Jak vybrat golfové hole

V minulém článku Jak začít s golfem jsem vám dal návod, jak proniknout do světa golfu. Pokud už s tímto sportem máte nějaké zkušenosti a rozhodli jste se věnovat se mu pravidelně, budete pravděpodobně přemýšlet o pořízení vlastního vybavení. Jak už bylo mnohokrát řečeno v předchozích článcích, není moc věcí, které budete během prvních tréninků potřebovat. První věc, kterou bychom si měli na golf pořídit, je sada golfových holí. Nutno říci, že golfové hole se od sebe liší v několika parametrech, které je dobré si při výběru pohlídat, abyste dostali přesně takové vybavení, které bude nejlépe odpovídat vašim herním vlastnostem a dovednostem. Je důležité uvědomit si, že golfový set je nejdražší položkou celé golfové výbavy a proto je potřeba investovat do výběru dostatek času. Tak jdeme na to. 

Dokonalý golfový švih

JAKÉ GOLFOVÉ HOLE

Ještě předtím, než se zaměříme na parametry jednotlivých typů holí, je dobré si je představit a podle toho také skládat váš golfový set. Typy holí jsem popisoval již ve článku Golf: Objevte zelený svět, ale pro připomenutí si to zde můžeme zopakovat. Ve vašem bagu byste měli mít kombinaci následujících holí:

DřevaHistoricky byly hlavy těchto holí skutečně vyrobené ze dřeva, odkud získaly svůj název (woods). Tyto hole mají velice nápadnou a velkou hlavu. Díky úhlu hlav (takzvanému loftu) a délce shaftu těchto holí letí míček daleko. Používají se tedy většinou na první údery na jamce nebo na dlouhé rány.

ŽelezaŽeleza (irons) svým vzhledem připomínají spíše hokejku a jsou vyrobeny jak jinak než ze železa. V bagu najdete želez více. Jednotlivé hole se od sebe liší loftem (zahnutí hole) a délkou, takže každá hůl odpálí váš míček na jinou vzdálenost. Používají se na středně dlouhé a krátké rány.

Wedge Wedge jsou specifický typ želez, který se používá na velice krátké údery, které vás přiblíží k prostoru kolem jamky (green). Speciální wedge (sand wedge) vám pomůže v případě, že váš míček uvízne v pískové překážce na hřišti (bunker).

PutterPutter je poslední hůl, se kterou budete jamku hrát. Svým vzhledem připomíná kladivo a používá se výhradně na greenu k ,,doklepnutí” míčku do jamky.

SET NEBO JEDNOTLIVÉ HOLE

Podle pravidel golfu může hráč nést ve svém golfovém bagu až 14 holí. Ovšem pro začátečníka je takový počet zbytečný. Na vaše první golfové lekce nebo tréninky vám bude stačit takzvaný ,,půlset”, který většinou obsahuje šest až sedm holí. Na trhu jsou k dostání již hotové půlsety a sety,  nebo si je můžete namixovat sami. Každá z těchto voleb má své výhody i nevýhody:

Set golfových holíPokud si koupíte již připravený set nebo půlset golfových holí, máte jistotu, že vám v bagu nebude do začátku nic chybět. Koupi celé sady doporučuji začátečníkům, kteří ještě nemají specifický herní styl a golfová strategie jim zatím nic moc neříká. V připravených setech většinou nalezneme 1 až 3 dřeva, 3 až 6 želez, 1 až 2 wedge a putter (záleží na tom, zda kupujete půlset nebo celou sadu). Co se týče ceny, tyto sety jsou většinou levnější, než kdybyste si kupovali hole jednotlivě. Nevýhodou je nemožnost personalizace a úprav skladby setu.

Jednotlivé golfové holeJednotlivé hole si většinou kupují pokročilí golfisté, kteří už mají svůj styl hry a skladbu setu upravují podle svých golfových preferencí a dovedností. Je nutné počítat s vyšší pořizovací cenou a také si dát pozor, abyste v bagu měli hole pro každou příležitost.

Správná golfový postoj
Déšť a vlhkost holím nevadí

POHLAVÍ

Dalším důležitým aspektem je pohlaví golfisty/tky. Dámské golfové hole jsou většinou kratší, lehčí a pružnější. Důraz je kladený na toleranci a pohodlí. Pánské golfové hole jsou naopak tužší a důraz je kladený na razanci. Není však vyloučeno, aby muži hráli s dámskými holemi a ženy s pánskými. U některých výrobců se můžete setkat s volbou délky hole na základě výšky, což znamená, že  nemají specifickou délku pro muže a pro ženy.  

Dětské golfové hole jsou, kromě délky, především velice tolerantní. U dětí je důležité, aby je golf zaujal a bavil. Proto dětské hole odpouštějí chyby a nepřesnosti při hře. Jsou také poměrně dost odolné, aby nedošlo, zejména během krkolomného začátku, k jejich zlomení či  jinému poškození.

MATERIÁL A TUHOST SHAFTU

Shaft [šaft] hole je tyč, která spojuje rukojeť s hlavou hole. Materiál, ze kterého je shaft vyroben, určuje styl, razanci a přesnost hry. Vyrábí se z oceli nebo z grafitu.

