Jak vybrat domácí cyklotrenažér

Jakmile se každý rok začnou listy kolem vás barvit do podzimních tónů, rána a večery začnou být podstatně chladnější a délka dne se neúprosně zkracuje, je čas pomalu přemýšlet, co v zimě. Někteří mají za celé léto tak otlačený zadek, že jsou rádi, když „mrsknou“ kolo do sklepa nebo do garáže a vytáhnou je opět až na jaře. Ti nejzapálenější cyklisté však zůstávají v sedle po celou zimu bez ztráty kondice, kterou usilovně budovali během teplých jarních a letních měsíců. Ovšem jen hrstka odvážlivců se nebojí vyrazit na kolo za jakéhokoliv počasí, i když teplota venku klesá pod bod mrazu. Takové zimní udržování cyklistické kondice se však ze zdravotního hlediska příliš nedoporučuje. Cyklistika v chladném až mrazivém počasí neprospívá pohybovému aparátu, což se může negativně projevit s přibývajícím věkem. A byla by škoda končit s milovaným kolem předčasně kvůli pár letům machrování ve sněhu. Za zvážení proto stojí varianta zimní cyklistiky v pohodlí a teple vašeho domova: domácí cyklotrenažéry.

domácí cyklotrenažér

Boom domácího cvičení

V posledních sezónách obliba domácích trenažérů prudce vzrostla. Lidé si stále častěji, i vzhledem k okolnostem ohledně pandemie, doma staví vlastní malé posilovny. V případě cyklistů se pro místnosti, kde se točí pedály, větrák jede na plné obrátky a z reproduktorů je slyšet hlasitá hudba nebo efekty cyklistických aplikací, vžil termín „pain caves“. 

Možná si říkáte, že sedět hodiny doma na rotopedu nebo trenažéru musí být pěkná nuda. Naštěstí to díky stále se zlepšujícím technickým materiálům a možnostem interaktivity už dávno není pravda. Pokud si pořídíte chytrý domácí trenažér a zaregistrujete se na jednu z nabízených interaktivních cyklistických platforem, užijete si během krátkých zimních měsíců mnoho zábavy a současně budete pracovat na udržení (nebo dokonce zlepšení) své fyzické kondice. Díky „boomu“ indoor tréninku se domácí cyklo zábava posunula na vysokou, téměř až závodní úroveň. Zrušené závody po celém světě byly nahrazeny akcemi, které se konají ve virtuálním prostředí nejoblíbenějších tréninkových cyklo aplikací. 

Proč si pořídit chytrý trenažér

Pokud teprve uvažujete o tom, že byste tuto zimní alternativu cyklistiky vyzkoušeli, možná pro vás není úplně snadné se v domácích trenažérech vyznat. Na trhu je k dispozici řada modelů a doplňků k domácí cyklistice v různých cenových hladinách. Od nejzákladnějších a nejlevnějších válců přes odporové, setrvačníkové až po elektromagnetické. 

I přesto, že jsou válce skvělým nástrojem na trénink rovnováhy a techniky šlapání, mají poměrně daleko k zábavné formě domácího tréninku. Naopak chytrý trenažér ve spojení s cyklistickou aplikací přinese do zimní přípravy slušnou dávku motivace a hlavně spoustu zábavy. Chytrým trenažérem rozumíme typ, kde je odpor řízený pomocí chytrého telefonu, tabletu nebo počítače. Mezi chytré trenažéry tedy nepatří stroje, u nichž se odpor reguluje manuálně pomocí přídavné páčky na řídítkách. 

typ odporu cyklotrenažéru

Výběr dle typu odporu

V nabídkách renomovaných firem najdeme několik typů cyklotrenažérů. Základní rozdělení je na dva typy: „smart home trainer“, neboli chytrý domácí trenažér, a pasivní odporový trenažér, který funguje na principu manuálního nastavení odporu. Mezi chytré trenažéry se řadí především setrvačníkové nebo elektromagnetické modely. Na běžný trénink vám postačí model na principu setrvačníku. Elektromagnetické modely jsou tišší, plynulejší ve změně odporu a o něco málo přesnější. Hodí se tak například pro cyklisty, kteří se chtějí účastnit virtuálních závodů. Při pořádání virtuálních závodů pod záštitou UCI jsou dokonce vyžadovány. 

virtuální cykloaplikace

Bez „appky“ to nepůjde

Hlavním důvodem pro pořízení chytrého domácího cyklotrenažéru je virtuální trénink, který je možný pouze po spárování s existujícími cyklistickými aplikacemi. Nabídka těchto aplikací se za poslední měsíce a roky značně rozšířila, takže je rozhodně z čeho vybírat. Mezi nejoblíbenější aplikace a dalo by se říci i průkopníky v této oblasti patří aplikace Zwift, Rouvy nebo Tacx. Na pomyslném výsluní je první zmíněná – aplikace Zwift. Ta má podobu 3D grafického herního simulátoru jízdy na kole a je celosvětově nejpoužívanější. Právě obrovská virtuální komunita cyklistů patří mezi její hlavní výhody, spolu s množstvím funkcí, virtuálních tras, závodů, společných vyjížděk a tréninkových plánů na celé zimní období. 

Hned v závěsu je aplikace Rouvy od českých tvůrců. Od Zwiftu se liší především reálnou scenérií tratí, do které je zasazen váš graficky ztvárněný avatar. Na Rouvy najdete nejznámější světové cyklistické magistrály a nejtěžší alpské průsmyky v reálném obraze připomínajícím Google mapy. Díky 14denní trial verzi, kterou obě aplikace nabízejí, si každý může vyzkoušet, která mu vyhovuje více. 

