terénů je vhodné použít pevné boty s aramidovými výztuhami. Na lov v polích nebo na loukách je lepší vybrat si lehké boty. Právě dle využití mají pak boty různou tuhost podrážek i celých bot.

POČASÍ

Dalším faktorem, který ovlivňuje výběr bot, je počasí. Za prvé berte v potaz teplotu. Pokud půjdete na lov v chladnějších měsících, zvolte holínky do chladného počasí s neoprenovou podšívkou, která udrží vaše nohy stále v teple. Druhým ukazatelem je vlhkost a déšť. Pokud plánujete chodit pouze v hezkém počasí, můžete zvolit boty do mírného počasí nebo boty do suchého prostředí, které nejsou nepromokavé. Ty jsou pak prodyšnější, lehčí a pružnější

Nepromokavá obuv je z hlediska vlastností v podstatě opakem té promokavé, ale důležité je, že po celou dobu lovu budete mít nohy v suchu a teple. Některé boty dokonce zaručují suché nohy i potom, co se budete několik kilometrů brodit vodou. 

POHODLÍ

Důležitou vlastností loveckých bot je také pohodlí, vzhledem k tomu, že v nich můžete trávit denně i několik hodin. Aby byly boty pohodlné, musejí mít odpružení, zejména v patě, dále zipy pro jejich snadné obouvání a vyzouvání, vyzouvák nebo všité pružné klíny, které najdeme především u holínek. Díky nim se obuv přizpůsobí šířce lýtka, takže nebude tlačit ani nebude příliš volná, a nebudou do ní padat kamínky a jehličí. 
Doporučuji použití silikonového spreje, který prodlouží životnost vašich bot.

TYP LOVU

Poslední faktor, který můžete při výběru loveckých bot vzít v potaz, je typ lovu, na který se chystáte. Pokud se aktivně věnujete vyhledávání zvěře, tzv. šoulačce, máte k dispozici několik možností. V závislosti na prostředí, ve kterém se budete pohybovat, a odhadovaném počtu kilometrů nachozených v revíru si můžete vybrat boty, které budou především lehké a budou mít nejlepší poměr kvalita/cena. 

Na lov v otevřených prostorách, například na loukách, nebo i v náročném lesním terénu, jako je ostružiní či maliní, doporučuji použít gumové holínky, které jsou nejen pohodlné, ale i odolné vůči vegetaci. 

Pokud vyrážíte na podzimní společné lovy, vyberte si boty s textilní výztuhou z aramidových vláken, které jsou extrémně odolné vůči hustému porostu a vegetaci. Pří výběru také zohledněte nepromokavost a zateplení bot. Boty by vždy měly mít teplou podšívku, buď látkovou nebo neoprenovou. Nepromokavost zase zajišťuje kvalitní nepromokavá membrána a vodoodpudivý materiál na svršku boty

Poslední věcí, které věnujte pozornost, je vzorek na podrážce. Ten by měl být dostatečně široký, aby bota neklouzala. 

OSTATNÍ DOPLŇKY

Abyste mohli využít všech vlastností svých nových loveckých bot naplno, je důležité vybrat si k nim i správné ponožky, opět přizpůsobené vašim aktivitám v lese. Dobré ponožky vám zajistí pohodlnější chůzi, tepelný komfort a zabrání možnému podráždění a puchýřům

Můj tip: Na závěr doporučuji použití silikonového spreje, který prodlouží životnost vašich bot.

Výběr bot na lov určitě není žádná velká věda, ale je dobré na pár těchto faktorů brát zřetel. Doufám, že vám článek při výběru pomůže a vaše lovecké zážitky vám tak nezkazí žádné puchýře a promočené ponožky!