Jak vybrat cyklistické brýle

Sluneční brýle jsou dnes už neodmyslitelnou součástí cyklistického vybavení. Nejenže nás brýle chrání před UV zářením a létajícím hmyzem, ale také od nešťastného odletu kamínku od kola, čí číhající větve. Základní orientaci a porozumění s rozdělením cyklistických brýlí se vám pokusím nastínit v tomto článku. Tak pojďme na to!

cyklistické brýle do hezkého počasí

Skla – UV ochrana

Skla, nebo-li zorníky brýlí, představují tu nejdůležitější součást. Je dobré nevybírat brýle pouze podle tvaru a designu, ale sledovat také samotné parametry zorníků. 

Není žádnou novinkou, že oči cyklisty jsou dlouhodobě vystavovány škodlivému UV záření, obzvláště když mnozí z vášnivých cyklistů tráví na kole skoro veškerý svůj volný čas. Pro optimální ochranu očí vybírejte brýle, které pohlcují 98 % záření UVA a UVB. Nejběžnější hodnota UV ochrany je UV 400, tyto brýle váš zrak adekvátně ochrání.

Vyměnitelná skla

Skla brýlí můžeme rozdělit také do třech dalších podskupin a to podle jejich typu: vyměnitelné zorníky, polarizační skla a fotochromatická skla.

U cyklistických brýlí se můžeme setkat s vyměnitelnými zorníky. Barvu skla budete volit dle počasí, tudíž do slunečného dne zvolíte tmavší sklíčko a do mlhy naopak sklíčko čiré. Při výběru skla se můžete taktéž řídit disciplínou. Na silniční kolo se hodí lépe brýle určené do intenzivnějšího sluníčka. U horského kola využijete spíše světlejší zorníky, ve kterých lépe uvidíte i ve stínu, a především v lese.

Polarizační skla

Tyto zorníky vás budou chránit proti odraženým paprskům, jak těch slunečních, tak těch odražených od světla jedoucích automobilů. Přes tato skla uvidíte ostře i při západu slunce.

Fotochromatická skla

Uživatelsky nejideálnější fotochromatická skla, neboli samozabarvující se zorníky, přináší velký uživatelský komfort. Ač je cena vyšší, tato skla vám ušetří spoustu času nad váháním, jaká do aktuálního počasí zvolit. Tato skla sama reagují na aktuální světelné podmínky, takže při sluníčku a intenzivním světle ztmavnou, a naopak při mlze či nižší intenzitě světla se mění na světlé až čiré. Změna je téměř okamžitá. 

Světelná propustnost zorníku

Zorníky cyklistických brýlí se liší také svou světelnou propustností, která určuje, kolik procent světla dopadajícího na sklo vašich brýlí projde až k vašemu oku. Zorníky zde dělíme do 5 kategorií:

cyklistické brýle
cyklistické brýle do zataženého počasí

Kategorie 0 – u těchto skel je světelná propustnost od 80 do 100 %. Jsou ideální do horších světelných podmínek, tedy v případě, že je zataženo, šero, nebo plánujete jezdit hlavně v lesích

Kategorie 1 – světelná propustnost je zde 43 až 80 %. Hodí se do zataženého počasí nebo v přítomnosti mlhy

Kategorie 2 – se světelnou propustností od 18 do 43 % jsou skla této kategorie vhodná do polojasného počasí. Zkrátka univerzální brýle do neextrémního počasí. 

Kategorie 3 – světelná propustnost 8 až 18 % zajišťuje ideální použití při slunečném počasí, či skoro jasném počasí

Kategorie 4 – poslední kategorie má světelnou propustnost pouhých 3 až 8 %. Z tohoto důvodu jsou skla této kategorie vhodná do jasného slunečného počasí

Dioptrie

Samozřejmě ani zde nezapomínají výrobci na uživatele, kteří nosí dioptrické brýle. Brýle nabízejí takzvaný dioptrický klip, do kterého si každý může nechat vybrousit dioptrická skla dle své potřeby a poté tento klip jednoduše nacvaknout z vnitřní strany slunečních brýlí.

Jak je vidět, problematika ochrany očí při jízdě na kole má snadná řešení. Na trhu existuje nespočet různých typů, tvarů, designů a především zorníků, které vaše cyklovýlety usnadní. Vaše oči budou v bezpečí a vy zároveň uvidíte každý výmol, či změnu terénu, kterou na cestách potkáte!

Kateřina Obstová
V Decathlonu jsem od roku 2020, kdy jsem začínala na prodejně v Letňanech, kde pracuji dodnes. Pracuji na pozici cyklistického sportovního poradce. Od dětství jsem byla vedena ke sportu, začínala jsem s volejbalem a atletikou, kromě toho jsem s rodiči jezdila na kole a cestovali jsme po Evropě. V 18 letech jsem se cyklistice začala věnovat naplno. Cyklistika je dnes moji největší vášní, díky které jsem dostala příležitost stát se ambasadorkou značky Rockrider a zároveň jsem součástí týmu Decathlon Czech cycling team, který reprezentuji předvším na maratonech horských kol.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 3.3 / 5. Počet hodnocení: 3

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

domácí cyklotrenařér
Jak vybrat domácí cyklotrenažér

Jak vybrat domácí cyklotrenažér

Jak vybrat domácí cyklotrenažérJakmile se každý rok začnou listy kolem vás barvit do podzimních tónů, rána a večery začnou být podstatně chladnější a délka dne se neúprosně zkracuje, je čas pomalu přemýšlet, co v zimě. Někteří mají za celé léto tak otlačený zadek,...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!