Jak vybrat jezdeckou helmu

Jezdectví je úžasný a elegantní sport, ve kterém se snoubí příjemná aktivita na čerstvém vzduchu s láskou ke koním a ke zvířatům obecně. Učí nás zodpovědnosti, vytrvalosti, ale také empatii a disciplíně. Ovšem, i během tohoto sportu se může stát nehoda, která vás může ohrozit nejen na zdraví, ale i na životě. Proto je jednou z nejdůležitějších složek jezdeckého vybavení přilba. V tomto článku se zaměříme nejen na samotný výběr přilby, ale také na to, jak se o přilbu starat a podíváme se na něco málo z technologie a materiálů jezdecké přilby.

BEZPEČNOST JE ZÁKLAD

V první řadě se zaměříme na bezpečnost, což je nejdůležitější požadavek na jezdeckou přilbu. Všechny přilby, které se prodávají v Evropské unii, musí splňovat Požadavky pro ochranné přilby pro jezdce na koních EN 1384. To znamená, že i ta nejlevnější jezdecká helma je certifikovaná a ochrání vás. Někteří výrobci však ještě ,,přitvrzují” v ochranných prvcích a jejich helma tak může být ještě bezpečnější, ale každá přilba dle certifikace EN 1384 vás ochrání dostatečně.

Pokud plánujete závodit, vybírejte přilbu s ohledem na úroveň závodů, kterých se budete účastnit. Pro mezinárodní závody pod hlavičkou Mezinárodní jezdecké federace FEI je seznam povolených certifikací zveřejněný na jejich stránkách. Na národní a hobby závody nejsou normy tak přísné. Je ale dobré si podrobnosti ověřit přímo u pořadatele nebo na stránkách České jezdecké federace. Pro ježdění v rámci jezdeckého klubu většinou není vyžadována žádná konkrétní norma.

DALŠÍ VLASTNOSTI JEZDECKÉ HELMY

Pokud všechny helmy splňují bezpečnostní opatření, jak je tedy možné, že na trhu nalezneme tak velké cenové rozpětí? Kromě dodatečných bezpečnostních certifikátů je odlišná cena způsobená několika faktory, které ovlivňují to, jak moc vám bude helma příjemná. Jedná se o:

Hmotnost – Čím delší jsou vaše vyjížďky na koni, tím lehčí by měla přilba být. Pokud chcete ulevit krční páteři a plánujete v přilbě trávit celý den, je opravdu důležité tento faktor zohlednit. Hmotnost se odvíjí od použitých materiálů. Odlehčené materiály se stejnou úrovní bezpečnosti jsou dražší na výrobu, to se pak promítne do konečné ceny přilby.

Pohodlí – Pohodlí jezdecké helmy záleží na použité výstelce. Setkat se můžete s odnímatelnými pěnovými částmi v oblasti spánků a týlu, ale i s celou polstrovanou odnímatelnou vložkou, která se dá jednoduše prát. Čím více polstrování, tím větší komfort. 

Alt text
Alt text

Ventilace – Tento parametr je obzvláště důležitý v letních měsících. Počet odvětrávacích kanálků a jejich rozmístění ovlivňuje proudění vzduchu v přilbě. Čím více kanálků, tím je ventilace lepší a hlava se vám nebude tolik potit. Podobně jako u hmotnosti je zde důležitá kvalita materiálu, aby si helma i s větším počtem větracích otvorů zachovala své ochranné vlastnosti. A tím i cena poroste o trochu výše. Ovšem, odvětrávání během vašich letních vyjížděk je velice důležité, a to nejen kvůli pohodlí, ale také kvůli bezpečnosti. V neodvětrávané helmě se bude vaše hlava přehřívat, zvláště pokud zvolíte helmu tmavé barvy. Hrozí rychlejší dehydratace a nevolnost, v extrémním případě pak ztráta vědomí.

Nastavení velikosti – Na trhu se můžete potkat se dvěma typy nastavitelnosti přileb, a to nastavitelné nebo pevné. U nastavitelných lze dotahovat helmu v oblasti zátylku tak, aby vám příjemně obepnula hlavu a ,,nejezdila”. To ocení především rodiče při nákupu helmy pro své děti, kterým hlava ještě poroste. Pevné helmy bez možnosti dotahování jsou pak určené spíše pro dospělé, kterým už hlava moc neporoste.

DOPORUČUJI VYZKOUŠET

Tyto čtyři parametry budou pro výběr bezpečné jezdecké přilby zásadní. V každém případě bych vám doporučovala přilbu osobně vyzkoušet v kamenné prodejně. I když podle tabulky velikostí můžete helmu vybrat, vyzkoušením zjistíte, že vás helma nikde nedře, neškrábe a netlačí. To může být například kvůli tvaru hlavy. Někdo ji má kulatější, někdo užší v oblasti spánků. Tím, že si helmu dáte na hlavu také zjistíte, jestli je vám pohodlná a jestli ji lze správně dotáhnout.

