Jak vybrat desku na skateboard

Deska, prkno, skateboard – názvů pro tento základní prvek výbavy každého skateboardisty je hned několik. Výběr správné desky a především její velikosti je zásadní pro to, aby se vám jezdilo co nejlépe, měli jste ve svůj skateboard důvěru a mohli jste si tak užít jízdu a zábavu naplno. Věřím, že díky radám, které vám v tomto článku poskytnu, budete schopni se správně rozhodnout a vybrat si skateboard odpovídající vaší úrovni, věku, postavě a stylu jízdy. Tak se na to pojďme podívat!

skateboardová deska

Prvotní výběr

Ještě než se začnete rozhodovat o samotné velikosti desky, musíte si rozmyslet, zda si chcete pořídit kompletní skateboard, nebo pouze určité části. Pokud se skateboardingem začínáte, doporučuji si vybrat kompletní skateboard, tzn. takový, který lze použít bez nutnosti dalších úprav ihned po zakoupení. Pokud však už nějakou tu chvíli jezdíte, pravděpodobně se jednotlivé části vašeho skateboardu opotřebovávají různým tempem a tím pádem potřebujete nahradit například jen jednu z nich. Nejčastěji se opotřebovávají kolečka a pak samozřejmě deska. A zde přichází na řadu několik základních bodů, na které musíte při náhradě tohoto dílu myslet.

Když si sestavujete skateboard sami, máte při výběru jednotlivých součástí volnou ruku. Můžete si vybrat desku, trucky, kolečka, ložiska, grip – zkrátka všechno. Vždy byste však měli myslet na to, na jaký styl jízdy si chcete skateboard postavit.

Části desky skateboardu

Samotná deska se dělí na tři úseky: tail, prohnutí a nose. Tail se nachází na zadním konci desky, bývá poměrně malý a vyvýšený a usnadňuje tak provádění triků. Nose naopak označuje přední část desky, je delší a méně zaoblený. Pokud nevíte, která část je která, můžete se zorientovat pomocí grafických prvků nebo vyrytých nápisů, které na desce najdete.

Když se na desku podíváte ze strany, mezi hranami si můžete povšimnout prohnutí. To usnadňuje kontrolu skateboardu při provádění triků a hlavně zvyšuje pevnost desky. Bez něj by se deska jednoduše zlomila při prvním slidu. Toto prohnutí může mít vliv na umístění nohou na desce a na další vlastnosti skateboardu. Existují tři druhy prohnutí: minimální, střední a výrazné. Nejuniverzálnější je střední prohnutí, které se dá použít při různých stylech jízdy. Posledním úsekem, se kterým se můžete setkat, je rozvor, který označuje vzdálenost mezi trucky.

skateboardista
deska na skateboard

Velikost desky

Pro výběr desky je nutné nejprve pochopit, jak se vůbec měří a označuje. Velikost desky se vyjadřuje v palcích a značí její šířku. Pro představu – jeden palec je přibližně 2,5 cm. Většina skateboardových desek má šířku 7,5 až 8,75 ’’. Velikost desky má obrovský vliv na způsob jízdy a proto je zásadní vybrat si takovou, která vám bude naprosto vyhovovat. Velikost závisí na velikosti trucků a koleček, ale také na postavě, výšce a hmotnosti uživatele. Pojďme se tedy na jednotlivá kritéria podívat podrobněji. 

Věk, výška, váha – s rostoucí šířkou desky se zvyšuje i její hmotnost. Obecně platí, že užší desky jsou vhodné pro drobnější jezdce, ženy a děti. Pokud jste vyšší nebo těžší, širší deska vám poskytne lepší stabilitu.

Velikost bot – dalším poměrně důležitým parametrem je velikost skateboardových bot. Pokud nosíte boty o velikosti 37 a menší, doporučil bych vám desku s velikostí 7,5–7,75 ’’. Pro velikosti bot 38–41 je vhodná deska o velikosti od 8 do 8,25 ’’. A pro boty s číslem větším než 41 je ideální deska o šířce alespoň 8,25 ’’.

Styl jízdy – velmi důležitým parametrem je také to, jakou disciplínu plánujete jezdit. Na street a techničtější styly jsou vhodné užší desky, protože se lépe ovládají. Na triky, při nichž skateboard protáčíte, nemusíte vynaložit tolik úsilí. Pokud upřednostňujete technické triky na zemi, pak jsou pro vás desky o šířce 7,5–8 ’’ jako dělané. Ve vysoké rychlosti se však hůře ovládají a nemusí se vám na ně pohodlně vejít obě nohy. 

Širší desky jsou kvůli své velikosti těžší a provádění technických triků je s nimi náročnější. Za to na nich lépe udržíte rovnováhu, a to i ve vysoké rychlosti. Jsou ideální také na přejíždění různých překážek. 

Toto jsou základní kritéria, která vám výběr desky velmi usnadní. Pokud byste již měli vybrané všechny komponenty a potřebovali jste pomoci s jejich kompletací, můžete se podívat na náš článek Jak si složit skateboard, který vám s tímto úkolem může pomoci. Pak už to můžete jít rozbalit na svá oblíbená místa!

triky na skateboardu
David Sluka
Jmenuji se David a v Decathlonu na Zličíně pracuji již od roku 2016. Na přijímací pohovor jsem tenkrát přijel na longboardu. Nyní tu mám na starost celý poprodejní servis, kde se setkávám nejen se skateboardy, ale i s koly a technickým vybavením na jiné sporty. Už jako malý jsem se zamiloval do jízdy na skateboardu a cruiseru. Život bez prkna na kolečkách si nedokážu představit. Kdykoliv mám čas, a v jakémkoliv počasí, vyrážím jezdit na skateboardu či longboardu, a to i do práce. Mojí další sportovní vášní je aktuálně také cyklistika.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.7 / 5. Počet hodnocení: 7

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

detail longboardu
Jak vybrat longboard nebo cruiser

Jak vybrat longboard nebo cruiser

Jak vybrat cruiser nebo longboardS hezkým počasím každoročně přichází i větší možnost brázdění chodníků a silnic na prknech na kolečkách. Ať už hledáte nezapomenutelný zážitek, nebo se jen chcete stylově projet po městě nebo přemístit z bodu A do bodu B, longboardy...

skateboard na rampě
Jak vybrat boty na skateboard

Jak vybrat boty na skateboard

Jak vybrat botyna skateboardAby byl požitek z jízdy dokonalý a při jízdě jste se cítili sebejistě, potřebujete správné skateboardové boty. V tomto článku si vysvětlíme, čím se boty na skateboard liší od normálních bot a pomůžeme vám s výběrem správného páru, díky...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!