Jak vybrat dámské plavky

Léto je tu a s ním výlety k vodě. Každá žena jistě dobře zná ten pocit, který před dovolenou nastane: „loňské plavky jsou vybledlé, nelíbí se mi a já nemám co na sebe“. Najít ty správné plavky může být dlouhý proces. Na trhu je totiž nepřeberné množství tvarů, barev, střihů a velikostí. Pojďme se společně podívat na to, jaké jsou možnosti a jak si pořídit plavky na poklidnou dovolenou u bazénu i na aktivní vodní radovánky v mořských vlnách.

Vybírejte z plavek mnoha barev a střihů

NA CO CHCI PLAVKY POUŽÍVAT?

Plavky se většinou dělí podle využití na plavky do bazénu a plavky k moři. Dnes se zaměříme především na nabídku plavek na pláž. Nabídka se dělí na 3 základní typy plavek do moře podle využití – plavky na rekreační využití (pláž, koupání, šnorchlování), sportovní využití (základy surfování apod.) a expertní využití (surfing ve větších vlnách a další náročné vodní sporty).

Pokud plánujete léto strávit klidnějším způsobem, můžete vybírat z velkého množství klasických modelů, od bikin až po jednodílné plavky, které nabízí základní zpevnění. Pokud však plánujete strávit dovolenou v plavkách aktivitami ve vodě či na suchu, existují plavky s větší podporou, které jsou pevnější a více drží na svém místě. I tyto plavky jsou jednodílné, či dvoudílné, ale jsou spíše sportovní a umožňují volný pohyb, napříkad při surfování na menších vlnách. Jste-li již zkušená surfařka, nebo jezdíte na wakeboardu či jiných „prknech“, určitě doporučuji maximální oporu a zpevnění. Tyto modely mají i dlouhé nohavičky a rukávy a jsou dělané tak, aby vydržely na svém místě i ve velkých vlnách a extrémních podmínkách.

Plavky na rekreační využitíbudu se opalovat, koupat, šnorchlovat – Chcete se opálit a k tomu si občas zaplavat či zašnorchlovat? V takovém případě si naprosto vystačíte se základní řadou plavek pro začátečníky. Tyto plavky se dělají buď jako bikiny, jednodílné plavky, nebo takzvané tankiny (plavkový top na ramínka se spodním dílem). Bikiny jsou dvoudílné plavky, které lze pořídit v několika typech – klasické trojúhelníčkové plavky s vycpávkou, nebo bez, plavky s kosticovou podprsenkou s vycpávkou a push-up efektem nebo plavky s bandážovým vrškem. Spodní díl existuje taktéž v několika provedeních – zavazovací spodní díl, bez zavazování, nebo kraťásky do vody, které jsou také na koupání vhodné. Jednotlivé modely lze pohodlně upravovat pomocí šňůrek a zavazování za krkem (případně na zádech), mají posuvné (vyjímatelné) vycpávky a snadno se tak přizpůsobí jakékoli postavě. Všechny modely jsou navíc celopodšité a nehrozí tak, že materiál při namočení zprůhlední. Díky podílu elastanu jsou plavky měkké a přizpůsobivé. Jednodílné plavky mají elegantní střih, který zužuje pas. Pokud hledáte kompromis, ideální pro vás mohou být tzv. tankiny – plavkový top s vycpávkami, který lze doplnit jakýmkoli spodním dílem. Střih tankin opticky zmenšuje ramena, výstřih do V spolu s vycpávkami umožňuje zvýraznit tvar poprsí. Výhoda tankin je také v tom, že pokud si chcete opálit břicho, dají se snadno odhrnout.

