JAK VYBRAT JEZDECKÝ
TÁBOR

Týden nebo dva na jezdeckém táboře mohou být pro malou jezdkyni či jezdce přelomové. Možná to bude začátek dlouhé, mnohdy celoživotní cesty, která jim přinese radost do života. V případě, že na takový tábor jedou děti, které již nějaké zkušenosti s koňmi mají, mohou je zde pod odborným vedením prohloubit a zdokonalit se nejen v technice, ale i péči o koně a o stáj, vytvořit si přátelské vazby s dalšími dětmi se stejnou zálibou. Ovšem výběr dětského jezdeckého táboru není tak jednoduchý. V nabídce jsou tábory, které sice pěkně vypadají, ale reálně se vašim dětem nedostane to, co byste od jezdeckého táboru očekávali. V tomto článku vám popíšu, na co je potřeba se zaměřit při výběru tábora, ze kterého se vám bude vracet dítě s radostí z úžasného pobytu.

KDY NA TÁBOR VYRAZIT

Jak už jsem psala v úvodu, jezdecký tábor může být pro vaše dítě obrovskou příležitostí (nebo také první příležitostí), jak si jezdectví zamilovat. Pokud je to první tábor, na který by měla vaše ratolest odjet, je jeho výběr o to důležitější. Děti totiž mnohdy nedávají ,,druhou šanci” a v případě špatné volby by mohlo nejen na tábory ,ale také na celé jezdectví zanevřít. 

Nejdříve je důležité určit, jestli už je vaše dítě zralé na svůj první tábor. Požadavky často nebývají nějak specifikovány, ale každý rodič by měl posoudit, jestli nebude takový pobyt mimo domov pro dítě spíš stres než radost. Dítě by mělo mít zkušenost se spaním mimo domov a také být částěčně samostatné. Jedná se především o hygienu, oblékání, balení věcí. S těmito věcmi většinou dětem na táboře nikdo nepomáhá. Jezdecké tábory jsou navíc specifické svou fyzickou náročností. A to nejen při samotném ježdění, ale také péči o koně (sedlání, místování boxů, krmení a mnoho dalšího). V naprosté většině se tyto tábory odehrávají na statku, kde jsou kromě koní většinou také další zvířata. Dítě by tedy mělo mít pozitivní vztah k fauně obecně. Nejčastěji zde narazí na psy, kočky, slepice nebo krávy. Dalším aspektem jsou také alergie a podobné zdravotní komplikace. Sice existují léky, které dokáží příznaky potlačit, ale v případě, že máte doma malého alergika nebo astmatika, doporučuji konzultovat dlouhý pobyt v přírodě s lékařem.

KDE HLEDAT

Pokud víte, že váš potomek všechny tyto nároky zvládne, můžete se začít poohlížet po vhodném táboře. Nejčastější a nejjednodušší je samozřejmě hledat ve webových vyhledávačích, kde vám táborů vypadne spoustu. Kromě internetu existují také katalogy letních dětských táborů, kam vkládají svou nabídku přímo pořadatelé. Pokud však máte ve svém okolí stáje, jezdeckou školu nebo klub, se kterými máte navíc dobrou zkušenost, prohledejte jejich webové stránky, případně se zajděte osobně zeptat, zda pobyty nepořádají.

NA CO SI DÁT POZOR

A nyní už se pojďme zaměřit na jednotlivé aspekty výběru. Čím více času a energie investujete do správné volby, tím kvalitnější zážitek vašemu potomkovi zajistíte. Především je potřeba získat tyto informace:

Čas strávený v sedle – Některé tábory mají tendenci se prezentovat jako jezdecké, přestože se děti na koni povozí pouze pár minut denně. Ověřte si proto v podrobnějších informacích, jak dlouhé jsou výcvikové lekce a kolik jich za pobyt dítě absolvuje. 

Alt text

Další aktivity – Jízda a péče o koně budou jistě tvořit hlavní náplň dne, ale zodpovědný organizátor informuje také o tom, jak děti zabaví ve volných chvílích, nebo v případě špatného počasí.

