Jak vybrat boty
na skateboard

Aby byl požitek z jízdy dokonalý a při jízdě jste se cítili sebejistě, potřebujete správné skateboardové boty. V tomto článku si vysvětlíme, čím se boty na skateboard liší od normálních bot a pomůžeme vám s výběrem správného páru, díky kterému si jízdu na skateboardu užijete opravdu naplno!

Skateboarding se stal světovým fenoménem. Věnuje se mu stále více lidí různých úrovní pokročilosti. Druhy jízdy jsou různé: street, což je jízda na různých předmětech připomínajících městské objekty, nebo přímo jízda na ulici, jízda na rampě, jízda v bowlu, downhill, cruising, longboarding, dancing a mnoho dalších. Letos se skateboarding také představí jako nová disciplína na Olympijských hrách! Pojďme se nyní podívat na důležitou součást vybavení skateboardistů – skateboardové boty.

skateboardové boty

Podrážka

Boty na skateboard se od klasické obuvi liší zejména použitými materiály a výrobními procesy. Nejdůležitější částí skateboardových bot je podrážka, která je zodpovědná za přilnavost, pohodlí i pocit z jízdy. Skateboardisté často vyhledávají pocit dokonalého kontaktu s deskou skateboardu. Existují dva typy podrážek skateboardových bot: 

Cupsole (prošívaná) podrážka – tato podrážka se skládá ze 3 částí: vnější podrážky, mezipodešve a vnitřní strany podrážky. Díky tomu, že se ke svršku nelepí, ale přišívá, je silnější než vulkanizovaná podrážka a lépe tak tlumí došlapy a nárazy. Současně je odolnější vůči oděru. Na druhou stranu se boty s touto těžší a tužší podrážkou déle přizpůsobují tvaru nohy a neposkytují tak dobrý kontakt s deskou skateboardu jako boty s vulkanizovanou podrážkou. Pevnost či měkkost boty však neovliňuje jen podrážka, ale i další materiál.

Vulkanizovaná podrážka – proces vulkanizace při výrobě podrážek poprvé využil Paul van Doren, zakladatel známé značky Vans, v Kalifornii v roce 1966. Při vulkanizaci se do gumy přidává malé množství síry, která se za působení tepla pevně naváže na materiál. Díky tomu se guma stává pružnější a na spojení svršku s podrážkou boty nemusí být použity švy. Kromě toho vulkanizace zvyšuje přilnavost materiálů a zajišťuje nízkou hmotnost.

Boty s vulkanizovanou podrážkou tedy zajišťují dokonalý kontakt s deskou, přesné ovládání skateboardu a vynikající volnost pohybu. Proto jsou ideální na technicky náročnější triky. Tvar skateboardových bot se vždy mírně přizpůsobí tvaru chodidla. Vulkanizované podrážky se přizpůsobí většinou rychleji a snadněji než boty s podrážkou typu cupsole.

Tento typ má však i nevýhody. Hlavní nevýhodou je tenčí podrážka, která méně tlumí nárazy při dopadech a rychleji se opotřebovává. Vzhledem k výrobnímu postupu, kdy se svršek spojuje s podrážkou za působení vysokých teplot, není při výrobě možné použít některé materiály, například pěnové, které se za účelem tlumení nárazů používají nejčastěji. Ty tedy najdeme jen u bot s podrážkou typu cupsole.

triky na skateboardu
boty na skate

Materiály

Plátno – výhodami plátěných bot jsou především nízká hmotnost a dobrá prodyšnost. Navíc je plátno šetrnější k životnímu prostředí. Oproti semišovým nebo polyuretanovým botám mají však menší odolnost a kratší životnost. Při výběru bot je proto dobré brát v potaz, na jakou disciplínu boty potřebujete, případně kde a v jakém prostředí se chystáte jezdit. Plátěné boty jsou nejlepší na cruising

Semiš – boty s koženým semišovým svrškem jsou mezi skateboardisty velmi oblíbené. Nejčastěji se využívají na street skateboarding. Nejodolnější jsou ty ze zpracované usně. Celkově jsou boty s tímto svrškem velmi odolné a tření o grip na desce jim nijak výrazně neublíží.

Polyuretan (PU) – tento materiál patří u skateboardových bot mezi nejpoužívanější. Má vynikající odolnost vůči oděru a nenáročnou údržbu. Jelikož se snadno tvaruje, mohou se návrháři vyřádit a vypracovat různé detaily s jinou texturou nebo hrubostí povrchu. 

Nazouvací boty Slip-on a modely s tkaničkami

Slip-on jsou boty bez tkaniček, které se nazouvají jako bačkory. Toto provedení zajišťuje maximální ohebnost a pružnost, a tím pádem i dokonalou volnost pohybu a skvělý pocit kontaktu s deskou skateboardu. Kombinace typu slip-on boty s vulkanizovanou podrážkou zajišťuje pocit naprosté kontroly nad deskou, kterého si skateboardisté cení nad zlato. Navíc nemají tkaničky, které se mohou někomu zdát jako „zbytečný” komponent navíc, který může překážet a navíc se rychle opotřebovává. Jiní skateboardisté však upřednostňují modely se zavazováním, které si mohou utáhnout a přizpůsobit podle svých potřeb. Záleží tedy čistě na vás a na tom, co vám vyhovuje!

Doufám, že vám tento článek pomohl zorientovat se v nabídce bot na skateboard a poslouží vám i při výběru. Ideální je vyzkoušet si několik různých modelů, abyste zjistili, co vám nejvíce vyhovuje a jaké boty nejlépe odpovídají vašemu stylu. 

skateboard a boty
David Sluka
Jmenuji se David a v Decathlonu na Zličíně pracuji již od roku 2016. Na přijímací pohovor jsem tenkrát přijel na longboardu. Nyní tu mám na starost celý poprodejní servis, kde se setkávám nejen se skateboardy, ale i s koly a technickým vybavením na jiné sporty. Už jako malý jsem se zamiloval do jízdy na skateboardu a cruiseru. Život bez prkna na kolečkách si nedokážu představit. Kdykoliv mám čas, a v jakémkoliv počasí, vyrážím jezdit na skateboardu či longboardu, a to i do práce. Mojí další sportovní vášní je aktuálně také cyklistika.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.8 / 5. Počet hodnocení: 4

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

skateboardista
Jak vybrat skateboardová kolečka

Jak vybrat skateboardová kolečka

Jak vybrat skateboardová kolečkaSkateboardová kolečka jsou jednou z nejdůležitějších částí skateboardu. Zajišťují kontakt se zemí a tím i možnost pohybu vpřed. Protože jsou hlavním prostředkem pohybu, dochází u nich k nejrychlejšímu opotřebení. Je tedy důležité je...

Vyberte si lední brusle
Jak vybrat lední brusle

Jak vybrat lední brusle

Jak vybrat lední brusleMožná vás napadne, že výběr ledních bruslí není nic složitého. Vyberu si ty, které se mi líbí, vyzkouším si je, zvolím správnou velikost a mám vybráno. Ovšem během nákupu bychom se měli na brusle i samotné bruslení podívat trochu hlouběji a...

detail longboardu
Jak vybrat longboard nebo cruiser

Jak vybrat longboard nebo cruiser

Jak vybrat cruiser nebo longboardS hezkým počasím každoročně přichází i větší možnost brázdění chodníků a silnic na prknech na kolečkách. Ať už hledáte nezapomenutelný zážitek, nebo se jen chcete stylově projet po městě nebo přemístit z bodu A do bodu B, longboardy...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!