Ocelový shaftocelové hole jsou v první řadě velice tuhé a méně odpouštějí chybné údery. Pokud trefíte míček špatně, náraz se více přenáší do rukou, což po sérii špatných začátečnických úderů může být nepříjemné. Jejich obrovskou výhodou je však razance, proto je to oblíbený materiál pokročilejších hráčů.

Grafitový shafttakzvané ,,hole na grafitu” jsou pružnější, lehčí a tolerantnější. Proto bych je určitě doporučoval začátečníkům. Ano, je pravda, že grafit se dá zlomit daleko snadněji než ocel, nicméně ke zlomení shaftu během odpalu dochází jen skutečně velmi zřídka.

Pokud se rozhodnete pořídit ocelový set, je důležité vědět, že driver je vždy na grafitu. Ocelový shaft se pro tento typ holí vůbec nevyrábí. Naopak putter je vždy na oceli, i v případě, že si zakoupíte grafitový set. 

Pro pokročilé hráče je u shaftu podstatná i jeho tuhost. Čím tužší shaft, tím je golfová hůl méně tolerantní k chybným odpalům. Na druhou stranu zase dodává úderu razanci. Samozřejmě při impaktu s míčkem se tuhý shaft méně prohne. Tvrdosti shaftu dělíme na: tuhé (stiff), standardní (regular), seniorské (senior flex) a dámské (ladies flex).

Když si vaše golfové hole vyberete, některé prodejny golfového vybavení nabízí možnost takzvaného ,,fittingu”, kde vám hole upraví podle vašich potřeb. Tuto možnost využívají skutečně velmi pokročilí hráči. Jedná se o nadstandardní službu a cena bývá poměrně vysoká.

PÉČE A ÚDRŽBA

K tomu, aby vám golfové hole vydržely co nejdéle, je potřeba se o ně starat a bezpečně je přepravovat. Je prakticky povinností k sadě golfových holí pořídit také golfový bag. Ten, kromě funkce přepravy holí, obsahuje spoustu kapes pro veškeré vaše golfové příslušenství jako například golfové míčky, týčka, láhev s vodou, golfová rukavice nebo například ručník či golfový deštník. Dalším doplňkem, který pomůže chránit vaše hole, jsou chrániče hlav holí. Tím, že zabráníte neustálemu narážení holí o sebe během transportu, je ochráníte před poškozením a také zamezíte nepříjemnému ,,cinkání” při přenosu. Pokud hrajete často v nepříznivém počasí a na vlhké trávě, oceníte také kartáč na hole. Nutno však říci, že většina klubů má k dispozici čističku holí zdarma, kde si můžete po skončení hry vaše hole očistit. 

To by bylo k tomuto tématu z mé strany vše. Přeji vám, abyste si našli ty správné hole pro vaše potřeby, které vám budou důstojným společníkem na vaší golfové cestě. A pokud někdy zamíříte k nám na golfové hřiště Park Golf Hradec Králové, rád vás uvidím také v naší hradecké prodejně Decathlon v uličce golfu.

Domácí trénink golfu
Tomáš Hofman
Do Decathlonu jsem nastoupil v září 2015 do prodejny v Hradci Králové, kde mě dodnes můžete potkávat. Zpočátku šlo o brigádu ke škole. Velmi brzy mě však Decathlon pohltil svou firemní kulturou, svobodou v rozhodování a mladým energickým kolektivem. Díky mým golfovým zkušenostem mi byla nabídnuta pozice lídra golfu pro celou republiku, kterou jsem s radostí přijal. Tím se můj koníček stal i mou prací. Golf hraju již více než deset let a od začátku jsem tomuto sportu naprosto propadl. Nejen že jsem ho začal hrát, ale začal jsem se zajímat také o světové dění v golfovém prostředí. Nejvíce na golfu miluji fakt, že jde o skvělou formu relaxace v přírodě a zároveň i fyzickou aktivitu, takže člověk dělá něco pro své zdraví. Neexistuje pro mě lepší forma odpočinku, než je popracovní procházka po golfovém hřišti.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.7 / 5. Počet hodnocení: 19

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

driver na golf
Jak vybrat driver

Jak vybrat driver

Jak vybrat driver OBSAH CO JE DRIVER | VELIKOST HLAVY HOLE | VYVÁŽENÍ HLAVY | LOFT | MATERIÁL | HMOTNOST A TVRDOST SHAFTU | PRUŽNOST A DÉLKAPro kvalitní golfové výkony je potřeba mít správné vybavení. Mezi základní pomůcky patří golfové hole, kterých existuje...

golfový putter
Jak vybrat putter

Jak vybrat putter

Jak vybrat putterOBSAH TVAR | VYVÁŽENÍ | PROVEDENÍ LÍCE | DÉLKA | NA ZÁVĚRPutter je jedna z ikonických holí v golfovém bagu. Zároveň je to také hůl, kterou budete při golfu využívat nejčastěji. Žádná jamka se totiž bez závěrečného „doklepnutí” míčku neobejde....

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!