Požadované zkušenosti – Jezdecké tábory mohou být pro začátečníky, mírně pokročilé i zkušené jezdce. Někteří pořadatelé rozdělují podle úrovně celé turnusy, jiní tvoří jednotlivé skupiny. Nepřeceňujte jezdecké schopnosti dítěte, zbytečně by se trápilo, že ostatním nestačí. Součástí přihlášky na tábor bývá také dotazník, jehož vyplňování věnujte dostatek času. Vždy je lepší ve chvále maličko ubrat, aby jezdec pak své instruktory překvapil. V opačném případě by mohl malý jezdec či jezdkyně skončit ve skupině, která by neodpovídala jeho dovednostem a trápení je na světě.

Kapacita – Intenzivní jezdecké tábory mívají zpravidla nižší počet účastníků. Ten se odvíjí nejen od kapacity ubytování, ale také počtu vhodných koní a rozměru výcvikových ploch. Pokud tak chcete poslat dítě s kamarádem nebo kamarádkou, rezervujte pro ně místo co nejdříve. Kvalitní tábory se rychle plní.

Věková hranice – K ježdění patří nejen péče o koně, ale i o stáj. Tyto aktivity jsou fyzicky náročnější, přestože nejmenším bude určitě k ruce nějaký pomocník, nebo se utvoří skupinky účastníků tak, aby měl malým dětem kdo pomoci. Minimální věk účastníka ale bývá 7 až 8 let.

Délka tábora – Nejčastější variantou jsou týdenní tábory. Za tu dobu se začátečník zvládne naučit základy jízdy na koni a také zjistí, jestli ho tento sport baví nebo ne. Pokročilý jezdec si pak většinou užije intenzivnější ježdění, než na jaké je zvyklý.  

Ubytování a doprava – To, kde budou děti spát, záleží hlavně na možnostech pořadatele. Seznamte dítě předem se způsobem ubytování, aby se například nezaleklo spaní ve spacáku. Doprava na místo bude nejčastěji individuální. Jak již bylo napsáno výše, jezdecké tábory jsou spíše menšího charakteru, a proto není v silách pořadatele organizovat společnou cestu. Může se také stát, že za tím pravým táborem budete muset urazit delší cestu, protože nabídka je velmi závislá na konkrétní lokalitě.

Cena – Jezdecké tábory jsou oproti běžným táborům dražší. Kromě ubytování, stravy a práce vedoucích, se musí do ceny zahrnout také náklady na provoz koně. Částka se odvíjí také od zvolené lokality, typu ubytování a dalších nákladů spojených s táborem. I když to není pravidlem, většinou jsou kvalitnější tábory dražší, vzhledem k tomu, že je vašemu dítěti věnována větší péče, tráví více času v sedle a dostává se mu individuálního přístupu. 

Alt text

TO JEŠTĚ NENÍ VŠE

Jakmile najdete tábor, který vás svým popisem zaujme, pátrejte raději ještě trochu víc. Snažte se najít recenze od rodičů dětí, kteří tábor již navštívili. Zde se zaměřte především na hodnocení kvality jezdecké výuky, dále na kvalitu ubytování, jídla, programu mimo stáj a ježdění samotné. Navštivte webové stránky stáje, kde se bude tábor odehrávat a prohlédněte si fotografie a videa. Ale hlavně, nezapomeňte se o všechno podělit s malým táborníkem, aby věděl, co jej čeká a na co se těšit.

V případě, že vám cokoliv není jasné, nebojte se kontaktovat pořadatele tábora a zjistit víc detailů. Čím více budete vědět, tím přesnější získáte představu o tom, jak vaše dítě pobyt stráví. A těšit se na nové zážitky bude celá rodina.

A CO S SEBOU NA TÁBOR?

Nakonec se ještě podíváme na to, co na jezdecký tábor zabalit. Kromě outdoorového oblečení na hraní her a turistických bot na pobíhání po lese je potřeba myslet především na to, co si dítě oblékne do sedla. 

Jezdecké kalhoty – Pro pohodlné ježdění jsou třeba upnuté kalhoty. V jezdeckém světě se jim říká rajtky, mají vyztužená kolena, případně celý sed, a z vnitřní strany nohou nenajdeme šev, aby se jezdec neodřel. Rajtky se dají nahradit také pružnými bavlněnými legínami.

