Jak vybrat jezdecký
klub a kroužek

Výběr jezdeckého kroužku nebo klubu je poměrně složitý proces. Před konečným rozhodnutím je potřeba položit si pár zásadních otázek, které finální volbu ovlivní. Malé děti se rychle nadchnou do nového sportu, ale po nějaké době mohou ztratit zájem. Jak  zajistit, aby jim zápal a nadšení vydrželo? Kolik peněz bude členství stát a jaké jsou další náklady? A jak je zajištěna bezpečnost vašich dětí? Připravila jsem pro vás článek, který vám pomůže zjistit, který klub či kroužek je pro vás a vaše děti ten pravý a který nejlépe odpovídá vašim potřebám.

Jezdectví je pro děti velice záživný sport

Než se pustíme do samotného výběru

Jezdecké kluby mají většinou několik koní. To znamená, že kromě ježdění bude potřeba, aby se děti účastnily také péče o koně a stáj. Je podstatné si toto ujasnit ještě před samotným hledáním vhodné stáje. Děti mívají občas trochu zkreslené představy o tom, jak bude členství v klubu, případě jezdecký kroužek, vypadat. Kluby mají často rozpis služeb na úklid a práci kolem stáje, které byste měli najít na internetu. Doporučuji si je s vaším malým jezdcem projít, aby věděl, do čeho jde. Výhodou těchto klubů je , že si dítě vyzkouší jízdu na více koních. Dále se naučí, jak se o koně správně starat, a to pod dohledem zkušených trenérů a pečovatelů. Také se v těchto místech mohou pořádat různorodé kurzy či tréninky od dalších trenérů, což dětem může rozšířit obzory.

Co se týče financování, obvykle se platí členský příspěvek. Takové kluby se mohou platit každý měsíc, čtvrtletně, půlročně i ročně. Nejčastěji se vybírají měsíčně a začínají na 500 Kč. 

Pokud bude dítě v ježdění dobré, může se účastnit jezdeckých soutěží a také si udělat jezdeckou licenci. Je to skvělá příležitost, pokud se dítě chce dále posouvat. Ovšem cesta může být dlouhá a je potřeba se na ni připravit. Pokud přijde do klubu nový jezdec, většinou se o něj stará kromě trenéra také zkušený člen klubu.

Jak vybrat ten pravý jezdecký klub?

Pokud jste si ujasnili, že jezdecký kroužek je ta pravá volba pro vašeho prcka, první, kam by měly směřovat vaše kroky, je internet. Zde hledejte recenze na jednotlivé kluby ve vašem okolí. Čím více, tím lépe. Ideální je, pokud znáte někoho, kdo už kroužek či klub navštěvuje a mohl by se s vámi podělit o své zkušenosti. Hledejte nejen mezi jezdci, ale i jejich rodiči.   

Důležitý je také parametr vzdálenosti. Obecně se vyplatí najít dobrý klub s delší dojezdovou vzdáleností, než špatný klub za domem. Spočítejte si, jestli je ve vašich silách dítě na kroužky vozit, případně jestli lze využít MHD, což by mohlo u starších dětí problém s dojížděním vyřešit. V některých stájích, kde je zastávka dál od stáje, jsou trenéři ochotni děti vyzvednout na zastávce a po práci je zase odvést.

Když zúžíte vaši volbu klubu na pár favoritů, doporučuji každý z nich osobně navštívit a promluvit si se zodpovědnou osobou. Je dobré zeptat se: Jak to ve vašem klubu/kroužku chodí? Jaké jsou povinnosti dětí i rodičů? Bude mít dítě odborný dohled? Jaké máte řešení pro případ nepříznivého počasí (zde nás zajímá, jestli mají zázemí pro jezdce, kde by případně mohli být nebo pokud by byli u koní celý den a chtěli si ohřát jídlo či uvařit čaj)? Můžete se podívat i na koně. Kromě toho, jak vypadají, je dobré pozorovat i chování koní během práce na jízdárně. Ptejte se také, jak by probíhal výcvik a kdo by výcvik vedl. Jedná se o člověka s trenérskou licencí či instruktora jízdy?

Začátečnický výcvik by měl začít na lonži, kde se člověk s koněm trochu sžije a poté samostatné ježdění na jízdárně. Kdyby vás téma lonžování zajímalo více, připravujeme pro vás třídílný seriál o lonžování od mé kolegyně Kačky. Délka lekce se může lišit. Někteří mají pevně danou délku lekce (většinou 45 min), jiní sázejí na kratší lekce a hodinu končí, pokud se jezdci a koni podaří daný cvik správně. Jestliže se bude chtít vaše dítě posouvat dál, udělat si jezdeckou licenci a závodit, můžete se také ptát, zdali je to v klubu možné.

