Jak vybrat driver

Pro kvalitní golfové výkony je potřeba mít správné vybavení. Mezi základní pomůcky patří golfové hole, kterých existuje několik druhů pro různé potřeby odpalů. V tomto článku se zaměříme na driver, tedy golfovou hůl určenou na první odpal na odpališti jamky, kterým vždy hrajeme z týček. Uvedeme si základní parametry, které je vhodné při výběru zvážit a podle kterých se řídit, abyste si vybrali ten správný driver přímo pro vás!

Daniela Proroková
13/11/2018
Rada

Co je driver

Driver, neboli dřevo č. 1, má po putteru nejnižší loft. Při výběru driveru je potřeba brát ohled na několik parametrů: velikost hlavy, vyvážení hlavy, loft, hmotnost, tvrdost a pružnost shaftu, materiál a v neposlední řadě jeho délka. Pojďme se tedy na jednotlivé parametry podívat blíže. 

Velikost hlavy hole

U velikosti hlavy hole jsme omezeni objemem, který se může pohybovat od 440 do maximálně 460 cm3. Každá značka má pro driver svůj vlastní tvar, ale všechny musí zachovat hranici maximálního objemu. 

Rekreační hráči – ideální je větší hlava, jelikož poskytuje větší jistotu dobrého úderu.

Techničtější hráči – pokud patříte do této kategorie, je pro vás určen spíše menší objem hlavy. 

Vyvážení hlavy

Druhým parametrem výběru je těžiště hlavy. Na první pohled to sice nelze rozeznat, ale při potěžkání a správném uchopení hole postupem času vyvážení rozeznáte. 

Rekreační hráči – vyvážení do stran a po obvodu hlavy

Zkušení hráči – těžiště je umístěno více do středu

V případě, že je těžiště položené vzadu, získáme větší rotaci a driver bude více odpouštět chyby. Když ale těžiště posuneme vpřed, zvýšíme rychlost hlavy, ale ne rotaci míčku. Pro snadnější manipualci s vyvážením dnes již na trhu existují nastavitelná závaží, která umožňují vyvážení modifikovat dle potřeby. 

Loft

Při výběru je důležitý i loft. Ale co to vlastně je? Loft určuje úhel, pod kterým odpálíme míček. Obecně je to vlastně sklon líce hole. Správně vybraný loft ovlivní vzletový úhel a spin míčku. Obecně můžeme říct, že čím máme vyšší loft, tím bude vyšší trajektorie a míček bude mít vyšší spin. Naopak nižší loft má pronikavější trajektorii a nižší spin. Určení optimální hodnoty je dost obtížné, protože každý hráč je jiný. Pro určení správného loftu je dobré navštívit specializovaná fitting centra, kde bude zkoumána rychlost vašeho švihu, a tím se určí i váš ideální loft. V posledních několika sezónách je možné měnit nastavení loftu. 

Rekreační hráči – obecně je do začátků lepší driver s loftem 10,5 a výš.

Zkušení hráči – si poradí s loftem pod 10

Materiál

Když byl golf ještě v plenkách, byly hole a drivery vyráběny ze dřeva. Nyní se na výrobu používají kovy. Jsou různé materiály, které vylepšují vlastnosti driveru. Existují dvě hlavní skupiny, a to ocel a grafit. Pro snazší výběr existují tabulky, podle kterých se dá vybrat ten správný materiál. V tabulkách najdete výpočty, které určují optimální rychlost hlavy driveru, délku odpalu, výšky a spinu. 

Hmotnost a tvrdost shaftu

Hmotnost a tvrdost shaftu patří mezi nejdůležitější parametry při výběru golfových holí. Tyto vlastnosti jsou vždy na shaftu označeny. V dnešní době, kdy jdou technologie stále dopředu, jsou výrobci schopni dodávat shafty, které mají skvělé výrobní vlastnosti a zároveň nižší hmotnost než v minulosti. Hmotnost shaftu proto v posledních několika letech klesá. Obecně hmotnost shaftu pro driver můžeme rozdělit na: 

Lightweight (lehký) – to je méně než 55 g

Standard weight (standard) – odpovídající 55–⁠65 g. Obecně je vhodná pro hráče s pomalejším a plynulým švihem.

Heavyweight (těžký) – hmotnost více než 65 g. Tato hmotnost se obecně hodí pro silové hráče nebo při dynamickém tempu švihu. 

U hmotnosti je velmi těžké přesně doporučit, která kategorie je vhodná pro koho. Do výběru totiž vstupují další parametry jako jsou výška, věk, váha, různé indispozice hráče, jeho zkušenosti, rychlost a plynulost švihu a tak podobně. 

Tvrdost shaftu se odvíjí od vaší švihové rychlosti. Existuje nespočet možností jaký shaft si vybrat. Při procházení internetových stránek zjistíte, že máte na výběr z více než 40 různých možností. Jako obecná pomůcka pro výběr poslouží, že dámské shafty jsou zpravidla měkčí než ty pánské.

Pružnost a délka shaftu

Tuhost shaftu se odvíjí od rychlosti vašeho švihu. Obecně: čím je vaše švihová rychlost větší, tím tužší shaft je vhodný. Podle pružnosti rozdělujeme shafty do několika skupin: lady (L), senior (A), regular (R), stiff (S), extra stiff (XS) a vyšší extra stiff (XXS). 

Délka shaftu je limitována 122 cm. Ve většině případů se setkáme se standardní délkou, která činí 114 cm

Není potřeba na začátku hned kupovat driver, který má všechny technické vymoženosti. Je dobré se ale zaměřit na loft, pružnost a velikost hlavy. Úplně nejlepší variantou pro volbu správného driveru je si vyzkoušet, který vám vyhovuje. Po vyzkoušení několika typů si poté zakoupíte ten pravý!