Užijte si šnorchlováání s pohodlnými plavkami
Vyzkoušejte sport s novými pavkami

Plavky na sportovní využitíbudu skákat do vody, surfovat a hrát beach volejbal – Pokud chcete trávit dovolenou aktivně a třeba se začít učit na surfu, určitě uvítáte řadu plavek pro sportovní využití. Tyto plavky mají na rozdíl od základních modelů zvýšenou podporu a jsou pevnější. Nemusíte se tak bát, že při vodních aktivitách povolí a odhalí nechtěně části těla. Některé modely mají více zakrytý hrudník, to proto, aby se ve vlnách neshrnuly. Stejně jako výše zmíněné modely mají vycpávky, které zvýrazní poprsí, a ramínka na zavazování, jež umožní plavky lépe nastavit. Větší rozdíly jsou na spodním díle – kalhotky na sportovní využití nejsou na zavazování, ale jsou pevné, některé modely potom mají zavazování všité do okraje, aby se daly lépe utáhnout, případně připevnit k UV topu. Spodní díly jsou také v několika střizích, od nízkého sedu přes nohavičkové plavk až po plavky se zvýšeným pasem. Skvěle také budou fungovat kraťásky. Mají délku do půli stehen a opticky tak prodlužují nohy, navíc zakryjí problematické partie. Nemusíte se bát, že je mořská voda zničí – jsou dělané jak tzv. boardshorts ve stylu pánských kraťasů na surf, a tím pádem i do vody.

Plavky na intenzivní sportchystám se na surf nebo bodyboard a potřebuji maximální oporu – Pokud spadáte do kategorie sportovkyň, které z vody po celou dovolenou takřka nevylezou a na surfu se prohání i po velkých vlnách v divokém oceánu, určitě oceníte řadu plavek pro zkušené surfařky, které jsou dělané tak, aby vždy zůstaly na svém místě a nepohnuly se ani o píď. Tyto plavky jsou sice sportovní, ale nemusíte se bát, že by nebyly slušivé. Díky rozmanitým střihům a barevným vzorům jsou sexy a dělají hezkou postavu, nejsou to jen nevzhledné neopreny. Na těchto plavkách nenajdete zavazování, jsou dělané podobně jako sportovní podprsenky. Také spodní díly jsou pevné a s propracovaným střihem, který vám z těla jen tak nesklouzne. Horní díly mají maximálně odhalená záda – je to pro to, že na surfu či paddleboardu potřebujete maximální pohyb a volná ramena. Plavky nemají kostice, pouze zesílený materiál s gumou pod prsy, aby se daly vzít pod neopren či UV top, a aby vás při ležení na surfu netlačily do žeber a břicha. I tyto plavky pro zkušené existují v jednodílném provedení – klasický model plavek na ramínka nebo plavky s dlouhým rukávem (i bez) a zipem na zádech pro opravdu náročné surfařky. Tyto celotělové plavky mají většinou navíc ochranný faktor UPF 50+ proti slunci. Další z výhod těchto jednodílných plavek se zipem na zádech je maximální ochrana těla proti poškrábání těla o vosk na povrchu surfu. Můžete doplnit také dlouhými kraťasy na surf, které mají upnutý střih pro ochranu stehen při surfování.

intenzivní sport vyžaduje plavky se spevněním

JAKOU VELIKOST A MATERIÁL ZVOLIT?

Plavky jsou číslovány 2 způsoby: klasickým označením XS-XXL, případně 70A-80DSpodní díly, včetně kraťasů, nesou u většiny výrobců označení od velikosti 36 (XS) až do velikosti 46 (L/XL). 

Vrchní díly a podprsenky bývají u trojúhelníkových modelů bez vycpávek i s vycpávkami označeny taktéž velikostmi 36 (XS) až do velikosti 46 (L/XL). U některých velikostí, např. u velikosti 40 (M), je také možné zvolit větší košíčky, tzn. jsou ve velikosti 40 (M) ve verzi pro B, která zhruba odpovídá velikosti plavek, nebo větší C. 

Plavky s vycpávkami a kosticemi mají klasické označení podprsenek, tedy 70–80E. Některé modely však mohou začínat až na 75B. Týká se to především pokročilejších modelů, které jsou mnohem pevnější a nemají takovou vůli k povolení. Taktéž některé základní modely jednodílných plavek mohou mít velikost 48 (XL) i 50 (2XL), tankiny se potom dělají většinou do velikosti 44 (L).