V létě pak některé kluby pořádají také jezdecké tábory, což může být skvělá příležitost vyzkoušet si kvality klubu a jestli vaše dítě budou koně bavit. Jezdecké tábory se pohybují cenově kolem 6000 Kč a pokud se pro něj rozhodnete, podívejte se na článek od mé kolegyně Andy Jak vybrat jezdecký tábor.

Kůň ve skoku

A když jezdecký klub není to pravé?

Mimo jezdecké kluby existují i další možnosti, kam se za koňmi vydat. Můžete se obrátit na soukromé chovatele, jezdecký kroužek či jen samostatné tréninky na koni.  Každá z těchto možností má své pro a proti.

Soukromý chovatel – Ti mají většinou méně koní. Buď mají koně ustájené u domu, což bývá častější varianta, nebo je mají ustájené jinde. Mohou nabízet docházku ke svým koním i s tréninkem a dohledem za pomoc ve stáji, či nějaký měsíční příspěvek. Také se můžete domluvit s majitelem na částečný pronájem koně, kdy se s ním jezdec střídá a je samostatná jednotka. Mohou nabízet i účast na závodech či kurzech se svým koněm. V tomto případě vše záleží na domluvě. Cenově se tito soukromníci pohybují na velice široké škále. Pokud se bude jednat o poloviční pronájem, chtějí majitelé většinou polovinu ceny ustájení, což se může pohybovat od 1500 Kč třeba i do 3000 Kč.

Jezdecký kroužek – Může být vhodná varianta, pokud je dítě mladší a nejste si jistí, jestli je jezdectví pro něj to pravé. Jedná se o kroužek pod vedením dospělé osoby, která dětem přiblíží starost o koně, práci kolem koní a následně si dítě vyzkouší i jízdu. Tak dítě získá základní návyky chování kolem koní a bude se cítit jistější. Tento kroužek se platí většinou jednorázově na místě a není tam nutná pravidelná docházka. Cena takového kroužku se může pohybovat od 200–500 kč. Záleží na pořadateli. 

Soukromý trenér – Další variantou, kterou často využívají již zkušenější děti, je soukromý trenér. V tomto případě máte jistotu, že dítě bude opravdu jezdit daný čas pod dohledem. Je však nutné najít vyhovujícího trenéra a případně trenéra, který nabízí trénink na svém koni, pokud není možnost si nějakého půjčit jinde. Cena za tréninkové hodiny se pohybuje od 200 Kč a výše. V průměru se dostaneme na částku přibližně 500 Kč. Záleží, jestli má trenér k vám delší cestu, či jestli půjčuje koně. Také délka lekce se může lišit stejně jako je to v jezdeckém klubu. 

Tímto bych se s vámi chtěla rozloučit. První jízdy na koni jsou pro děti nejen náročné, ale také  velice emotivní. Může zde vzniknout celoživotní vztah jak ke zvířeti, tak ke sportu jako takovému. Proto je důležité vybrat si klub, kroužek nebo jinou alternativu velice pečlivě. Přeji vám hodně štěstí s výběrem toho pravého pro vašeho malého jezdce.

Péče o koně
Jana Oravcová
V Decathlonu pracuji od roku 2018 v liberecké prodejně, kde vedu oddělení jezdectví. Zároveň jsem také členkou FOUGANZA týmu a ambasadorem, takže mám možnost testovat všechny naše jezdecké potřeby v praxi. Velice mě baví radit našim zákazníkům, ať už zkušeným jezdcům, tak úplným začátečníkům. Můj volný čas naplňuje spousta sportovních i nesportovních aktivit. Již od svých jedenácti let se věnuji jezdectví a stále se v něm zdokonaluji. Další mé záliby jsou plavání, taichi a procházky v přírodě. A když už na sport není chuť, sáhnu po pěkné knížce. Budu ráda, když se za mnou zastavíte v naší prodejně v Liberci a prohodíme pár slov o jezdectví.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.6 / 5. Počet hodnocení: 35

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

jízda na koni
Zkoušky základního výcviku jezdce

Zkoušky základního výcviku jezdce

Zkoušky základního výcviku jezdceZkoušky základního výcviku jezdce, označované zkratkou ZZVJ, představují v podstatě takový „řidičák” na koně. Po splnění těchto zkoušek se jezdec může účastnit národních i mezinárodních závodů. V tomto článku se podíváme, co vše...

Sprývně vybraná jezdecká helma vás ochrání
Jak vybrat jezdeckou helmu

Jak vybrat jezdeckou helmu

Jak vybrat jezdeckou helmuJezdectví je úžasný a elegantní sport, ve kterém se snoubí příjemná aktivita na čerstvém vzduchu s láskou ke koním a ke zvířatům obecně. Učí nás zodpovědnosti, vytrvalosti, ale také empatii a disciplíně. Ovšem, i během tohoto sportu se...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!