Jak vybrat florbalovou hůl

Možná máte doma malého začínajícího florbalistu nebo florbalistku, možná jste se sami rozhodli začít s touto kolektivní hrou, nebo chcete oprášit své florbalové dovednosti. Pak budete pravděpodobně potřebovat vybrat nové vybavení, aby vaše výkony byly co nejlepší. Florbal je kolektivní hra, ke které není zapotřebí velké množství vybavení a pořízení jednotlivých věcí vám rozhodně neudělá díru do peněženky. Stačí mít pořádné sálové boty, sportovní oblečení, florbalový míček a nejdůležitější věc z celé výbavy – florbalovou hůl. Ačkoliv může výběr hole vypadat jako brnkačka, realita je jiná. Při výběru správné florbalové hole musíte myslet na několik pravidel a parametrů, nejen aby se vám dobře hrálo, ale také abyste předešli možným zdravotním problémům. Nevíte si s výběrem rady? Pojďte se tedy se mnou podívat, co je pro výběr florbalové hokejky nejdůležitější.

florbalová hůl

Pravá nebo levá?

Prvním a nejdůležitějším parametrem při výběru florbalové hole je zahnutí čepele. Hokejky se vyrábějí ve dvou provedeních – se zahnutím vlevo a vpravo. Jakou si vybrat? Poznáte to podle toho, jak hokejku držíte. Ruka, kterou máte na holi položenou níže určuje zahnutí čepele na hokejce. To znamená, že pokud držíte hůl dole levou rukou, je pro vás správné levé zahnutí čepele. A naopak, pokud máte níž pravou ruku, vyberte si variantu s čepelí zahnutou doprava. 

Můj tip: Často se setkávám s otázkou, jak tento parametr zjistit u dítěte, které třeba drží hokejku v ruce poprvé. Jednoduše. Pošlete dítě zametat a sledujte, jak drží v ruce koště. Měli byste mít hned jasno!

Důležitá je délka

Druhým parametrem, který je důležitý pro účelnou a přesnou hru, je správná délka hole. Když si hůl postavíte vedle sebe, musí svírat pravý úhel s podlahou a horní část shaftu (tyč hole) by měla dosahovat přibližně po pupík. S příliš dlouhou holí by se vám hůře manipulovalo a bylo by to znát především na pomalejší práci s míčkem a dost možná i na horší střelbě. Ani s příliš krátkou holí byste si moc nepolepšili. Kromě menšího dosahu a neflorbalového pohybu s míčkem v tomto případě při dlouhodobém používání hrozí i problém s bolestmi zad nebo dokonce svalová dysbalance zádových svalů. 

Můj tip: Florbalové hole by měly dosahovat přibližně do středu břicha. U dětí je však možné zvolit o něco delší variantu.

tabulka velikostí florbalové hole
tabulka tvrdosti flex hole

Tvrdost

Další rozhodující parametr, který je potřeba sledovat, je tvrdost neboli FLEX hole. Označuje se čísly, a to na škále od 23 do 40. Toto číslo určuje, o kolik mm se tyč (neboli shaft) prohne při zatížení 30 kilogramy. Čím je číslo vyšší, tím je hůl měkčí a pružnější. Naopak nízké číslo flexu znamená hole tvrdší. Nevíte, která hodnota je pro vás ta pravá? Tvrdé hole jsou většinou doporučovány spíše pro zkušenější hráče. Umožňují větší razanci při střele a jsou vhodné pro silové typy hráčů. Měkké hole jsou naopak vhodné pro děti a začátečníky, protože se s nimi lépe ovládá míček.

Pokud nepatříte ani do jedné z kategorií, zvolte střední rozmezí hodnot – od 27 do 30. Hole s tímto označením flexu jsou ideálním kompromisem mezi razancí střely a ovladatelností míčku. V případě, že vybíráte hůl pro své dítě nebo pro jakéhokoliv začátečníka, doporučuji vybrat hůl s flexem vyšším, ideálně od 31 výše. 