Cenové rozpětí

Pokud si chcete jízdu na domácím trenažéru opravdu užít, připravte se na investici v řádu tisíců až desetitisíců korun. Nejzákladnější chytrý trenažér sice pořídíte již za zhruba 8 tisíc korun, bude se ale jednat o model, kde se brzděný odpor přenáší přes zadní kolo, což snižuje výkon i přesnost. Pokud to myslíte s domácím tréninkem vážně, zvažte pořízení dražšího Direct drive trenažéru, který nabízí větší a těžší setrvačník. Zadní kolo pak odmontujete a k trenažéru připojíte zadní stavbu kola. Tyto trenažéry stojí okolo 15 tisíc korun, ale výsledný zážitek z jízdy je nesrovnatelně lepší. 

Naprostým vrcholem jsou elektromagnetické profi trenažéry, které dokáží simulovat i jízdu z kopce, do kopce nebo po jiném povrchu (štěrk, dlažba). U nich se již dostanete na částku přes 30 tisíc korun. Komu by ani takový model nestačil, může si na domácí trénink pořídit speciální chytré kolo, které má zabudovaný větrák a samozřejmě i elektronické řazení! Tady už se ale bavíme o částkách okolo 70 tisíc korun

cyklistické virtuální aplikace
doplňky k domácím cyklotrenažerům

Doplňky k trenažérům

Pořízením samotného trenažéru to však nekončí. Jestliže se chystáte používat svůj nový stroj v bytě, doporučuji pořídit si podložku pod trenažér. Ta absorbuje vibrace, hluk a také kapky potu. Abyste se po hodince ježdění necítili jako v bazénu se slanou vodou, doporučuji také pořízení výkonnějšího větráku a hlavně nezapomínat na otevřené okno! 

Dále je dobré mít na sobě cyklistické oblečení, nejen pro autentický zážitek z jízdy, ale zejména proto, že je pohodlné, prodyšné a funkční. Na řídítkách se bude hodit ručník a nezbytný je dostatek tekutin. Pokud plánujete delší tréninky, podívejte se na náš článek Výživa a hydratace během cyklistiky. Jediné, co z běžné cyklistické výbavy můžete s klidem vynechat, je cyklistická přilba. Pro kompletní zážitek navíc můžete svůj chytrý telefon nebo tablet propojit s širokoúhlou televizí nebo obrazovkou. Nezapomeňte také na to, že využívání virtuálních aplikací něco stojí. Například Zwift si za své služby nechává platit přibližně 15 € měsíčně.

Závěrem je dobré podotknout, že i přes vyšší pořizovací cenu a měsíční paušál při využívání aplikací jde o velmi dobrou investici. Může to být lepší, než si pořídit napůl zrezivělého „zimáka“ a trápit se někde venku v mokru a zimě. Někteří cyklisté naopak ocení, že mají od kola na pár měsíců pokoj, a s blížícím se jarním oteplením se pak těší na kolo o to víc a nedočkavě klepají tretrami v předsíni. Je to zkrátka na každém z nás, jakou zimní přípravu zvolíme! 

Richard Kudělásek
Součástí Decathlon týmu jsem se stal na začátku roku 2020. Mojí náplní práce v Decathlonu je pozice webmarketera a kromě jiných sportů spravuji především cyklistiku. Jsem velice rád, že mohu spojit práci se sportem, který mě naplňuje. I přesto, že jsem si prošel od mládí více sporty, i na vrcholové úrovni, cyklistika se stala v posledních letech mým sportem číslo jedna. Na kole jezdím do práce a o víkendech s partou přátel a rodinou. Mám rád svištění galusek a rychlost, tzn. že preferuji silniční a gravel cyklistiku. Kromě cyklistiky občas plácnu tenis a v zimě občas vyměním cyklotrenažér za lyže.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.7 / 5. Počet hodnocení: 22

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

údržba a zazimování kola
Jak zazimovat jízdní kolo

Jak zazimovat jízdní kolo

Jak zazimovat jízdní koloS příchodem podzimního počasí, kdy se den nemilosrdně zkracuje, obloha se mění do šeda a přibývají srážky, většina cyklistů své kolo odloží a čeká opět na první jarní paprsky. Jsou samozřejmě i nadšenci, kteří na kole jezdí celou zimu bez...

cyklistické brýle
Jak vybrat cyklistické brýle

Jak vybrat cyklistické brýle

Jak vybrat cyklistické brýleOBSAH SKLA – UV OCHRANA | VYMĚNITELNÁ SKLA | POLARIZAČNÍ SKLA | FOTOCHROMATICKÁ SKLA | SVĚTELNÁ PROPUSTNOST ZORNÍKU | DIOPTRIESluneční brýle jsou dnes už neodmyslitelnou součástí cyklistického vybavení. Nejenže nás brýle chrání před UV...

městská kola
Jak vybrat městské kolo

Jak vybrat městské kolo

Jak vybrat městské koloMěstská kola si získávají čím dál více fanoušků. Města jsou zahlcena velkým množstvím aut, hromadná doprava je ve špičkách přeplněná k prasknutí a kolo je v takovém případě zkrátka skvělou a rychlou alternativou. Poskytuje absolutní svobodu...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!