Jak vybrat fotbalový míč a branku

Fotbal patří mezi nejoblíbenější kolektivní sporty na světě. Jeho kořeny sahají až do období starověku – od té doby urazil samozřejmě obrovský kus cesty, především co se materiálního vybavení týče. V tomto článku se zaměříme na fotbalové míče, branky a minibranky, které tvoří důležitou součást fotbalové výbavy. Jejich výběr závisí hlavně na plánovaném využití. Malí i velcí fotbaloví nadšenci svou vášeň často sdílejí i mimo stadiony – hraním s rodinou nebo přáteli. Ať už máte k dispozici malé nebo velké prostory, chcete se jen pobavit či máte sportovní ambice, určitě si na trhu vyberete míč i branku, které splní všechny vaše potřeby.

fotbalový míč

Fotbalové míče: Velikost

Při výběru fotbalového míče je třeba brát ohled na několik důležitých základních parametrů: velikost míče, materiál, ze kterého je vyroben, jeho design, cenu, věk hráče a v neposlední řadě celkovou kvalitu míče

Hlavním kritériem při výběru míče je jeho velikost. Vybírá se podle věku hráče nebo obecně dle věkové kategorie.

Velikost Mini (velikost 1) – je určena pouze na rekreační využití, na domácí rodinné turnaje, zkrátka pro zábavu.

Velikost 3 – tato velikost je pro hráče věkové kategorie 5–8 let, což odpovídá hráčům v mladší přípravce

Velikost 4 – je určena pro hráče ve věku 9–13 let, tedy pro hráče ze starší přípravky až po mladší žáky.

Velikost 5 – poslední velikost je určena pro hráče starší 14 let, kteří jsou již ve starších žácích.

Fotbalové míče: Místo použití

Dalším důležitým parametrem je to, kde hodláte fotbal hrát. Na klasický fotbal, na umělou trávu nebo na zahradu volte klasické míče. Na hru v hale pak zvolte míče futsalové, které se vyznačují nízkým odskokem. Poslední variantou může být míč na malou kopanou, který má střední odskok.

Kvalita míče

Když se řekne celková kvalita míče, určitě vás napadne, jak ji vlastně poznáte. Na první dobrou si asi řeknete, že kvalitu poznáte nejspíše podle ceny. Cena má určitě význam, ale nemusí vždy platit, že čím dražší míč, tím vyšší kvalita. Vliv na celkovou kvalitu mají použité technologie při výrobě, odolnější materiály nebo lepší letové vlastnosti

futsalové míče

Vodítkem k výběru kvalitního míče může být například certifikace od Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Certifikáty kvality FIFA dostávají míče, které úspěšně projdou velmi náročnými testy. Pokud míč projde 6 koly testu, získá certifikát FIFA Quality. Přísnější 7kolový test FIFA Quality Pro je známkou pro opravdu nejkvalitnější míče vhodné na zápasy na nejvyšší úrovni. 

Fotbalový míč může mít ještě jinou značku kvality, a to International Matchball Standard (IMS). Tyto míče musí splňovat velmi náročné testy určené federací FIFA. Fotbalový míč IMS je zárukou vysoké kvality a narozdíl od FIFA míčů jej seženete za velmi přijatelné ceny. 

míče na fotbal a futsal

Odlehčené míče

Zvláštní kategorií jsou odlehčené míče. Ty jsou vhodné zejména pro hráče v přípravkách a mladších žácích. Mladí fotbalisté pak snáze kontrolují míč, při kopech tolik nezatěžují nohu a klouby a také hlavičkování je pro ně o něco komfortnější. Děti si pak s těmito míči snáze osvojují technické a koordinační dovednosti. 

Standardně jsou na trhu dvě hmotnostní kategorie odlehčených míčů:

290 gramů – míče ve velikosti 4 ideální pro hráče v mladších a starších přípravkách.

350 gramů – míče ve velikosti 5 určené především pro hráče ve starších přípravkách a mladší žáky. 

Pokud už máte míč vybraný, budete nejspíš potřebovat také něco, do čeho jej budete s radostí kopat. V druhé části článku si tedy představíme základní parametry, které je dobré zohlednit při výběru fotbalové branky

Fotbalové branky: Rozměry

Pro základní rozlišení fotbalových branek je nejlepší orientovat se podle jejich rozměrů. Oficiální rozměry branky při ligových utkáních jsou 7,32 × 2,44 metru. V juniorských soutěžích pak 5 × 2 metry

Branky dostupné na trhu se pak dělí na tři velikosti:

Velikost S – ta odpovídá rozměrům 95 × 70 × 48 cm.

Velikost M – tato velikost odpovídá rozměrům 180 × 120 × 90 cm.

Velikost L – tyto branky mají rozměry 3 × 2 × 1,04 metru, což odpovídá velikosti futsalové branky.

fotbalové branky
fotbalová branka

Branky s kovovou konstrukcí

Pokud plánujete intenzivní hraní doma na zahradě, budou pro vás nejvhodnější minibranky s pevnou kovovou konstrukcí, která odolá nárazům i nepřízni počasí. Díky ocelové konstrukci jsou tyto branky velmi stabilní. Při výběru velikosti branky je důležité zohlednit, pro jak velké hráče je určena, aby byla její velikost přiměřená výšce hráčů.

Přenosné minibranky

Hráči, kteří se bez fotbalu ani chvilku neobejdou, si mohou pořídit skladnou samorozkládací branku. Ta se dá snadno přenášet, kamkoliv je potřeba, takže jde o ideální řešení na dovolené nebo do interiéru. Obrovskou výhodou těchto branek je jejich skladnost. Jsou velmi kompaktní a jejich klíčovou vlastností je téměř okamžité rozložení a složení. Fungují na principu zaklapnutí nebo za použití nafukovací pumpy. 

Pokud jste dočetli až sem, měli byste mít veškeré informace pro správný výběr fotbalového míče i branky. Ať už máte doma malého fotbalistu, jehož rozvoj chcete podpořit a poskytnout mu kvalitní vybavení i na doma, nebo sháníte jen rekreační vybavení na rodinné víkendové akce, určitě si vyberete tu správnou výbavu, která vás v žádném případě nezklame!

Jakub Kuchař
V Decathlonu pracuji od roku 2014. Začínal jsem v prodejně v Praze na Černém Mostě, kde jsem, jako většina mých kolegů, hledal brigádu ke studiu. Vzhledem k mým fotbalovým zkušenostem vedly mé kroky logicky na oddělení kolektivních a raketových sportů. Decathlon mě velice zaujal, takže brzy vzala brigáda za své a já jsem získal pozici lídra tohoto úžasného oddělení. Po několika letech jsem využil možnost nasbírat zkušenosti jako vedoucí většího oddělení, konkrétně vodních sportů. Po necelých šesti letech na prodejně jsem se přesunul do velmi dynamického a rostoucího sektoru e-commerce, kde pracuji jako webmarketer a současně působím jako školitel fotbalu pro mé kolegy v celé republice. Tomuto sportu se intenzivně věnuji od svých pěti let, když jsem začínal v přípravce v Litoměřicích, odkud pocházím. Mezi mé další záliby patří tenis nebo beachvolejbal.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.6 / 5. Počet hodnocení: 12

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Vyberte si správné boty na fotbal
Jak vybrat kopačky

Jak vybrat kopačky

Jak vybrat kopačkyVýběr správných fotbalových bot je zcela zásadní pro požitek ze hry. S kvalitním obutím můžete využít vašich fotbalových předností a zároveň vylepšit kontrolu míče i přesnost a rychlost střel. V dnešní době nalezneme na trhu nepřeberné množství...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!