Jak vybrat koloběžku

Koloběžka může být nejen sportovním náčiním, ale také skvělým dopravním prostředkem. Krom sportovního vyžití může skvěle sloužit i v každodenním cestování například do školy, na zájmové kroužky nebo do zaměstnání. Využitím koloběžky (i na část cesty) navíc potěšíte nejen sebe, ale i životní prostředí. I ,,kolobrnda” totiž může být ekologickou variantou přepravy. Pojďme se podívat jak vybrat tu pravou.

Koloběžky bychom mohli rozdělit do tří základních skupin. V tomto článku se zaměříme na každou zvlášť a ukážeme si, jak si vybrat tu, která bude nejlépe odpovídat vašim očekáváním. Koloběžky lze rozdělit na dětské koloběžky, koloběžky pro dospělé a freestylové koloběžky.

Koloběžky pro děti

S jízdou na koloběžce mohou začít i ty nejmenší děti. Koloběžky pro děti od dvou let mají vpředu dvě kola, která pomáhají zajistit maximální stabilitu a tím i bezpečnost. Díky intuitivnímu systému řízení usnadňují malým dětem učení pomáhají v psychomotorickém rozvoji. Právě hranici dva roky vnímáme jako ideální pro pořízení první koloběžky. Maximální nosnost se pohybuje mezi 25 a 50 kg podle typu.

Pro starší děti pak volíme klasické dvoukolové ,,stroje”.  Pro správný výběr se musíme zaměřit především na dva aspekty, a to výšku jezdce a nosnostVýška dítěte je důležitá proto, aby jízda byla pohodlná. Pokud je dítě menší, hrozí, že bude na koloběžce viset a bude se mu velmi těžce ovládat. Pokud naopak přerůstá maximální hranici, hrozí, že se při jízdě bude hrbit a riskujete bolesti zad. Doporučenou výšku byste vždy měli nalézt přímo na výrobku, případně by vám měl pomoci proškolený personál prodejny.

Druhou zásadou je pak maximální nosnost. Standardně bývají od 50 do 100 kg. Nosnost je většinou téměř vždy přizpůsobena i dospělým jezdcům, a proto často není problém, aby koloběžku využil i dospělý. Můžeme se setkat i s tím, že je u koloběžky uveden i věk, pro který je doporučena. Zde je nutné si uvědomit, že se jedná o doporučení a odhad výrobce podle průměru. Také tuto informaci byste měli na výrobku nalézt. 

Dále se můžeme zaměřit na vybavení, kterým jednotlivé modely disponují. Moderní koloběžky jsou uzpůsobené k tomu, aby si poradily i s horším terénem. Doporučuji tedy předem si zmapovat místo a povrch, po kterém se máte v plánu pohybovat.

Odpružení – Pokud víte, že povrch, po kterém budete jezdit není zrovna z nejrovnějších, jistě oceníte odpružení. Absorpce otřesů uleví především rukám jezdce a jízdu zpříjemní. V nabídce většiny výrobců dětských koloběžek dnes naleznete koloběžky bez odpružení nebo koloběžky s odpružením předního kola. Odpružení obou kol se zde moc nevyskytuje. 

Velikost koleček – Obecně lze říci, že platí: Čím větší kolečka, tím lépe překonává koloběžka nerovnosti a během jízdy vyžaduje menší námahu. Větší kolečka pak nemají téměř žádnou nevýhodu, snad pouze nepatrně vyšší cenovku a také fakt, že je koloběžka ve složeném stavu objemnější.

Možnost složení – Naprostá většina městských koloběžek a koloběžek pro děti se vyrábí jako skládací koloběžky. Výhodou je kompaktnost a snadný přenos (typicky: ráno jedete na koloběžce do školy a odpoledne prší, tak využijete přepravu MHD. S neskladnou koloběžkou by mohl být problém.)

Můj tip: Pokud máte v plánu jezdit na koloběžce do školy, doporučuji se zamyslet nad jejím uložením během výuky. V dnešní době má většina škol skříňky. Před koupí je dobré si skříňku změřit a ujistit se, že se tam kolobka vejde a bude v bezpečí. Pokud skříňkový systém ve škole nemáte, bude potřeba se zamyslet a najít alternativní způsob úschovy. Zamykat koloběžku u stojanu na kolo není moc efektivní způsob (výjimkou jsou koloběžky, které jsou na zamykání v kolostavu uzpůsobené).

