Jak vybrat putter

Putter je jedna z ikonických holí v golfovém bagu. Zároveň je to také hůl, kterou budete při golfu využívat nejčastěji. Žádná jamka se totiž bez závěrečného „doklepnutí” míčku neobejde. Nácvik patování je velice často opomíjený začínajícími golfisty, přitom právě během posledních úderů se dají nejlépe nahrát rány k dobru. Nebo také ztratit dobře rozehranou hru v případě nedostatečného tréninku. Pojďme se tedy podívat na to, jak vybrat ideální putter právě pro vás.

Daniela Proroková
13/11/2018
Rada

Ještě než přejdeme ke specifikům výběru putteru, je potřeba si říci, že všechny puttery mají ocelový shaft. Díky tomuto materiálu je přenos energie golfisty přes hůl do míčku nejlepší. Citu a herních zkušeností lze využít nejen k dobrému zacílení, ale také ke správnému odhadu rychlosti greenu (tu by vám také měli být schopni říct na recepci golfového klubu) a razanci úderu. Každý putter má také speciálně tvarovaný grip tak, aby založení hole a její úchop byly co nejpohodlnější.

Pokud pro sebe vybíráte ideální putter, je potřeba sledovat především 4 parametry: tvar putteru, vyvážení, provedení líce a délku.

TVAR

Jak jste si možná všimli v golfových obchodech nebo u ostatních golfistů, puttery mohou mít různá provedení. I když vám může připadat, že tvar je náhodný, není tomu tak. Naopak, každý putter je tvarován tak, aby přinesl co největší herní výhodu a pohodlí svému uživateli. Mezi nejčastější tvary putterů patří následující:

Mallet – mallet je nejrozšířenější mezi začínajícími hráči. Poznáte ho podle typicky protáhlé zadní části, která zde funguje jako závaží, aby byl váš úder plynulý. Tento putter umožňuje jednodušší míření, více odpouští nepřesnosti a napomáhá při přesnějším puttování. Většinou jsou tyto puttery vyvážené face balanced, ale o tom až za chvíli.

Blade – tento putter je vhodný pro pokročilejší hráče. Tvarem připomíná hokejku. Jeho vyvážení je nejčastěji toe hang. Zde se určuje, zda je pohyb hráče rovný, anebo lehce do obloučku. Blade putter je obtížný na míření, ale někteří zkušení hráči na něj nedají dopustit. Zároveň se jedná o tradiční tvar, který je starý snad jako golf sám.

Half moon – konstrukce tohoto putteru umožňuje optimální založení za míček a napomáhá tak při patování. Nejčastěji je vyvážen do středu hlavy a je určen pro hráče, kteří vedou svou dráhu puttu po rovině a minimálně po oblouku. Dalo by se říci, že je to jakýsi kompromis mezi tvarem mallet a blade.

High M.O.I. – M.O.I. je zkratka pro „Moment of Inertia”. Stroj M.O.I. měří velikost odporu, který hlava putteru vytváří při každé změně směru. Čím více je hmotnost putteru umístěna od středu, tím vyšší je M.O.I. putteru. Na trhu existují puttery, které se vyznačují právě vysokým (High) M.O.I., což vám garantuje dobré vlastnosti a maximální toleranci chyb i při špatném trefení míčku. Tyto puttery bývají nejdražší ze všech typů, jelikož jsou často vyráběny s chirurgickou přesností a vyvážením. 

VYVÁŽENÍ

Při otázce volby vyvážení putteru se nejčastěji setkáme s vyvážením „Face balanced” a „Toe hang”.

Face balanced – tzv. vyvážení do líce. Jsou to puttery, které mají líc vzhůru. Tyto hole se při nápřahu otevírají a při úderu zavírají. Těžiště hole leží přímo na ose shaftu. Většinou toto vyvážení mají puttery mallet a high M.O.I. Charakteristické je pro ně snazší úder a větší kontrola nad míčkem. 

Toe hang – putter toe hang je vyvážen do špičky. To znamená, že putter má tendenci pohybovat se do oblouku díky odstředivé síle. Těžiště hole leží mimo osu shaftu. Tyto hole se otevírají jak při nápřahu, tak při úderu. S tímto typem vyvážení se setkáme především u putterů typu blade a half moon.

PROVEDENÍ LÍCE

Líc je ta část hole, která přichází do kontaktu s míčkem. Na trhu dnes existuje mnoho řešení a materiálů, ale mezi nejčastější patří líce celokovové, líce s vložkou a drážkované líce.

Celokovové líce – líce je součástí hlavy putteru. Díky minimálním nákladům na technologii jde o cenově nejdostupnější typ, avšak za cenu nižší přesnosti i tolerance.

Líce s vložkou – do kontaktu s míčkem při patování přichází vložka ze speciálního materiálu. Vzhledem k tomu, že je vložka často měkčí, než hlavní materiál, dodává úderu více citu i tolerance. Počítejte však s vyšší cenou, jelikož výroba těchto putterů je nákladnější. 

Drážková líce – drážková líce je ideální pro udělení požadované rotace míčku. Ten se pak nejen rozjíždí plynule, ale zároveň i lépe drží svůj směr. 

DÉLKA

Když už jste si vybrali ideální putter pro vaši hru, v posledním kroku je důležité zvolit správnou délku. Puttery pro dospělé se nejčastěji vyrábí v délkách 33”, 34” a 35”. Naprosté většině hráčů bude vyhovovat délka 34”, která je také nejdostupnější u většiny výrobců i prodejců. Puttery o délkách 33” a 35” volte v případě, že je vaše postava výrazně nižší nebo vyšší, než je obecný průměr. V ideálním případě si putter vyzkoušejte přímo na prodejně. 

NA ZÁVĚR

To je k výběru putteru asi vše. Abych vše výše zmíněné shrnula: putter typu mallet s celokovovou lící bych doporučila začínajícím golfistům. Kromě minimální ceny se s touto holí také lehce naučíte správné provedení patovacího pohybu a díky dostatečné toleranci dostanete míček do jamky. Pokud už máte vaše golfové začátky za sebou a snažíte se zlepšovat, zvolila bych puttery blade, half moon nebo high M.O.I. s vložkou, případně drážkované. Ty vám pomohou snížit množství úderů na greenu a vylepšit tak vaší skórkartu.

Doufám, že vám mé rady ohledně putteru pomohly a volba vaší nové hole pro vás bude snazší. Přeji vám spoustu úspěšných úderů nejen na greenu, ale i během celé vaší golfové cesty. A pokud by vás zajímala volba dalších golfových holí nebo jak si sestavit celý bag, doporučuji článek mého kolegy Tomáše Jak vybrat golfové hole