Jezdecká obuv – Jako obuv doporučuji zvolit jezdecká perka. Ty jsou buď gumová, která jsou prakticky bezúdržbová a levnější, nebo kožená. Ta jsou zase pohodlnější na delší a častější nošení, nicméně je potřeba se o ně řádně starat. Pokud perka nemáte a nechcete investovat hned do jezdeckého vybavení, volte pevnou obuv, aby ochránila nárt a prsty před zraněním, pokud by na dětskou nohu kůň šlápl. Doporučuji také, aby botky měly hladkou podrážku a alespoň malý podpatek. 

Jezdecká helma – Jezdecká helma je nejdůležitější ochranný prvek a dítě by bez ní na koni vůbec nemělo sedět. Pokud helmu nemáte, často se doporučuje alternativa v podobě cyklistické helmy, nicméně pády z koně jsou odlišné od pádů z kola, a ochrana hlavy tak není dokonalá. Důležité je, že i ta nejlevnější jezdecká helma splňuje všechny bezpečnostní normy. Každopádně, lepší helma na kolo než žádná. V případě, že byste potřebovali s výběrem přilby poradit, podívejte se na článek mojí kolegyně Zuzky Jak vybrat jezdeckou helmu

Alt text
Alt text

Páteřák – Pro větší ochranu je možné pořídit také chránič zad, neboli páteřák, případně bezpečnostní vestu. Chrání páteř v případě pádu z koně. Můžete použít i páteřák na lyže, ovšem ty bývají obecně delší, aby chránily kostrč. Délka by tak mohla bránit pohodlnému sezení v sedle. 

Další doplňky jako jezdecké rukavice, jezdecké podkolenky nebo chapsy (návleky na lýtko) nejsou pro tábor potřeba. Pokud je však máte, do batohu s nimi. Nezapomeňte také na běžné ,,nejezdecké” vybavení. Už jsme zmínili outdoorové boty a oblečení, dále také přibalte pláštěnku, malý batoh, láhev na vodu. Nepodceňujte ani ochranu před sluncem. Zde pomůže opalovací krém, dětská kšiltovka a sluneční brýle. Další vybavení se už může lišit tábor od táboru. Někdy bývá v požadované výbavě například ešus, nůž, čelovka nebo například spacák

Před odjezdem na tábor by vám měli organizátoři poskytnout seznam oblečení a vybavení, které bude dítě potřebovat. Pokud tomu tak není, nebojte se zeptat. Den před táborem doporučuji projít s dítětem obsah kufru a říct, které věci jsou určené do stáje, a které na ostatní aktivity. Táborníci se budou před odchodem ke koním jistě převlékat, protože pach koní je velmi intenzivní, zejména v létě.

To by bylo asi tak vše. Ráda bych popřála šťastnou ruku při volbě jezdeckého tábora a doufám, že se díky příjemným táborovým zážitkům naše jezdecké řady rozrostou o mladé nadšené jezdce.

Andrea Nádvorníková
Do Decathlonu jsem přišla v roce 2016, kdy jsem jako středoškolačka chtěla brigádu, která by mi pomohla sponzorovat moji velkou vášeň – jezdectví. Díky skvělému týmu, který na prodejně máme, jsem si dokázala správně vybrat nejen vysokou školu, ale taky životní směr. V současné době vedu oddělení jezdectví a golfu v Plzni, kde pomáhám vybrat začátečníkům jejich první výbavu, a pokročilým jezdcům zase předávám zkušenosti s našimi produkty. Největší radost mám, když se k nám původně nezkušený nováček vrací jako aktivní jezdec, nebo dokonce majitel koně. Kromě plzeňské prodejny se můžeme potkat také na jezdeckých festivalech a akcích, kam s našim FOUGANZA stánkem vyrážíme.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.5 / 5. Počet hodnocení: 51

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

práce s koněm
Lonžování 2/3: Hurá na trénink

Lonžování 2/3: Hurá na trénink

Lonžování 2/3: Hurá na tréninkSlyšeli jste o lonžování a nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Nebo jste v této jezdecké disciplíně začátečník a potřebujete rozšířit své znalosti? Připravila jsem pro vás sérii článků o lonžování, kterému se věnuji již několik...

lonžér
Lonžování 1/3: Proč a jak začít

Lonžování 1/3: Proč a jak začít

Lonžování 1/3: Proč a Jak začítSlyšeli jste o lonžování a nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Nebo jste v této jezdecké disciplíně začátečník a potřebujete rozšířit své znalosti? Připravila jsem pro vás sérii článků o lonžování, kterému se věnuji již několik...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!