Děti na koloběžce

Brzda – Z hlediska bezpečnosti jsou všechny koloběžky standardně vybaveny brzdou v podobě brzdového blatníku na zadním kole. Ovšem u koloběžek pro malé děti nebo naopak u sportovních koloběžek se můžeme setkat také s přídavnou brzdou na řídítkách. Ta se podobá brzdě na kole a za pomoci bowdenů dochází k brždění zadního kola (brždění předního kola je nebezpečné a hrozí pád přes řídítka). 

Můj tip: Pokud je to možné, koloběžku vždy řádně otestujte přímo na prodejně, především pokud ji kupujete pro malé dítě. Snáze pak zjistíte, která správně sedí na výšku, ale také která je ta pravá z hlediska ovladatelnosti. Ta se může lišit především váhou jednotlivých modelů. Každý dobrý prodejce by měl disponovat zkušební plochou, kde si můžete manipulaci, jízdu i skládání otestovat. Nebojte se požádat o radu personál prodejny, pokud si nebudete jistí.

Koloběžka pro malé děti

Koloběžky pro dospělé

Koloběžky pro dospělé se od těch dětských v zásadě liší především ve váze a velikosti. Modely jsou již značně těžší a jejich nosnost by měla být minimálně 100 kg. Také většinou disponují již jen velkými koly s minimálně 200mm průměrem. Mají také širší a delší nášlap

Pokud však vybíráme, řídíme se podobně jako při výběru dětských především zásadou výšky jezdce. Pro komfort jízdy a zdravá záda je toto důležité v každém věku. Řada modelů je vybavena odpružením, které kromě odpružení předního kola může mít také podobu odpružení obou kol pro maximální pohodlí. Tlumení efektivně snižuje otřesy při jízdě po nerovné vozovce či chodníku. 

Díky skládacím systémům jsou pak koloběžky lehce transportovatelné dalšími dopravními prostředky, rychle je složíte a rychle jsou opět připraveny k jízdě. To platí pro koloběžky městské. Pokud hledáte koloběžku do terénu (polní, lesní cesty apod.), je lepší volit koloběžku s nafukovacími koly, která má přední kolo větší. Tyto koloběžky ovšem ve většině případů nelze složit a jde spíše o koloběžky ryze sportovní.

Můj tip: Rozdíl mezi koloběžkou s odpružením a bez je opravdu zásadní. I když o neodpružené koloběžce neuvažujete, doporučuji si ji v prodejně alespoň vyzkoušet. Tento systém je sice dražší, ale rozdíl v pohodlí jistě převyšuje rozdíl v ceně. Povrchy chodníků i silnic jsou rozmanité. Jsem si jistý že toto zvýšení komfortu oceníte.

Freestyle koloběžky

Freestyle koloběžky, nebo také freestylky, jsou samostatnou kapitolou, která se v posledních letech stává velmi populární. Na začátek je třeba si říci, že se jedná o specifickou skupinu, kde jsou stroje primárně vyráběny pro sportovní vyžití ve freestyle parcích a na U-rampách. Rozdíl mezi freestyle koloběžkou a klasickou koloběžkou je stejný jako například rozdíl mezi BMX kolem a kolem do města

Koloběžka na freestyle má širší řídítka a menší kolečka (pro lepší ovladatelnost). Je také lehčí a snáze se ovládá, aby bylo možné předvádět triky, (například úplné protočení řídítek). Koloběžka na freestyle je dále tužší a pevnější. Je uzpůsobena na skákání, sjíždění rampy nebo triky na zábradlí. Nelze ji složit, jelikož skládací systém je citlivý (podobně jako lidské klouby) na otřesy. Během skoků, kdy je na části koloběžky vyvíjen enormní tlak, by tento kloub nevydržel. Proto je také koloběžka sestavena z co nejméně dílů a hned na první pohled si všimnete masivních svárů, které musí být ze své podstaty velice pevné a odolné. 

V posledních letech se však tento typ koloběžek masivně rozšířil i do ulic na běžné ježdění, především díky módě tohoto odvětví. To však není zcela správně pro zdraví zad a správné držení těla. Koloběžky na freestyle jsou nižší, protože při jízdě a provádění triků mají jezdci výrazně pokrčená kolena, aby snížili těžiště. Pokud na této koloběžce pojede dítě nebo dospělý, bude se hrbit ,aby dosáhl na řidítka. A to není dobré. Proto nedoporučuji používat tento typ mimo parky. 