Plavky mívají zhruba 20% podíl elastanu a 80% podíl polyamidu, což je činí velmi pružnými a přizpůsobivými. Zároveň jsou vybaveny všitou podšívkou, která zabraňuje tomu, aby byly plavky po namočení průhledné. Sportovní modely mají skryté švy např. v podpaží, aby zbytečně nedráždily pokožku.

Zasloužený odpočinek po surfování

U PLAVEK TO NEKONČÍ

Ať už se s plavkami chystáte sportovat či jen chodit po pláži, určitě doporučuji na cestu zabalit i UV tričko. UV trička a legíny se mohou pyšnit faktorem UPF 50+, který pohlcuje minimálně 98% UVB a 95% UVA záření. Toto oblečení je vhodné i na vodní a plážové sporty, protože si své vlastnosti uchovává i po namočení. Odrážení těchto škodlivých paprsků je zajištěno hustotou textilních vláken, takže se nemusíte bát, že své vlastnosti po vyprání ztratí. S UV topem předejdete ošklivému a bolestivému popálení od slunečních paprsků při aktivitách nejen ve vodě. 

Trička se vyrábí s různou délkou a šíří rukávů – můžete zvolit upnuté tričko na tělo, nebo pohodlně volné. UV trička a legíny jse prodávají v dámském, pánském i dětském provedení, a to dokonce i pro nejmenší děti od 6 měsíců. Kromě toho, že se nespálíte, navíc UV triko příjemně chladí, když je mokré, a chrání pokožku proti mechanickým odřeninám od surfového prkna, či proti poškrábání od plovací vesty na paddleboardu. Pokud se chystáte jezdit na vlnách chladnějších oceánů, je možné pořídit i UV top v kombinaci s neoprenem, který nejen odrazí škodlivé záření, ale díky 1,5mm vrstvě neoprenu vás i zahřeje. 

Pevně věřím, že dnešním článkem jsem vám alespoň trošku pomohla vybrat plavky, případně oblečení na surfování. Těším se na vás třeba někdy na viděnou na vlnách! Aloha!

Kristina Barešová
Pracuji v Decathlonu od roku 2016 a jsem vodní živel. Začínala jsem na pobočce v Hradci Králové jako sportovní poradce na oddělení vodních a zimních sportů. Nyní pracuji od roku 2017 jako provozní vedoucí a vedoucí oddělení vodních a zimních sportů na pobočce v Mladé Boleslavi. K vodním sportům mám blízko od malička, kdy jsem začínala v plaveckém klubu závodním plaváním. Později, během studijního pobytu ve Střední Americe, jsem se dostala k surfování a od roku 2016 se více intenzivně věnuji vodní turistice, ježdění na českých i zahraničních řekách na kanoi. V roce 2018 jsem si pořídila i kajak, který do naší výbavy lodí dosud chyběl. Mezi mé ostatní záliby patří i potápění, paddleboarding a wakeboarding.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.4 / 5. Počet hodnocení: 21

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

plavecké brýle
Jak vybrat plavecké brýle

Jak vybrat plavecké brýle

Jak vybrat plavecké brýle Chcete začít plavat a nevíte, jaké plavecké brýle si vybrat? V tomto článku se podíváme na základní kritéria, podle kterých je třeba se při výběru řídit. Nejprve si musíte položit několik otázek: Jak často budete plavat? Jste rekreační...

plavec v bazénu
Pomůcky na plavecký trénink

Pomůcky na plavecký trénink

Pomůcky na plavecký tréninkPlavání je komplexní sport, při kterém dochází ke zpevnění celého těla, včetně jeho středu, kterému mnoho lidí nevěnuje takovou pozornost. Pravidelné plavání zvyšuje kapacitu plic, díky odporu vody, do které vydechujeme, redukuje...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!