Jak vybrat boxovací pytel

Bojové sporty zažívají v dnešní době enormní nárůst popularity. Není se čemu divit, kolem nás je spousta úžasných organizací pořádajících napínavé turnaje, které později plní televizní obrazovky a dostávají se tak do povědomí většího počtu lidí. Zároveň i Česká republika si v této oblasti buduje ve světě poměrně silné jméno, jelikož má hodně skvělých osobností. V neposlední řadě mají bojové sporty nespočet benefitů. Nejen o nich ale hlavně o tom, jak si vybrat správný pytel na tréninky si ukážeme v tomto článku, jehož hlavním tématem bude výběr boxovacího pytle. Tak jdeme na to!

boxerský trénink

Bojové sporty

Jak bylo zmíněno v úvodu, bojové sporty se těší čím dál tím větší oblibě nejen ve světě, ale i u nás v České republice. Hlavním důvodem je bezesporu množství pozitivních aspektů, které tyto sporty mají. Mezi ně patří nejen samotná fyzická aktivita, zlepšení fyzické kondice, posílení svalů, zlepšení reflexů a získání určitých základů sebeobrany, ale také rozvoj na mentální úrovni, například zlepšení a posílení disciplíny, pokory, zbavení se stresu a mnoho dalšího. Pokud se chcete vybít či se oprostit od stresu, pár ran do pytle dokáže divy. 

Chcete si zlepšit fyzičku? Trénovat můžete třeba intervalově, takže se vám otevírá zcela nová oblast kardio cvičení. To a mnohé další nabízejí bojové sporty. Nicméně i k tomuto typu sportovní aktivity potřebujete kromě svého těla i nějaké pomůcky. Jednou z nich je boxovací pytel. Před jeho koupí je však nutné si pečlivě odpovědět na dvě zásadní otázky, díky kterým bude výběr boxovacího pytle zase o něco jasnější. První otázka je JAK mám v plánu trénovat a druhá KDE budu trénovat. Pojďme se tedy na jednotlivé aspekty výběru podívat blíže. 

Jak budu trénovat?

Tohle je poměrně jednoduchá otázka. On i box sám o sobě je poměrně jednoduchý sport co se učení týče. Stačí vám totiž znát pouze tři typy úderů: direkt, hák a zvedák a můžete začít v klidu trénovat! Veškeré kouzlo spočívá právě v kombinaci těchto tří úderů. Nicméně co když mám v plánu zapojit časem mezi údery i kopy? Co když chci trénovat rychlost, reflexy, reakce a celkově pohyb

To vše si musíte před koupí ujasnit:

Výška pytle to, jestli budete používat pouze ruce na údery nebo i nohy je zásadní pro výšku pytle. 

Typ tréninku to, jestli budete chtít trénovat rychlost nebo spíše provedení a techniku, je zase důležité pro typ samotného pytle, jestli zvolíte raději boxovací hrušku, boxovací pytel nebo zjistíte, že vám nejvíce budou vyhovovat lapy

Pokud si toto neujasníte předem, můžete být nakonec zklamaní, že pytel nenaplnil vaše očekávání. To však nebude chyba pytle, ale špatného výběru, protože to co není vhodné pro mě, může být naprosto v pořádku pro někoho jiného. 

dětská boxovací hruška
závěsná konstrukce na pytel

Kde budu trénovat?

Druhým zásadním kritériem je místo, kde plánujete většinu svých tréninků absolvovat. To už je jednodušší otázka, která je pro většinu už předem zodpovězená tím, kde a jak člověk bydlí. Pojďme popořadě. Na trhu je poměrně velké množství možností, které budou vyhovovat i menším domácnostem. Důležité tedy je znát rozměry a prostory, kde budete chtít trénovat. Tím myslím například výšku stropu, materiál stěny, jestli je možné do nich vrtat a v neposlední řadě také kolik tyto nosné konstrukce jsou schopny udržet. Boxovací pytle váží přibližně 15 kg a více, záleží na druhu pytle, materiálu, jeho výplni apod. a je tedy nutné ujistit se, že vám tato hmotnost nijak nepoškodí stěny či stropy, na které pytel zavěsíte. Pokud máte v bytě například snížené stropy ze sádrokartonu, zavěsit na ně 15kg boxovací pytel nepřipadá moc v úvahu. 