Další nevýhodu užití mimo park jsou malá kola, která pro městský terén jistě nebudou komfortní. Také jejich životnost může být snížena v důsledku použití na nevhodném povrchu (hrubý asfalt, výmoly, střepy apod.).

Tyto koloběžky se nerozdělují podle velikosti na dětské a dospělácké, ale obecně lze říci, že freestylky jsou vhodné pro jezdce od 120 cm. Rozdíl v ceně jednotlivých modelů pak hledejte v preciznosti zpracování, kvalitě ložisek, mechanické odolnosti, případně v dodatečném příslušenství (gripy nebo pegy). Pokročilejší koloběžky také umožňují nácvik obtížnějších triků. Specifické je zde poté brždění. Koloběžky na freestyle bývají vybaveny systémem ,,flex break”, který je navržen tak, aby se brzda po každém použití vrátila do svého původního tvaru. Je určena na přibržďování, nikoliv na prudké brždění, které by mohlo poškodit a deformovat zadní kolečko.

Můj tip: Správnou velikost koloběžky určíte tak, že se  postavíte se na desku koloběžky. Řídítka by vám měla dosahovat do úrovně boků, paže byste měli mít natažené a záda rovná.

To by bylo k volbě koloběžky z mé strany vše. Nutné je ještě podotknout, že byste neměli vyjíždět na koloběžce bez helmy na brusle. Dle zákona (k 3. 12. 2020) je se jízda na koloběžce řídí stejnými pravidly jako jízda na kole, tedy § 57 a 58 zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. Pokud se na koloběžce ještě necítíte jistě nebo pořizujete stroj pro malé děti, doporučuji pořídit také chrániče na brusle.

Koloběžka na U-rampě

Přeji vám spoustu radosti s novou koloběžkou a šťastnou ruku při výběru. A pokud fandíte také osmi kolům, doporučuji přečíst článek mého kolegy Zdeňka Jak vybrat inline brusle. A pokud se rozhodnete zavítat k nám do naší prodejny Decathlon v Praze na Chodově, třeba se potkáme v oddělení koloběžek, bruslí a ledního hokeje. Budu se na vás těšit já i můj tým.

Petr Kolařík
V Decathlonu se můžeme vídat od února 2017, a to na naší prodejně v Praze na Chodově. Zde mám na starosti péči o lední i kolečkové brusle, hokej, koloběžky a skateboardy. Společně s mým týmem radíme našim zákazníkům s výběrem správného vybavení, ale také jim předáváme naše vlastní zkušenosti, které jsme za léta s těmito sporty nasbírali. Sport je pro mě vášeň. Mezi mé nejoblíbenější se řadí fitness, inline bruslení a lední hokej. Má hokejová kariéra však již skončila. Postupem času jsem propadl všem sportům, se kterými v přicházím v Decathlonu do každodenního kontaktu. Takže si také občas zajezdím na skateboardu nebo na koloběžce.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.6 / 5. Počet hodnocení: 39

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Bruslení ve městě
Jak vybrat kolečkové brusle

Jak vybrat kolečkové brusle

Jak vybrat kolečkové brusleJízdu na kolečkových bruslích si oblíbili lidé všech věkových skupin bez ohledu na fyzickou kondici. S masivním rozvojem cyklo a inline stezek v posledních letech popularita této aktivity neustále roste. Není divu! Bruslení patří k...

skateboardista
Jak vybrat skateboardová kolečka

Jak vybrat skateboardová kolečka

Jak vybrat skateboardová kolečkaSkateboardová kolečka jsou jednou z nejdůležitějších částí skateboardu. Zajišťují kontakt se zemí a tím i možnost pohybu vpřed. Protože jsou hlavním prostředkem pohybu, dochází u nich k nejrychlejšímu opotřebení. Je tedy důležité je...

jízda na skateboardu
Jak vybrat desku na skateboard

Jak vybrat desku na skateboard

Jak vybrat desku na skateboardDeska, prkno, skateboard – názvů pro tento základní prvek výbavy každého skateboardisty je hned několik. Výběr správné desky a především její velikosti je zásadní pro to, aby se vám jezdilo co nejlépe, měli jste ve svůj skateboard...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!