Bezpečnostní přilba musí na hlavě 100% sedět, zde není možnost kompromisu. V opačném případě, převážně u dětí, si může jezdec spojit jízdu a koně s bolestí a nepohodlím a tím od tohoto sportu ustoupit. A to by byla obrovská škoda. Vyzkoušejte klidně více výrobců a tak porovnejte pocit z helem v různých cenových hladinách. Zkoušení vyžaduje časovou investici, která se vám ale několikanásobně vrátí. A jak jezdeckou přilbu zkoušet?

Upravte si vlasy, tak jak je nosíte na ježdění. Vyberte velikost dle obvodu hlavy. Nasaďte a zkuste se předklonit – přilba by měla držet, i když není zapnutá pod bradou (neměla by ihned volně spadnout). Zapněte přezku pod bradou, nastavte řemínky. Simulujte opakovaný prudký pohyb hlavou (dopředu i do stran – neměla by vám spadnout do očí nebo na nos). Mějte ji nasazenou min. 10 minut. 

V případě, že helma po tomto krátkém testu obstojí, máte vybráno.

Alt text

JAK SE O JEZDECKOU PŘILBU STARAT

Přilbu po každém pádu vyměňte. I když na první pohled nevypadá poškozená, může být popraskaná uvnitř a při dalším pádu už nemusí ochránit. I v případě, že nespadnete, měňte minimálně každých pět let. I ten nejlepší a nejdražší materiál časem zestárne. 

Nenechávejte ji dlouhodobě na přímém slunci ani ve vysokých teplotách (například za oknem auta). Vysoké teploty mohou poškodit vnitřní hmotu, která může ztratit vlastnosti pohltit náraz. 

Neberte přilbu za kšilt, mohlo by dojít k jeho poškození.

Přilbu jednou za čas zkontrolujte, zda jsou v pořádku přezky, upínací popruhy se netřepí, kšilt není naprasklý

Ještě něco málo o technologii

Naprostá většina jezdeckých přileb se skládá z těchto částí:

Vnější část – Nejčastěji je vyrobena z plastu ABS. Ten je dostatečně odolný vůči proražení, UV záření, ale i povětrnostním vlivům. Je také stabilní vůči vysokým teplotám. Používá se na výrobu skořepiny a kšiltu.

Vnitřní část – Bývá vyrobena z plastu typu EPS (pěnový polystyren). Jeho výhody jsou velmi dobrá tvarovatelnost, nízká hmotnost a zároveň skvělá absorpce nárazu pomocí rozložení tlaku nárazu. Používá se pro výplň přilby.

Komponenty – Jedná se o různé přezky, dotahovací kolečka, sponky a úchyty. Nejčastějším materiálem je  plast typu PA (polyamid). Ten je velice pevný a dokáže dobře absorbovat vibrace.  

Doufám, že vám mé doporučení pomohlo a vy si tak vyberete tu ideální jezdeckou přilbu. Přeji vám spoustu šťastných vyjížděk bez pádu s dobře padnoucí a pohodlnou helmou na hlavě.

Zuzana Vernerová
Do Decathlonu jsme se dostala v roce 2016. Byla to pro mě mezizastávka na cestě mezi bakalářským a magisterským studiem. Moje původně letní brigáda se trochu protáhla a zůstala jsem až do současnosti. Začala jsem v prodejně v Olomouci, kde jsem vedla oddělení jezdectví. Měla jsem také šancí stát se národní expertkou, takže v současnosti zaštiťuji tento krásný sport pro celou republiku. Na podzim 2018 jsem přijala další výzvu v podobě vedení oddělení jezdectví v prodejně v Ostravě Avion, kde se můžeme potkat i dnes. Díky tomu mám možnost se starat o jedno z největších oddělení jezdectví v České republice. Tato práce spojuje moje dvě největší radosti, a to starost o zákazníky a jezdectví.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.5 / 5. Počet hodnocení: 24

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Vyberte si ty správné rajtky dle vašich potřeb
Jak vybrat rajtky

Jak vybrat rajtky

Jak vybrat rajtkyNe nadarmo se říká, že nejkrásnější pohled na svět je ten z koňského hřbetu. Jezdectví není jen sport, je to především aktivita na čerstvém vzduchu, při které si budujeme krásný vztah nejen s přírodou, ale také se vznešeným zvířetem. Nicméně tak...

ochranný oblek pro koně proti hmyzu
Jak chránit koně před hmyzem

Jak chránit koně před hmyzem

Jak chránit koněpřed hmyzemZa hezkých dlouhých dní tráví většina milovníků koní v přírodě a u koní mnohem více času. Se stoupajícími teplotami se však začíná zvyšovat i množství otravného hmyzu, který znepříjemňuje život nejen lidem, ale i koním. Dotěrné mouchy,...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!