Ale nezoufejte! I za těchto podmínek se dá sehnat pytel, který vám umožní trénink ve vaší domácnosti a zároveň vám nepoškodí prostředí. Na trhu existují různé varianty pytlů, takže i pro případ, že vrtání do zdi pro vás není možností, určitě najdete i konstrukce na boxovací pytle nebo dokonce samostojící boxovací pytle a hrušky, u kterých zavěšení vůbec nemusíte řešit. 

Materiál a výplň

Posledním kritériem, které by při výběru boxovacího pytle mohlo hrát roli je bezpochyby materiál a výplň pytle, na trhu najdeme hned několik typů. Co se týče materiálu potahu pytle, máme zde na výběr z těchto možností:

Potah z polyesteru tato varianta je vhodnější pro děti či začínající boxery, potah je totiž měkčí a přívětivější do začátků. Životnost však není tak dlouhá jako u boxovacích pytlů z jiných materiálů. 

Potah z polyuretanu tento potah je odolnější, má delší životnost, ale zároveň je tvrdší, proto je vhodný spíše pro pokročilejší boxery, kteří chtějí trénovat častěji a intenzivněji. 

Kožený potah poslední variantou je kožený potah pytle. Tento typ je nejodolnější, má nejdelší životnost a je také nejtvrdší a nejtužší. Je tedy vhodný na intenzivní, časté tréninky zkušenějších boxerů

výplň boxovacího pytle

Nejčastější výplní většiny boxovacích pytlů je textil. Záleží na množství této výplně, které je jedním z faktorů udávající tvrdost boxovacího pytle. Vzhledem k povaze této aktivity a vzhledem k tuhosti jednotlivých boxovacích pytlů nikdy nezapomínejte používat na tréninky boxerské rukavice a bandáže, které ochrání vaše ruce před zraněním při jednotlivých úderech. 

S těmito základními parametry byste si při výběru měli vystačit.Zkrátka stačí zvážit místo a úroveň vaší pokročilosti a máte skoro vyhráno. Nezapomeňte vždy na správné doplňky, ať už přímo pro zavěšení pytle, nebo pro vaši ochranu při boxování a s chutí do toho!

Jan Kovařík
Mé první krůčky Decathlonem začaly v prosinci v roce 2015. Dostal jsem příležitost stát se součástí ostravského oddělení Fitness. Jelikož posilování a obecně zvedání těžkých věcí z bodu A a vracení je zpět do bodu A je mou vášní, nebylo žádných pochyb, že jsem na tom správném místě. Od té doby jsem přebíral stále více a více zodpovědnosti, což vedlo k mé dosavadní roli vedoucího oddělení Fitness. Mimo již zmíněné oddělení jsem strávil dvě krásné a náročné sezóny jako lídr oddělení Cyklistiky a Servisu. K bojovým sportům jsem se dostal právě skrze Decathlon, který mi zpřístupnil radost z tohoto sportu. Nyní se věnuji převážně klasickému boxu, ale mou srdcovou záležitostí stále zůstává Muay Thai.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 3.6 / 5. Počet hodnocení: 17

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Jak zhubnout do plavek

Jak zhubnout do plavek

Jak zhubnout do plavekZnáte to, rtuť v teploměru už pravidelně přelézá 15 °C, stromy venku se začínají zelenat, vytahujeme kola, trampolíny, pingpongové stoly, začínáme s prvním grilováním. Přesně takhle vypadá začátek jara. Společně s ním i někteří z nás pozorují,...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!