Materiál

Posledním faktorem, na který je dobré se ohlížet, je materiál, z něhož je hůl vyrobena. Nejčastěji se používá kompozit a karbon, méně často pak plast. Plast je z těchto tří materiálů nejlevnější, což se odráží i na výsledné ceně těchto hokejek. Ty jsou vhodné pro nejmenší hráče, nejen díky své pružnosti, ale i z důvodu častějších výměn s tím, jak dítě roste, kdy není pořízení nové hokejky tak finančně náročné. Nabízíme i plastové hole, které lze zkrátit na požadovanou délku podle výšky dítěte. 

Kompozitní materiál je základem pro kvalitní florbalové hole. Kompozit je odolný a pevný, takže hole z tohoto materiálu zastupují na stupnici flexu střední až nižší hodnoty, a jsou tak vhodné pro pokročilé hráče. Posledním materiálem je karbon, který se vyznačuje zejména nízkou hmotností. Z tohoto důvodu jsou karbonové hole určené hlavně pro profesionální hráče.

Pokud patříte mezi zkušenější hráče a kromě rekreačního hraní a tréninků se účastníte i zápasů a turnajů, vaše hůl by měla být pro tyto účely certifikovaná Mezinárodní florbalovou federací (IFF). S holemi nesoucími toto označení můžete hrát na soutěžích podporovaných a pořádaných Českou florbalovou unií. Tuto certifikaci najdete u karbonových a kompozitových holí, u plastových nikoliv. 

florbalové hole

Ať už patříte mezi začátečníky nebo profesionály, děti, juniory nebo dospělé, ať už hrajete rekreačně pro radost, nebo máte vyšší ambice, každopádně potřebujete správnou hůl, která vám bude vyhovovat a s níž budete podávat co nejlepší výkony. Pokud ještě stále váháte, jakou hůl si zvolit, nebojte se zeptat! Já i mí spoluhráči vám rádi přihrajeme další rady a tipy!

Lucie Linhartová
V Decathlonu Hradec Králové působím od roku 2018. Tehdy jsem hledala k mateřské dovolené přivýdělek v podobě časově flexibilní práce, která mě bude bavit a naplňovat. Původně jsem vystudovala Učitelství pro 1. stupeň se specializací na tělesnou výchovu, ale Decathlon mi přirostl k srdci a už jsem zde zůstala. Nastoupila jsem do oddělení zimních sportů jako sportovní poradkyně. Postupem času jsem se dostala ke sportu, který je mi nejbližší, a to je florbal. Jelikož je florbal moji vášní a jsem aktivní hráčkou hradeckého klubu IBK, začala jsem se o tento sport více zajímat. Roku 2019 jsem se stala sportlídrem florbalu a nyní se o tento sport starám a rozvíjím ho. Předávám zkušenosti a pomáhám při výběru produktů. V roce 2020–2021 jsem přijala misi školitelky v naší prodejně a stala se zástupkyní vedouciho oddělení kolektivních sportů. Florbal je pro mě nejen zábava, ale hlavně hnací motor pro mou práci s týmovým duchem. Užívám si chvíle v oddělení, kdy si můžu s ostatními florbalovými nadšenci popovídat o našich zážitcích. Věřím, že se někdy potkáme v hradecké prodejně nebo na nějaké florbalové akci. Mimo florbal mám ráda i jiné kolektivní sporty, výlety s malým do přírody a v létě i poznávání vodního světa.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.8 / 5. Počet hodnocení: 36

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Vyberte si správný tenisový výplet
Jak vybrat tenisový výplet

Jak vybrat tenisový výplet

Jak vybrat tenisový výpletTENIS PATŘÍ MEZI NEJRYCHLEJI SE ROZVÍJEJÍCÍ SPORT NEJEN V ZAHRANIČÍ, ALE TAKÉ V ČESKÉ REPUBLICE. JEHO POPULARITA ROSTE KAŽDÝM ROKEM. S JEHO OBLÍBENOSTÍ ROSTE I POČET SPORTOVCŮ, KTEŘÍ SE TOMUTO KRÁSNÉMU SPORTU ZAČÍNAJÍ VĚNOVAT. PROBLÉM...

Vyberte si správné boty na fotbal
Jak vybrat kopačky

Jak vybrat kopačky

Jak vybrat kopačkyVýběr správných fotbalových bot je zcela zásadní pro požitek ze hry. S kvalitním obutím můžete využít vašich fotbalových předností a zároveň vylepšit kontrolu míče i přesnost a rychlost střel. V dnešní době nalezneme na trhu nepřeberné množství...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!